Reklama

Z parafialnej kuchni

Sernik z Przyborowa

W nowym roku zapraszamy Czytelników do przesyłania nam własnych, oryginalnych i wypróbowanych przepisów na ulubione dania - zamieścimy je w nowej rubryce kulinarnej. W wielu parafiach organizowane są różnego rodzaju spotkania opłatkowe, festyny, kiermasze i konkursy regionalne, na których panie prezentują swoje wypieki lub inne smakołyki. Przepis na sernik jest autorstwa p. Elżbiety Borowieckiej z Przyborowa (diecezja zielonogórsko-gorzowska). Ciasto otrzymało I nagrodę w trzecim parafialnym turnieju kulinarnym (do konkursu zgłoszono 16 ciast).

Niedziela Ogólnopolska 1/2012, str. 49

GRAZIAKO/Niedziela

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ciasto:

½ kostki margaryny
½ szklanki cukru
1½ szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka

Masa:

1 kg sera na sernik
1 szklanka cukru
1 margaryna
8 jajek
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka proszku do pieczenia
cukier wanilinowy

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Wykonanie:

Ciasto
Margarynę utrzeć z cukrem i jajkami. Gdy składniki się połączą, dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Utrzeć na jednolitą masę. Foremkę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.

Masa serowa
Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po 1 żółtku i łyżce sera. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na koniec pianę z białek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na ciasto. Foremkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1 godziny w temp. 175°C. Po wystudzeniu sernik można polać polewą czekoladową.

2012-12-31 00:00

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Stań przed Bogiem taki, jaki jesteś

2024-04-24 19:51

Marzena Cyfert

O. Wojciech Kowalski, jezuita

O. Wojciech Kowalski, jezuita

W uroczystość św. Wojciecha, biskupa i męczennika, głównego patrona Polski, wrocławscy dominikanie obchodzą uroczystość odpustową kościoła i klasztoru.

Słowo Boże podczas koncelebrowanej uroczystej Eucharystii wygłosił jezuita o. Wojciech Kowalski. Rozpoczął od pytania: Co w takim dniu może nam powiedzieć św. Wojciech?

CZYTAJ DALEJ

Bp Miziński: bądźmy wierni dziedzictwu św. Wojciecha

– Dzisiaj musimy się zapytać, co uczyniliśmy z tym dziedzictwem, które przyniósł nam św. Wojciech – mówił w homilii bp Artur Miziński, Sekretarz Generalny Konferencji Episkopatu Polski, który 23 kwietnia w uroczystość św. Wojciecha, patrona Polski przewodniczył Mszy św. w kościele św. Wojciecha w Częstochowie.

– Zapewnienie Chrystusa zmartwychwstałego w słowach: „Gdy Duch Święty zstąpi na was, otrzymacie Jego moc i będziecie moimi świadkami w Jeruzalem i w całej Judei, i w Samarii, i aż po krańce ziemi” zrealizowało się nie tylko w życiu apostołów, ale także w życiu i posłudze ich następców. Św. Wojciech jest tego jasnym przykładem – podkreślił bp Miziński.

CZYTAJ DALEJ

Bp Artur Ważny o nowych wyzwaniach, problemach i priorytetach

O nowych wyzwaniach, priorytetach i z czym musi się zmierzyć. "Stąd nie zabieram nic, żadnych mebli, tylko same książki (...). Zabieram tylko całe to dziedzictwo, które noszę - takie duchowe, kulturowe, religijne." - mówi bp Ważny w rozmowie z Radiem RDN.

Cały rozmowa z bp. Arturem Ważnym:

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję