Reklama

Z naszej kuchni

Mięso z indyka smaczne, lekkostrawne, zdrowe

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dietetycy zalecają, by mięso z indyka w miarę często gościło na naszych stołach - jest smaczne, lekkostrawne i zdrowe.

Filety z indyka panierowane - przepis na 4 porcje

4 niezbyt grube (do 1 cm) plastry z piersi indyka - ok. 40 dag, sok z cytryny, 2 jajka, mąka ziemniaczana, płatki migdałowe, sól, oliwa do smażenia, kilka wiórków zmrożonego masła.

Plastry mięsa rozkładamy na stolnicy, lekko rozbijamy kantem dłoni (tłuczka nie używamy, może poprzecinać delikatne włókna mięsa), kropimy obficie sokiem z cytryny, delikatnie oprószamy solą - odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Jajka ubijamy widelcem, aż się lekko spienią. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Każdy płat mięsa panierujemy w mące ziemniaczanej, jajku i płatkach migdałowych, mocno przyciskając z obu stron, by płatki obficie przywarły. Smażymy bezpośrednio po przygotowaniu, rumieniąc z obu stron nie krócej jak 4-5 min z każdej strony. Usmażone filety przekładamy na wygrzany półmisek, kładziemy wiórek masła i trzymamy w cieple nie dłużej niż 5 min - by mięso "doszło".
Podajemy z ziemniakami pureMe, z zieloną sałatą polaną spienionym sosem jogurtowym lub z grubym makaronem i sałatką ze świeżych owoców.

Fileciki z indyka w cieście - przepis na 4 porcje

4 cienkie plastry mięsa z indyka, ukrojone z piersi, 4 jajka, 1,5 szklanki mąki, 1/2 szklanki mleka, 1 płaska łyżeczka soli, 1 łyżeczka roztartych w dłoniach, lubianych ziół, np. ziół prowansalskich, sok z cytryny, olej do smażenia.
Płaty mięsa rozbijamy kantem dłoni (nie używamy tłuczka, by nie poprzecinać delikatnych włókien) - każdy płat kroimy na połowę, lekko solimy, kropimy sokiem z cytryny, odstawiamy na 10 min w chłodne miejsce.
Ciasto: Żółtka ubijamy z mlekiem, gdy masa się spieni i składniki dokładnie połączą, dodajemy - siejąc przez sito - mąkę, sól. Ciasto ubijamy. Do wyrobionego dodajemy przesiane zioła i pianę ubitą z białek.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tzw. duży tłuszcz. Przygotowane, lekko wychłodzone filety zanurzamy w cieście i od razu obsmażamy, rumieniąc każdą ze stron nie krócej jak 3-4 min.
Podajemy na wygrzanych talerzach z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i sezonowej, delikatnej w smaku surówki. Najsmaczniejsze bez innych dodatków - tylko z zestawem kilku surówek, np. zielonej sałaty w sosie śmietanowym, surówki z marchewki z ananasami i smażonymi borówkami.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Papież pobłogosławił kamień pod muzeum bł. ks. Jerzego w Okopach

2025-10-22 13:58

[ TEMATY ]

bł. Jerzy Popiełuszko

bł. ks. Jerzy Popiełuszko

Włodzimierz Rędzioch

Ojciec Święty pobłogosławił kamień węgielny pod muzeum bł. ks. Jerzego Popiełuszki, który powstanie w miejscu, gdzie się urodził w Okopach. Na czele delegacji, która przybyła z tej okazji do Rzymu stał metropolita białostocki. „Czas mija, ale nie mijają treści, którym był wierny bł. ks. Jerzy” – mówi abp Józef Guzdek. Podkreśla, że właśnie dziś, kiedy świat jest podzielony, toczy się wiele wojen, leje się krew – trzeba pamiętać, że zło trzeba dobrem zwyciężać.

Na Placu św. Piotra był też brat i bratanek heroicznego kapelana Solidarności. Marek Popiełuszko zauważył, że muzeum w rodzimych Okopach ma przypomnieć ks. Jerzego takiego, jakim był dla swych najbliższych, czyli człowiekiem radosnym, pogodny i młodym. Tak go zapamiętaliśmy, bo kiedy zginął miał zaledwie 37 lat – przypomina bratanek błogosławionego kapłana. Zaznacza, że tuż przed jego śmiercią spędził u niego dwa tygodnie wakacji. Miał wtedy 14 lat.
CZYTAJ DALEJ

Wspomnienie liturgiczne św. Jana Pawła II

[ TEMATY ]

Jan Paweł II

©Wydawnictwo Biały Kruk/Adam Bujak

Kościół katolicki na całym świecie wspomina 22 października św. Jana Pawła II. Zmarły 2 kwietnia 2005 pierwszy w dziejach papież - Polak jest jednym z najszybciej wyniesionych na ołtarze wyznawców w czasach nowożytnych. Błogosławionym ogłosił go 1 maja 2011 papież-senior Benedykt XVI, a 27 kwietnia 2014 r. kanonizował go pierwszy Biskup Rzymu z Argentyny i Ameryki Łacińskiej – papież Franciszek.

W czasie beatyfikacji bezpośredni następca papieża Wojtyły, który już w półtora miesiąca po śmierci swego poprzednika zezwolił, aby rozpocząć jego proces beatyfikacyjny, zapowiedział, że nowy błogosławiony będzie odbierał kult publiczny 22 października, czyli we wspomnienie rozpoczęcia jego pontyfikatu w 1978 r.
CZYTAJ DALEJ

Znak nadziei dla świata bez nadziei [Felieton]

2025-10-22 23:42

ks. Łukasz Romańczuk

Sanktuarium św. Rity w Smolnej

Sanktuarium św. Rity w Smolnej

Dziś miałem możliwość uczestniczenia we Mszy świętej i nabożeństwie do św. Rity w jej sanktuarium w Smolnej. W świątyni o bardzo pięknym kolorze wnętrza, który nadaje temu miejscu odpowiedni klimat do modlitwy. Patrząc, w jaki sposób kult św. Rity szerzy się w archidiecezji wrocławskiej oraz fakt, że za każdym razem, 22 dnia miesiąca w Smolnej jest pełne sanktuarium, ta święta przyciąga do siebie ludzi wierzących.

Podczas homilii ks. Mariusz mówił o postawie cierpliwości i pokory względem zanoszonych próśb, a sama św. Rita, która jest patronką od spraw beznadziejnych i trudnych, uczy ufać wtedy, gdy wszystko wydaje się stracone.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję