Reklama

Z naszej kuchni

Przysmaki noworoczne

Na noworocznym stole królowały suszone śliwki oraz potrawy przygotowane z ich dodatkiem.
Śliwki ułatwiają trawienie, co jest niezmiernie ważne po obfitościach świątecznego jadła.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Polędwica wołowa ze śliwkami

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

(Przepis na 6 dużych lub 8 mniejszych porcji)

1 kg dorodnej, świeżej polędwicy wołowej, 2 szklanki suszonych śliwek (bez pestek), 1 cebula, 1/2 łyżki nasion kminku, sól, oliwa.

Wytarte wilgotną ściereczką, lekko nasączoną octem mięso nacieramy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Po tym czasie kładziemy na dobrze wygrzany tłuszcz, rumienimy ze wszystkich stron i przekładamy do rondla wyłożonego dokładnie opłukanymi śliwkami i pokrojoną w piórka cebulą. Podlewamy połową szklanki wody stołowej (woda z kranu może popsuć smak), posypujemy rozdrobnionymi w moździerzu nasionami kminku i pieczemy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, ok. godziny, od czasu do czasu polewając mięso wytworzonym sosem. Gdy sos jest zbyt gęsty, dodajemy - zawsze w niewielkich ilościach - wodę. Polędwicę podajemy na wygrzanym półmisku, pokrojoną w zgrabne plastry, obłożoną śliwkami i polaną przetartym, pozostałym po wyjęciu śliwek sosem - z ziemniaczanym purée i lubianą jarzyną.

Biszkopt staropolski ze śliwkami według cioci Godziszewskiej

Ciasto przygotowane dokładnie wg przepisu uda się nawet najmniej doświadczonej pani domu.

(Przepis na na dużą tortownicę lub średniej wielkości blachę)

Rada: Przed przygotowaniem ciasta należy powoli rozgrzewać piekarnik; ciasto po przygotowaniu od razu wsunąć do gorącego (nagrzanego do 200*C) piekarnika, w przeciwnym razie wytopi się masło i śliwki opadną.
Ile waży pięć jaj w skorupce, po tyle samo mąki tortowej, masła, cukru pudru lub bardzo miałkiego kryształu, duża szczypta soli, śliwki - wg potrzeby, cukier puder do posypania ciasta, tłuszcz do posmarowania formy.

Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy - cały czas ucierając (najwygodniej robotem nastawionym na średnie obroty) - cukier, po jednym żółtku, sól, a gdy składniki dobrze się połączą - ubitą z białek pianę i mąkę (przesianą przez sito). Zarobione, gładkie ciasto (nie należy długo wyrabiać) od razu przekładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na wierzchu układamy - w sposób dekoracyjny - pozbawione pestek śliwki, posypujemy delikatnie cukrem pudrem i od razu wstawiamy do wygrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 45 min - czas pieczenia zależy od wysokości ciasta.
Biszkopt jest najsmaczniejszy zaraz po wychłodzeniu, ale owinięty w aluminiową folię lub pergamin i ułożony w chłodnym miejscu, ale nie w lodówce, równie smaczny następnego dnia.

2003-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Idziemy do Kościoła, aby spotkać się z Synem Bożym!

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Karol Porwich/Niedziela

Rozważania do Ewangelii Mk 3, 7-12.

Czwartek, 23 stycznia
CZYTAJ DALEJ

Iga Świątek straciła szansę na finał Australian Open

2025-01-23 14:15

[ TEMATY ]

Iga Świątek

Australian Open

PAP/EPA

Iga Świątek

Iga Świątek

Wiceliderka światowego rankingu Iga Świątek przegrała z Amerykanką Madison Keys 7:5, 1:6, 6:7 (8-10) w półfinale wielkoszlemowego turnieju tenisowego Australian Open. W finale Keys zagra z liderką listy WTA i najlepszą w dwóch poprzednich edycjach zawodów w Melbourne Białorusinką Aryną Sabalenką. To było szóste spotkanie tych zawodniczek i druga wygrana Keys. Świątek po raz drugi w karierze dotarła do półfinału AO; poprzednio w 2022 roku. Sabalenka wcześniej w czwartek wygrała z Hiszpanką Paulą Badosą 6:4, 6:2. Finał zaplanowano na sobotę.

CZYTAJ DALEJ

Błażowskie kolędowanie

2025-01-24 10:04

Grzegorz Kruczek

Chór z parafii Błażowa

Chór z parafii Błażowa

,, Kolędo polska, zamknięta w najprostszych nutach i słowach,

królujesz w domach we święta, by ludzi wzruszać od nowa.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję