O. Jan Sochocki, kapucyn, proboszcz i kustosz sanktuarium św. Ojca Pio w Terliczce k. Rzeszowa, poleca wyśmienitą surówkę z wiosennych nowalijek. Surówki są źródłem witamin, zawierają też wiele składników mineralnych.
Składniki:
2 zielone ogórki, pęczek rzodkiewek, puszka kukurydzy, 3-4 jajka, 100 g ryżu ugotowanego na sypko, kilka listków sałaty, pęczek szczypiorku, pęczek koperku, 4 łyżki majonezu, 0,5 szklanki jogurtu naturalnego, sól, pieprz.
Wykonanie:
Ogórki pokroić wzdłuż na ćwiartki, a następnie w plasterki, rzodkiewkę - na ćwiartki. Sałatę poszarpać na małe kawałki. Jajka ugotować na twardo i pokroić w szóstki. Dodać ryż i odcedzoną kukurydzę. Wszystkie składniki wymieszać. Majonez połączyć z jogurtem i przyprawami. Surówkę zalać sosem i posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i koperkiem.
Zebrała Jolanta Marszałek
Pomóż w rozwoju naszego portalu