Reklama

Z naszej kuchni

Brukselka

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Smaczna, lekko strawna, o wysokiej wartości odżywczej. Zawiera spore ilości białka, bogaty zestaw witamin - głównie C oraz składniki mineralne. Mrożoną przygotowuje się szybko i łatwo - polubmy więc brukselkę!

Zupa krem z brukselki - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 cebula, 1 łyżka masła, 1 łyżka siekanego koperku (może być mrożony), 5 szklanek rosołu (może być z koncentratu), 1 szklanka śmietany kremówki, 1/3 szklanki mleka, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej, 1 surowe żółtko, sól, szczypta cukru.

Na maśle lekko rumienimy posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy koperek i brukselkę - całość zalewamy szklanką rosołu i gotujemy. Gdy brukselka jest miękka, składniki miksujemy lub przecieramy przez perlonowe sito. Dodajemy pozostały rosół, zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną z zimnym mlekiem, ponownie zagotowujemy i doprawiamy, uważając, by przyprawy nie przytłumiły delikatnego smaku zupy. Po zdjęciu z ognia łączymy ze śmietaną lekko ubitą z surowym żółtkiem. Gorący krem podajemy w kokilkach, przybrany piórkiem świeżego koperku. Kto lubi, może do kremu dodać kilka sztuk ptysiowego groszku.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sałatka z brukselki z bakaliami - przepis na 6 porcji

1/2 kg mrożonej brukselki, 1 duża cebula, 1/2 małej puszki zielonego groszku, 1 filiżanka rodzynków, 1 filiżanka siekanych orzechów, sól, pieprz, zielenina.
Sos: 1/2 szklanki majonezu, 1/2 szklanki śmietany, 1 łyżka keczupu, sól, cukier, świeżo mielony biały pieprz, sok z cytryny, szczypta przyprawy prowansalskiej lub tymianku.
Brukselkę wrzucamy na lekko osolony i ocukrzony wrzątek i gotujemy przez 3 min. Pozostawiamy do wychłodzenia w naczyniu, w którym się gotowała. Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Cebulę drobno siekamy, parzymy wrzątkiem na sicie, hartujemy zimną wodą i odsączamy. Podobnie odsączamy rodzynki.
W salaterce łączymy składniki sosu, doprawiamy do smaku - sos powinien być lekko pikantny, o wyraźnym smaku. Do sosu dodajemy zimną brukselkę (duże główki można podzielić), cebulę i bakalie. Składniki łączymy, wierzch posypujemy obficie zieleniną. Podajemy nie później jak 15 min po przygotowaniu.

Potrawka z brukselki - przepis na 4 porcje

1/2 kg mrożonej brukselki, 2 łyżki masła lub masła roślinnego, 1 łyżka mąki, 1 ząbek czosnku, 30 dag małych, zamkniętych pieczarek ( pieczarki powinny być tej wielkości, co brukselka), sól, pieprz, 1 łyżeczka przyprawy jarzynowej.
Do wrzącej, lekko osolonej i ocukrzonej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy przyprawę i trzymamy na niewielkim ogniu ok. 10 min - jarzyna nie powinna się przegotować. Cedzimy przez sito, pozostawiając wywar, w którym się gotowała.
Z łyżki masła i mąki robimy zasmażkę, uważając, by mąka się nie zrumieniła, ale straciła smak surowizny, rozprowadzamy wywarem z brukselki (w potrzebnej ilości), zagotowujemy. Gdy trzeba - sos lekko doprawiamy, dodajemy odsączoną brukselkę i trzymamy w cieple.
Na pozostałym maśle podsmażamy całe pieczarki, gdy puszczą sok i lekko się podrumienią, dodajemy je do brukselki. Całość delikatnie mieszamy i - gdy trzeba - jeszcze lekko doprawiamy. Potrawkę trzymamy na niewielkim ogniu - nie gotując - 3-5 min.
Podajemy jako danie jarskie z ziemniakami pureMe lub z ryżem ugotowanym na sypko czy z krokietami z ziemniaków lub z kaszy. Potrawka dobrze smakuje jako dodatek do gotowanego drobiu.

2002-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Nowenna do św. Franciszka z Asyżu

Św. Franciszku, naucz nas nie tyle szukać pociechy, co pociechę dawać, nie tyle szukać zrozumienia, co rozumieć, nie tyle szukać miłości, co kochać!

Wszechmogący, wieczny Boże, któryś przez Jednorodzonego Syna Swego światłem Ewangelii dusze nasze oświecił i na drogę życia wprowadził, daj nam przez zasługi św. Ojca Franciszka, najdoskonalszego naśladowcy i miłośnika Jezusa Chrystusa, abyśmy przygotowując się do uroczystości tegoż świętego Patriarchy, duchem ewangelicznym głęboko się przejęli, a przez to zasłużyli na wysłuchanie próśb naszych, które pokornie u stóp Twego Majestatu składamy. Amen.
CZYTAJ DALEJ

Rzecz o aniołach

Niedziela łowicka 40/2002

[ TEMATY ]

anioły

Karol Porwich/Niedziela

Któż z nas nie zna prostych i pełnych ufności słów modlitwy: "Aniele Boży, stróżu mój, ty zawsze przy mnie stój..." Dla niektórych była to może pierwsza w życiu modlitwa, szeptana jeszcze na kolanach matki. Ale czy anioły są żywo obecne tylko w świecie dziecięcej wyobraźni? Czy my, dorośli, też możemy wierzyć w anioły?

Jak ktoś kiedyś policzył, anioły są wspomniane w Piśmie Św. Starego i Nowego Testamentu 222 razy! Pismo Święte jest zatem od początku do końca przeplatane wzmiankami o aniołach. Bóg stawia anioły u wrót raju; aniołowie nawiedzają Abrahama; aniołowie wyprowadzają Lota i jego córki z pożaru Sodomy; anioł nie pozwala Abrahamowi zabić jego syna Izaaka. Czasem aniołowie są groźni: Bóg posyła anioła, który zabija pierworodne Egipcjan. Ale to anioł również wyprowadza Izraelitów z niewoli. Anioł zamyka paszcze lwów, żeby nie pożarły Daniela. Także w Nowym Testamencie jest wiele zdarzeń, w których występują aniołowie. Przecież to Archanioł Gabriel zwiastuje Maryi Pannie poczęcie Syna Bożego; aniołowie śpiewają przy Jego narodzinach i sprowadzają pasterzy do stajenki; aniołowie ostrzegają Mędrców ze Wschodu przed Herodem. Anioł objawia św. Józefowi tajemnicę wcielenia i każe uciekać Świętej Rodzinie do Egiptu. Aniołowie służą Jezusowi, przy grobie Jezusowym zapewniają o Jego zmartwychwstaniu, a przy wniebowstąpieniu zapowiadają powtórne przyjście Zbawiciela. Sam Pan Jezus wspomina o aniołach. Mówiąc na przykład o nawróceniu grzeszników, stwierdza: "Tak samo powiadam wam, radość powstaje u aniołów Bożych z jednego grzesznika, który się nawraca" (Łk 15, 10). Opisując sąd ostateczny zaznacza, że to aniołowie zwołaja ludzi na ten sąd, a On, jako Sędzia, zjawi się tam otoczony aniołami.
CZYTAJ DALEJ

Archiwiści świętowali w Piotrkowie Trybunalskim

2025-10-03 09:54

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Maciej Hubka

Dzień Archiwisty w Piotrkowie Trybunalski

Dzień Archiwisty w Piotrkowie Trybunalski

W Mediatece 800-lecia w Piotrkowie Trybunalskim odbyło się uroczyste spotkanie z okazji Dnia Archiwisty – święta ustanowionego w 2019 roku przez Naczelnego Dyrektora Archiwów Państwowych. Data ta nie jest przypadkowa: co roku archiwiści obchodzą swoje święto w liturgiczne wspomnienie św. Hieronima ze Strydonu, patrona tej profesji. Tegoroczna edycja zgromadziła ponad stu pracowników instytucji i urzędów z Piotrkowa oraz okolic, a organizatorami wydarzenia były Archiwum Państwowe w Piotrkowie Trybunalskim oraz Urząd Miasta.

Spotkanie miało charakter szkoleniowy i było okazją do wymiany doświadczeń oraz dyskusji nad najnowszymi wyzwaniami stojącymi przed archiwistami. Wydarzenie otworzył dr Tomasz Matuszak, dyrektor piotrkowskiego archiwum, podkreślając znaczenie współczesnych rozwiązań w pracy z dokumentacją. Następnie uczestnicy wysłuchali cyklu prelekcji prowadzonych przez dr. Piotra Głowackiego, kierownika Oddziału I Kształtowania Narodowego Zasobu Archiwalnego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję