Składniki:
Ciasto:
4 jajka
10 dag cukru
5 dag mąki pszennej
5 dag mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 dag kakao
Krem:
puszka mleka słodkiego skondensowanego
1 kostka masła
orzechy
migdały w płatkach
Wykonanie:
Jajka utrzeć z cukrem na puch. Następnie delikatnie mieszając, dodawać po łyżce: przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną, kakao oraz proszek do pieczenia. Przełożyć na wyłożoną papierem formę, wstawić do nagrzanego do 180o C piekarnika i piec 20-25 minut. Przygotować krem. Zamkniętą puszkę skondensowanego mleka gotować w wodzie przez 4 godziny, aż z mleka zrobi się karmel. Otworzyć dopiero, jak całkowicie wystygnie, wyjąć karmel i zmiksować z masłem. Gdyby krem był za rzadki, można dodać mleka w proszku. Ciasto przekroić wzdłuż na połowę. Przełożyć częścią kremu, resztę rozsmarować na wierzchu ciasta. Posypać obficie bakaliami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu