Reklama

Z naszej kuchni

Smakołyki na niedzielny podwieczorek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Szarlotka

Najłatwiejsza do przygotowania, bardzo smaczna na gorąco i na zimno

Przepis na średniej wielkości tortownicę

1 szklanka mąki krupczatki, 1 szklanka drobnej, tartej bułki z białego pieczywa, 1 szklanka miałkiego cukru, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 kostki dobrze schłodzonego masła, gruby cukier do posypania, tłuszcz i tarta bułka do formy, 6 dużych, kwaskowych jabłek, 1 filiżanka rodzynków, 2 kopiaste łyżki dokładnie odsączonej skórki pomarańczowej, 3 łyżki cukru, szczypta cynamonu.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Obrane, pozbawione gniazd nasiennych jabłka ucieramy na tarce z dużymi otworami, łączymy z rodzynkami, skórką pomarańczową, cukrem, doprawiamy do smaku cynamonem, dzielimy na połowę ­ na chwilę odstawiamy w chłodne miejsce. Spód i boki tortownicy obficie smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Wszystkie sypkie składniki ciasta dokładnie mieszamy, dzielimy na trzy części. Na spód tortownicy sypiemy jedną część ciasta, na tej warstwie rozkładamy połowę przygotowanych jabłek, wyrównujemy powierzchnię, sypiemy następną część ciasta ­ na nim rozkładamy pozostałe jabłka, wyrównujemy powierzchnię i sypiemy pozostałą część ciasta. Wyrównaną powierzchnię posypujemy wiórkami masła i cienką warstwą grubego cukru. Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200°C przez ok. 50 minut ­ czas pieczenia zależy od wysokości ciasta. Wypiek jest gotowy, gdy wierzch się zrumieni, a boki lekko odstają od formy. Podajemy, krojąc romby ( jak tort) ­ gorące, z porcją lodów waniliowych lub śmietankowych albo na zimno ­ z porcją bitej śmietany. Szarlotka przechowana w chłodnym i suchym miejscu (nie należy wstawiać ciasta do lodówki) będzie równie smaczna następnego dnia.

Deser jogurtowy

Przepis na 6 porcji
3 duże kubki jogurtu o smaku naturalnym, 3 łyżki cukru pudru, dorodne, sezonowe owoce ­ czarne jagody, poziomki, truskawki, maliny itp.
Kilka godzin przed podaniem deseru (można poprzedniego dnia wieczorem) przygotowujemy "jogurtowy krem". Perlonowe, gęste sito wykładamy podwójnie złożoną gazą, układamy na dobrze pasującym naczyniu ( garnek, miseczka) w taki sposób, by serwatka mogła swobodnie spływać. Do przygotowanego sitka wlewamy jogurt i pozostawiamy w chłodnym miejscu. Następnego dnia jogurtu będzie o połowę mniej, ale będzie miał kremową konsystencję. Przed podaniem łączymy jogurt z cukrem pudrem i rozkładamy do pucharków, przekładając warstwami przygotowane owoce. Pięknie rozłożone porcje możemy udekorować wafelkiem lub listkiem świeżej melisy.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Panie! Spraw, aby moja wiara przynosiła obfite owoce!

2025-05-14 16:07

[ TEMATY ]

rozważania

O. prof. Zdzisław Kijas

Magdalena Pijewska/Niedziela

Z wielkoczwartkowej mowy pożegnalnej Jezusa w dzisiejszą niedzielę czytamy tylko wstęp. Jezus w swojej mowie do uczniów skupia się na tym, co było w danej chwili najbardziej dla nich istotne.

Po wyjściu Judasza z wieczernika Jezus powiedział: «Syn Człowieczy został teraz otoczony chwałą, a w Nim Bóg został chwałą otoczony. Jeżeli Bóg został w Nim otoczony chwałą, to i Bóg Go otoczy chwałą w sobie samym, i to zaraz Go chwałą otoczy. Dzieci, jeszcze krótko jestem z wami. Przykazanie nowe daję wam, abyście się wzajemnie miłowali, tak jak Ja was umiłowałem; żebyście i wy tak się miłowali wzajemnie. Po tym wszyscy poznają, że jesteście uczniami moimi, jeśli będziecie się wzajemnie miłowali».
CZYTAJ DALEJ

Abp Wojda: Leon XIV łączy trzech ostatnich papieży

2025-05-18 13:42

[ TEMATY ]

Watykan

abp Tadeusz Wojda SAC

Papież Leon XIV

ks. Marek Weresa / @VaticanNewsPL

Jest euforia wśród ludzi, że mamy takiego Papieża. Ja również ogromnie się cieszę – mówił Vatican News abp Tadeusz Wojda na Placu Świętego Piotra, po Mszy św. inaugurującej pontyfikat Papieża Leona XIV.

„Moje wrażenia są bardzo pozytywne” – mówił abp Wojda po uroczystości inauguracji pontyfikatu.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: Papież Leon XIV przyjął na audiencji wiceprezydenta USA Vance' a

2025-05-19 10:18

[ TEMATY ]

Papież Leon XIV

Vatican Media

Dziś rano Leon XIV przyjął na audiencji wiceprezydenta Stanów Zjednoczonych Ameryki, Jamesa Davida Vance'a, który następnie spotkał się z szefem papieskiej dyplomacji abp. Paulem Richardem Gallagherem.

Jak informuje oficjalny komunikat prasowy, podczas serdecznych rozmów w Sekretariacie Stanu ponownie wyrażono zadowolenie z dobrych stosunków dwustronnych i skupiono się na współpracy między Kościołem a państwem, a także na niektórych kwestiach o szczególnym znaczeniu dla życia kościelnego i wolności religijnej.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję