Reklama

Z naszej kuchni

Staropolski obiad

Niedziela Ogólnopolska 4/2005

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Fot. Mateusz Banaszkiewicz

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Barszcz zabielany

Przepis na 6 porcji

6 szklanek wody (stołowej lub oligoceńskiej), 2 łyżki czystego smalcu, pęczek włoszczyzny, 3 duże czerwone buraki, 1 szklanka śmietany, 1 łyżka mąki, kilka łyżek mleka, 1 ząbek czosnku, liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, sól, cukier, mielony pieprz, ocet ziołowy lub winny (może być ocet jabłkowy), kapelusz suszonego borowika.

W litrze wody (4 szklanki) gotujemy włoszczyznę z dodatkiem smalcu, z liściem laurowym, ziarnistym pieprzem i zielem angielskim. Obrane, rozdrobnione buraki zalewamy pozostałą wodą (2 szklanki), dodajemy łyżkę octu, po dużej szczypcie soli i cukru i gotujemy na niewielkim ogniu - wywar powinien być bardzo esencjonalny.
Oba wywary cedzimy i łączymy, wrzucamy grzybek, zagotowujemy. W zimnym mleku rozprowadzamy mąkę, łączymy z barszczem, zagotowujemy i trzymamy na małym ogniu przez 2 min, by mąka straciła smak surowizny. Barszcz odstawiamy z ognia, wlewamy spienioną śmietanę i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku.
Barszcz możemy podać z ziemniakami z wody, obficie polanymi tłuszczem i posypanymi zieleniną, z ugotowaną na sypko grubą fasolą, z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem lub z ziemniakami smażonymi z cebulą.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Omlet z zasmażanymi ziemniakami

Przepis na 3 porcje

5 jaj, 4 łyżki mleka lub słodkiej śmietany, 1 łyżka tłuszczu (może być smalec), 1 cebula, 2 szklanki ugotowanych ziemniaków (mogą być z poprzedniego dnia), 1 kopiasta łyżka siekanej zieleniny, sól, pieprz, szczypta mielonej słodkiej papryki.

Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę, gdy się lekko zrumieni, dodajemy pokrojone w niezbyt grube plasterki ziemniaki. Składniki podsmażamy, często mieszając. Gdy ziemniaki lekko się zrumienią, dodajemy przyprawy i zieleninę - odstawiamy patelnię w ciepłe miejsce.
Jaja ubijamy z dodatkiem szczypty soli oraz mleka lub śmietany - masa jajeczna powinna być jednolita i pulchna.
Przygotowane ziemniaki stawiamy na ogniu, zalewamy jajami i poruszamy patelnią, aby masa rozeszła się równomiernie. Patelnię przykrywamy i całość trzymamy na średnim ogniu przez 2-3 min - czas zależy od grubości omletu.
Potrawa jest gotowa, gdy jaja na wierzchu są ścięte, ale delikatne i pulchne. Omlet od razu kroimy na części, zsuwamy na wygrzane talerze, posypujemy zieleniną. Najsmaczniejszy - z dodatkiem zielonej sałaty polanej spienionym sosem jogurtowym, z sałatką z pomidorów lub z inną delikatną w smaku sezonową surówką.

2005-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tradycja święcenia soli, chleba i wody od św. Agaty

[ TEMATY ]

św. Agata

TD

św. Agata

św. Agata

W wielu kościołach katolickich w Beskidach święci się dziś sól, chleb i wodę na pamiątkę wspomnienia św. Agaty. W tradycji ludowej przetrwał tu kult dziewicy i męczennicy z Katanii na Sycylii jako patronki od ognia.

Szczególnie starsi mieszkańcy przypominają, że kawałek soli i chleba, wrzucone do ognia chronią domostwa przed pożarem i kataklizmami. Etnografka z Istebnej, Małgorzata Kiereś zauważa, że przekonanie to odzwierciedla jedno z ludowych przysłów: „Chleb i sól św. Agaty od ognia ustrzeże chaty”.
CZYTAJ DALEJ

Oburzające! Belgia: Uniwersytet Katolicki w Louven gości wystawę "Z aborcji rodzi się rewolucja"

2025-02-03 22:25

[ TEMATY ]

wystawa

Belgia

Materiały wydarzenia

Wystawa polskiej sztuki feministycznej na uniwersytecie w Louven rozpocznie we wtorek imprezy poprzedzające X Kongres Kobiet w Brukseli. Dalej jest jeszcze "ciekawiej"...

Wystawa „Z aborcji rodzi się rewolucja. Polskie marzenie o demokracji”, której wernisaż odbędzie się we wtorek wieczorem na Uniwersytecie Katolickim w Louvain la Neuve związana jest z projektem francuskiej doktorantki Julii Laureau, która badała polskie ruchy pro- i antyaborcyjne. "Wystawa będzie się składać z projektu artystycznego bazującego na komiksie +Opowieści aborcyjne+ artystek Beaty Rojek i Sonii Sobiech, zdjęć z protestów na polskiej ulicy autorstwa Laureau, a także z prac twórczyń feministycznych jak Iwona Demko, Agata Zbylut, Kle Mens Stępniewska, Marta Frej czy Liliana Zeic" – powiedziała PAP Araszkiewicz, współkuratorka wystawy, badaczka na Wolnym Uniwersytecie Brukselskim (ULB) i prezeska stowarzyszenia Elles sans frontieres (Kobiety bez granic).
CZYTAJ DALEJ

Bal dla singli po raz 6.

2025-02-04 21:31

Archiwum Karmelitańskiego Balu dla Singli

Uczestnicy 3. edycji balu.

Uczestnicy 3. edycji balu.

Jesteś osobą stanu wolnego i chcesz poznać innych wartościowych ludzi? Masz na to szansę już 8 lutego podczas 6. Karmelitańskiego Balu dla Singli.

– W dzisiejszych czasach bali jest jak na lekarstwo. Mamy sylwestra, może karnawał lub wesela, gdzie można pięknie się ubrać i w konwencji „balowej” pobawić. Zazwyczaj bale oglądamy na filmach, a większość z nas chętnie założyłaby strój wieczorowy i wybrała się na taką zabawę – przekonuje Maciej Romaniszyn, organizator Karmelitańskiego Balu dla Singli.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję