Reklama

Z naszej kuchni

Zakąski z jajek

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Jajka mollet w sałatce jarzynowej

(Przepis na 10 porcji)

10 jajek ugotowanych na twardo, 10 cienkich plasterków gotowanej szynki lub polędwicy, gęsty sos majonezowy, 1 czerwona papryka, zielenina, liście sałaty.
Sałatka: 1 puszka zielonego groszku, 2 jabłka, 3 jajka ugotowane na twardo, 1 ugotowana marchew, 1 korzeń pietruszki, 1 mały seler, 2 kopiaste łyżki posiekanych marynowanych grzybów (mogą być pieczarki), 2 konserwowe ogórki, majonez, 1 łyżeczka musztardy, sól i pieprz, 1 łyżka posiekanej zieleniny.

Składniki sałatki siekamy, dodajemy odsączony groszek, oprószamy przyprawami według własnych upodobań smakowych, dodajmy majonez wymieszany z musztardą, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Na płaskim półmisku, wyłożonym dekoracyjnie liśćmi sałaty, rozkładamy podzieloną na 10 równych porcji sałatkę. W każdej porcji robimy wyraźne wgłębienie. Ugotowane na twardo jajka, po obraniu ze skorupek, kładziemy do górnej części zwiniętego w rulonik plasterka szynki, układamy na porcji sałatki, zalewamy gęstym sosem majonezowym. Przed podaniem półmisek przybieramy zielonymi listkami pietruszki lub selera naciowego i paseczkami czerwonej papryki.

Jajka w pikantnej galarecie

(Przepis na 8 porcji)

12 jajek ugotowanych na twardo, 10 szklanek chudego, dobrze przyprawionego rosołu (może być z koncentratu), 4 płaskie łyżki mielonej żelatyny, 1 gruby plaster (ok. 20 dag) chudej, gotowanej szynki, 16 oliwek lub 8 łyżek odsączonego, zielonego groszku, liście sałaty, świeża rzeżucha, rzodkiewki lub cząstki pomidora.
Żelatynę moczymy w niewielkiej ilości zimnej wody, gdy napęcznieje - łączymy ze szklanką gorącego rosołu, bardzo dokładnie mieszamy. Gdy nie będzie grudek, łączymy z pozostałym ciepłym rosołem i rozlewamy do kokilek lub szerokich filiżanek na wysokość 1 cm. Naczynia z nalaną galaretką odstawiamy do zastygnięcia (do lodówki). Na dobrze stężonej warstwie galaretki układamy 3 połówki ugotowanych jajek (żółtkami do spodu, by po wyłożeniu żółtka były na wierzchu), pokrojoną w kosteczkę szynkę oraz połówki oliwek lub odsączony groszek. Całość zalewamy pozostałą galaretką i ponownie wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem każdą porcję wykładamy na liść sałaty, umieszczamy na płaskim półmisku lub na porcjowych talerzykach, przybieramy gałązkami rzeżuchy, różyczkami z rzodkiewek lub cząstkami pomidora. Do przekąski możemy podać - w sosjerce - lekko pikantny w smaku sos majonezowy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2004-12-31 00:00

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kardiolog, prof. R. J. Gil wyjaśnia, czy serce może stanąć z przerażenia

2025-10-30 07:20

[ TEMATY ]

zdrowie

Adobe.Stock

Niektórzy lubią się bać. Oglądają horrory, słuchają przerażających historii. Czy dreszcz emocji, który wywołują mrożące krew w żyłach opowieści, może mieć wpływ na kondycję naszego serca – wyjaśnia kardiolog, prof. Robert J. Gil.

PAP: Serce odpowiada nie tylko za pompowanie krwi, prawda?
CZYTAJ DALEJ

O sztucznej inteligencji w życiu Kościoła

2025-10-29 20:59

[ TEMATY ]

UKSW

Łukasz Krzysztofka/Niedziela

„Cyfrowa rewolucja – Antiqua et nova. Bóg – człowiek – sieć” – to tytuł ogólnopolskiej konferencji naukowej, która odbyła się dzisiaj na Uniwersytecie Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie.

W czasie obrad dyskutowano mi.in. o prawdzie w odniesieniu do generatywnej sztucznej inteligencji, negatywnym wpływie AI na człowieka, zwłaszcza na ludzką psychikę, intelekt i duchowość, a także o uzależnieniach od mediów społecznościowych i gier komputerowych.
CZYTAJ DALEJ

Leon XIV na 100-lecie diecezji częstochowskiej: Niech jubileuszowe inicjatywy owocują w życiu wspólnot parafialnych, rodzin i całej diecezji

2025-10-30 10:35

[ TEMATY ]

Nuncjusz Apostolski

stulecie diecezji

Leon XIV

Vatican Media

„Wraz z Wami wysławiam Boga bogatego w miłosierdzie za sto lat istnienia Kościoła partykularnego tak mocno związanego z Ikoną Najświętszej Maryi Panny Częstochowskiej” – napisał Leon XIV w liście na 100-lecie diecezji częstochowskiej.

Głównym uroczystościom przewodniczył nuncjusz apostolski w Polsce abp Antonio Guido Filipazzi. – Misja Kościoła trwa – tutaj, w tej wspólnocie i na całym świecie – mówił 29 października, podczas Mszy św. w archikatedrze Świętej Rodziny w Częstochowie, kończącej główne obchody 100-lecia archidiecezji częstochowskiej oraz IX Kongresu Eucharystycznego Archidiecezji Częstochowskiej.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję