Reklama

Z naszej kuchni

Kabaczek

Jest niezwykle cennym surowcem kulinarnym o delikatnym smaku, zawiera spore ilości prowitaminy A i niewiele kalorii, czyli jest to wymarzona jarzyna dla osób z nadwagą lub tych, którzy bardzo dbają o figurę.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kabaczek w sosie koperkowym

(Przepis na 4 porcje)

1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 szklanka pełnego mleka, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, 2 kopiaste łyżki siekanego koperku (może być mrożony), sól i pieprz, 1 duży kabaczek, tłuszcz i tarta bułka do formy.

Obrany kabaczek dzielimy na 4 części, usuwamy miąższ oraz pestki, każdą część dzielimy na połowę, obgotowujemy przez 3 min (nie dłużej) w lekko osolonej wodzie, wyjmujemy cedzakową łyżką na sito - odstawiamy do odsączenia.
Sos: Masło zasmażamy z mąką, uważając, by się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, zasmażkę rozprowadzamy zimnym mlekiem, zagotowujemy - cały czas mieszając, by nie było grudek. Puszysty, gęsty sos zestawiamy z ognia, lekko doprawiamy do smaku, łączymy ze spienioną śmietaną i dodajemy koperek.
W naczyniu do zapiekania, wysmarowanym tłuszczem i oprószonym tartą bułką, układamy porcje ugotowanego kabaczka, zalewamy gorącym sosem i wstawiamy na 10 min do wygrzanego do 2000 C piekarnika. Potrawa nie powinna się zrumienić.
Podajemy z ryżem ugotowanym na sypko i białym mięsem lub z jajkami w koszulkach i ziemniakami purée. Kabaczek wyśmienicie smakuje z dodatkiem chrupiących krokietów z kaszy lub z cienkimi, chrupiącymi frytkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kabaczek faszerowany

(Przepis na 2 porcje)

1 dorodny kabaczek.
Farsz: 20 dag mięsa mielonego (wieprzowego lub drobiowego), 1 jajko, 1/2 szklanki tartej bułki, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżeczki keczupu, sól, pieprz, mielona słodka papryka, 1/2 szklanki śmietany, 1/2 szklanki utartego żółtego sera, tłuszcz do wysmarowania formy, zielenina.

Obrany ze skórki kabaczek kroimy wzdłuż, ostrą łyżeczką usuwamy miąższ i pestki, kładziemy do naczynia z wrzącą, lekko osoloną wodą na 3-4 min. Wyjmujemy cedzakową łyżką, lekko oprószamy solą i pieprzem - odstawiamy w chłodne miejsce.
Farsz: W mleku moczymy tartą bułkę. Posiekaną cebulę i czosnek lekko zasmażamy - składniki powinny się tylko zeszklić. Do mięsa dodajemy spulchnioną tartą bułkę, cebulę, keczup, jajko, przyprawy - wyrabiamy na jednolitą masę i farszem napełniamy „z czubem” przygotowane części kabaczka.
Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem, układamy kabaczki, lekko kropimy po wierzchu tłuszczem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 1800 C. Po 15-20 min (czas zapiekania zależy od wielkości kabaczka) polewamy porcje lekko spienioną śmietaną połączoną z utartym żółtym serem i raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10-12 min.
Podajemy, gdy ser lekko się zrumieni, z ziemniakami purée lub chrupiącymi frytkami i zieloną sałatą.

2004-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Bp Ważny modlił się z wiernymi za diecezję sosnowiecką, a wierni modlili się nad biskupem

2024-05-09 10:00

[ TEMATY ]

bp Artur Ważny

Piotr Babisz/Muza Dei

Msza święta, wieczór uwielbienia, modlitwa wstawiennicza oraz adoracja Najświętszego Sakramentu połączyły wiernych diecezji sosnowieckiej w dziękczynieniu za dar nowego biskupa diecezjalnego Artura Ważnego. Wydarzenie miało miejsce 8 maja w kościele pw. Podwyższenia Krzyża Świętego w Sosnowcu-Środuli.

8 maja bp Artur Ważny podczas specjalnej uroczystości w Bazylice Katedralnej w Sosnowcu objął kanonicznie urząd biskupa sosnowieckiego. Jego wolą było, aby jeszcze tego samego dnia zawierzyć w modlitwie Bogu swoją nową posługę i cały lokalny Kościół, do którego został posłany.

CZYTAJ DALEJ

Oświadczenie Rzecznika Archidiecezji Gdańskiej ws. artykułu opublikowanego na portalu wiez.pl

2024-05-10 17:42

[ TEMATY ]

oświadczenie

Gdańsk

Kuria Metropolitalna

M.K.

W nawiązaniu do artykułu „«Czy Ksiądz Biskup mógłby w końcu usłyszeć mój głos?» Pytania do abp. Tadeusza Wojdy”, opublikowanego na portalu wiez.pl 9 maja 2024 roku, rzecznik archidiecezji gdańskiej wydał oświadczenie, którego tekst w całości publikujemy poniżej.

Oświadczenie Rzecznika Archidiecezji Gdańskiej

CZYTAJ DALEJ

Polskie dzwony i ...muezzini

2024-05-11 17:46

[ TEMATY ]

Ryszard Czarnecki

Archiwum TK Niedziela

Rozmowa z księdzem proboszczem jednej z poznańskich parafii. Sympatyczny zakonnik, twardo chodzący po ziemi, zatroskany o swoją duszpasterską trzodę. Przykro mu było, gdy na obchodach stulecia parafii i wykładów historycznych z tym związanych zjawiła się tylko pięćdziesiątka parafian.

Jednak mówi jeszcze o innej rzeczy, o której słyszę od coraz większej liczby księży. Gdy uruchomił, jak to jest w staropolskim zwyczaju, dzwon na rezurekcje (odbywają się one, na miłość Boską, raz w roku!) – natychmiast ktoś z osiedla, na którym znajduje się kościół zawiadomił... policję, która zgodnie z wolą anonimowego obywatela przyjechała z interwencją. Omal nie skończyło się na mandacie, bo policja twierdziła, że są ku temu podstawy formalno-prawne. Ów ksiądz ze stolicy Wielkopolski nie jest wyjątkiem, bo tego typu nieprzyjemne incydenty spotykały wielu kapłanów w tej aglomeracji, ale też naprawdę sporo w każdym dużym mieście – o czym wie każdy z nas, jeśli tylko chce to wiedzieć.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję