Reklama

Z naszej kuchni

Patisony - piękno wczesnej jesieni

Zaliczany do rodziny dyniowatych, patison ma kształt talerzowy i pięknie karbowany brzeg - potocznie nazywa się to warzywo latającym talerzem. Ceniony przez smakoszy, szczególnie na południu Europy, i u nas zaczyna się cieszyć powodzeniem - i słusznie!

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa krem z patisona

Reklama

Przepis na 4 porcje

2 młode (do 12 cm) patisony, 1 cebula, 2 średniej wielkości marchewki, 1 łodyga selera naciowego, 3 szklanki rosołu (może być z koncentratu), 1 łyżka masła, 1/2 szklanki śmietany lub naturalnego jogurtu, sól, cukier, szczypta przyprawy curry, 2 kopiaste łyżki zrumienionych płatków migdałowych.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pozbawione skóry i gniazd nasienych patisony rozdrabniamy, marchewkę kroimy w niezbyt grube talarki, w podobny sposób kroimy pozbawiony twardych włókien seler naciowy, cebulę siekamy. Przygotowane warzywa lekko podsmażamy na maśle - nie dłużej jak 2 min - często mieszając, podlewamy rosołem i gotujemy pod przykryciem. Gdy miękkie, miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito, doprawiamy do smaku i ponownie zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia łączymy zupę ze śmietaną lub jogurtem, dokładnie spienionym z żółtkiem, i lekko podgrzewamy - nie dopuszczając do zagotowania. Zupę podajemy w kokilkach, posypaną zrumienionymi płatkami migdałowymi.

Patisony w pomidorach

Przepis na 4 porcje

4 patisony (do 15 cm), 1 cebula, 2 łyżki siekanego koperku (może być mrożony), 2 łyżki pasty pomidorowej, 1/2 szklanki soku z pomidorów, 1 łyżka pikantnego keczupu, sól, pieprz, oliwa lub olej.

Obrane ze skórki, pozbawione gniazd nasiennych patisony kroimy w zgrabną, niezbyt grubą kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pastę pomidorową, koperek, keczup. Składniki w czasie smażenia dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolity, gęsty sos. Do gorącego sosu wrzucamy patisony, dodajemy przyprawy, składniki lekko mieszamy, zalewamy sokiem z pomidorów i - gdy trzeba - dodajemy taką ilość wody, by jarzyny były zakryte. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 7 min. Patisony powinny być miękkie, ale nie rozgotowane. Podajemy na gorąco jako dodatek do mięs, do dań bezmięsnych, do ugotowanych na twardo jajek lub z ugotowanym na sypko ryżem.
Potrawa bardzo dobrze smakuje także następnego dnia, podana na zimno, jako pikantna zakąska.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kraków z kard. Rysiem

2024-04-29 09:19

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

kl. Krzysztof Wowra

W sobotę, 27 kwietnia, jak co roku, łódzcy klerycy roku propedeutycznego z przełożonymi spotkali się z ks. kard. Grzegorzem Rysiem w Krakowie.

CZYTAJ DALEJ

Ks. dr hab. Sławomir Zych - zasłużony dla Powiatu Kolbuszowskiego

2024-04-28 22:10

Bartosz Walicki

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Przyznaje się je osobom fizycznym lub prawnym, a także instytucjom państwowym, jednostkom samorządu terytorialnego oraz organizacjom społecznym i zawodowym, które poprzez swoją działalność zawodową i społeczną przyczyniły się do gospodarczego, kulturalnego i społecznego rozwoju powiatu kolbuszowskiego. Zaznaczyć należy, że wzór odznaki został zaopiniowany przez Komisję Heraldyczną działającą przy Ministrze Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz uzyskał zgodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Jednym z wyróżnionych odznaką został kapłan diecezji rzeszowskiej, ks. dr hab. Sławomir Zych, dyrektor Ośrodka Badań nad Polonią i Duszpasterstwem Polonijnym KUL. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku przez Komisję Odznaki Honorowej Powiatu Kolbuszowskiego postanowienie o przyznaniu odznaki podjął w dniu 27 marca br. Zarząd Powiatu w Kolbuszowej. Razem z ks. S. Zychem uhonorowani zostali: Józef Kardyś, Zbigniew Chmielowiec, Władysław Ortyl, Maciej Szymański, Zbigniew Strzelczyk i Andrzej Jagodziński.

CZYTAJ DALEJ

Watykan: ogłoszono program papieskiej wizyty w Weronie

2024-04-29 11:54

[ TEMATY ]

papież

papież Franciszek

Werona

PAP/EPA/ANDREA MEROLA

Nazajutrz po wizycie duszpasterskiej w Wenecji, Stolica Apostolska ogłosiła oficjalny program wizyty papieża w Weronie w dniu 18 maja.

Franciszek wyruszy helikopterem z Watykanu o godz. 6.30, by wylądować w Weronie o godz. 8.00.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję