Reklama

Z naszej kuchni

Kapusta włoska

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pięknie się prezentuje. Ma kształtne główki i pofałdowane karbowane liście, bardziej luźne niż kapusta biała. Jest warzywem zdrowym i smacznym. Oprócz witaminy C zawiera spore ilości wapnia i fosforu. Kapustę włoską doceniają jarosze oraz zwolennicy smukłej figury. Najsmaczniejsza jest właśnie teraz.

Krokiety z włoskiej kapusty - przepis na 4 porcje

1 główka włoskiej kapusty (ok. 1 kg), 1 filiżanka utartego żółtego sera, 1 szklanka rosołu (może być z koncentratu), 2 cebule, 2 łyżki keczupu, 1 jajko, 2 łyżki tartej bułki, 1 łyżka mąki, 1 łyżka smalcu do zasmażenia, sól, pieprz, cukier, otręby lub tarta bułka do panierowania, olej do smażenia.
Obraną z grubych liści kapustę kroimy w drobną kostkę, zalewamy rosołem i dusimy pod przykryciem do miękkości. Posiekaną cebulę zasmażamy na smalcu; gdy się zeszkli, oprószamy mąką i zasmażamy, aż mąka straci smak surowizny. Zasmażkę dodajemy do kapusty, zagotowujemy i odstawiamy do przechłodzenia. Gdy jest zimna, dodajemy jajko, tartą bułkę, keczup, ser, przyprawy - składniki łączymy. Masa powinna być niezbyt ścisła, pikantna w smaku. Formujemy zgrabne krokiety, po dwa na porcję, panierujemy w otrębach lub tartej bułce i smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu, rumieniąc z obu stron. Podajemy z chrupiącymi frytkami lub młodymi ziemniakami, obficie posypanymi koperkiem, i sałatką z pomidorów.

Gołąbki z włoskiej kapusty - przepis na 6 porcji

1 duża, lekko związana głowa włoskiej kapusty. Farsz: 2 piersi z kurczaka ugotowane lub pieczone, 1 cebula, 25 dag pieczarek, 1 duża łyżka tartej bułki, 2 łyżki siekanego koperku, sól i pieprz do smaku, tłuszcz do smażenia.
Sos: 1 szklanka śmietany, 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej, 1 płaska łyżeczka przyprawy typu Vegeta, sól.
Obraną z wierzchnich liści kapustę dajemy do naczynia z wrzącą wodą, dodajemy soli i cukru, zagotowujemy, wyjmujemy na sito, pozostawiamy do odsączenia i wychłodzenia.
Farsz: Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy posiekaną cebulę; gdy się zeszkli, dodajemy pokrojone w cienkie plasterki pieczarki i rozdrobnione nożem gotowane mięso kurczaka (mięsa nie należy przepuszczać przez maszynkę czy rozbijać w malakserze). Składniki razem zasmażamy, często mieszając, dodajemy tartą bułkę, koperek i przyprawy. Gdy farsz jest zbyt gęsty, dodajemy łyżkę rosołu; gdy zbyt rzadki - dosypujemy nieco tartej bułki. Przestudzone, duże liście włoskiej kapusty rozkładamy na desce, na nich - w równych ilościach rozkładamy farsz, zwijamy " w gołąbki", spinamy szpadkami lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Pozostałymi liśćmi wykładamy spód wysmarowanej tłuszczem brytfanny, na nich układamy gołąbki. Całość lekko posypujemy przyprawami, podlewamy niewielką ilością wody, w której gotowała się kapusta, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez pół godziny. Gołąbki puszczą dużo sosu.
Śmietanę łączymy z mąką, dodajemy do powstałego sosu, zagotowujemy, i gdy trzeba, całość lekko doprawiamy do smaku. Sos powinien być gęsty, aromatyczny, o pięknym, jasnym kolorze.
Uwaga: Do sosu można dodać nieco koncentratu pomidorowego, ale wówczas niebywale wykwintny smak potrawy ulegnie zmianie.
Podajemy do młodych ziemniaków, posypanych obficie koperkiem, lub do ryżu ugotowanego na sypko.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2001-12-31 00:00

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Chersoń: dyrektor Caritas ranny po ataku rosyjskiego drona

2025-01-07 21:05

[ TEMATY ]

Chersoń

dyrektor Caritas

rosyjski dron

(Amministrazione della città di Kherson)

Samochód ks. Makara po rosyjskim ataku

Samochód ks. Makara po rosyjskim ataku

Dyrektor Caritas w Chersoniu został ranny po ataku rosyjskiego drona. Ks. Ihor Makar był w drodze do jednej z obsługiwanych przez niego parafii. Towarzyszyli mu klerycy z seminarium Drohobyczu, którym na szczęście nic się nie stało. Greckokatolicki kapłan będzie musiał przejść operację usunięcia odłamka z nogi. „Życie tutaj jest naprawdę niebezpieczne, ale moim powołaniem jako księdza jest być blisko ludzi, którzy chcą tu zostać” – mówi ks. Makar.

Do ataku doszło wczoraj w pobliżu Zelenivki niedaleko Chersonia. „Jechaliśmy za jednym z naszych parafian, zauważyłem drona na niebie. Z powodu mrozu droga była bardzo śliska, nie mogliśmy ani się zatrzymać, ani zawrócić... Zdałem sobie sprawę, że ten dron prawdopodobnie nas namierza” – relacjonuje ks. Makar. Eksplozja spowodowana przez drona rozbiła szyby, a także przedziurawiła koła i drzwi samochodu.
CZYTAJ DALEJ

Watykan: ogłoszono kalendarz papieskich celebracji w styczniu i lutym

2025-01-08 13:00

[ TEMATY ]

Watykan

papież Franciszek

Ks. Tomasz Podlewski

Nabożeństwo ekumeniczne, jubileuszowe celebracje z dziennikarzami, żołnierzami, policjantami i pracownikami służb bezpieczeństwa, a także liturgia z zakonnicami i zakonnikami zostały wymienione w opublikowanym dziś w Watykanie kalendarzu papieskich celebracji w styczniu i w lutym.

25 stycznia, w święto nawrócenie św. Pawła Apostoła papież będzie przewodniczył w bazylice św. Pawła za Murami o godz. 17.30 II nieszporom tego święta, łączącym się z obchodami 58 Tygodnia Modlitw o Jedność Chrześcijan.
CZYTAJ DALEJ

Wilfredo León: siatkarz, który za wszystko dziękuje Panu Bogu

2025-01-08 21:15

[ TEMATY ]

Wilfredo Leon

Autorstwa Mlaud - Praca własna/commons.wikimedia.org

Wilfredo León

Wilfredo León

"W olimpijskim półfinale z Amerykanami pomogła nam Boska interwencja" - zaznaczył Wilfredo León, pochodzący z Kuby siatkarz reprezentacji Polski, która w igrzyskach w Paryżu wywalczyła srebrny medal.

Leon zajął trzecie miejsce w plebiscycie "Przeglądu Sportowego" i Polsatu na najlepszego sportowca Polski w 2024 roku. Wygrała Aleksandra Mirosław - mistrzyni olimpijska i rekordzistka świata we wspinaczce na czas, a drugą pozycję zajęła Natalia Bukowiecka - mistrzyni Europy, rekordzistka Polski i brązowa medalistka olimpijska w biegu na 400 m.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję