Reklama

Niedziela Częstochowska

Z pasją dla zdrowia

Zamiłowanie do natury i zdrowego pożywienia połączyło rolników i wytwórców z regionu częstochowskiego. Chcieli oni, by owoce ich pracy trafiły bezpośrednio do nabywców. I tak rok temu powstała Spiżarnia w Częstochowie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

– Jesteśmy grupą rolników i wytwórców naturalnego, ekologicznego pożywienia. Warzywa i owoce uprawiamy z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wielką wagę przykładamy do naturalnej uprawy ekologicznych warzyw i owoców, które są nawożone naturalnymi kompostami. Połączyło nas przekonanie, że produkowane przez nas pożywienie we wspólnej ofercie (indywidualnej, ale w jednym miejscu i czasie) znajdzie odbiorców z utrzymaniem krótkiego łańcucha dostaw – opowiada Renata Cupiał-Gonera, jedna z pomysłodawców powstania Spiżarni – lokalne pożywienie w Częstochowie. I tak pomysł doprowadził do działania.

Pomysł i działanie

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Pragnienie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów bez dodatkowej biurokracji zmobilizowało grupę rolników z okolic Częstochowy, mających już doświadczenie w Jurajskiej Kooperatywie Spożywczej. Połączyli oni swoje siły, wynajęli lokal i po remoncie otworzyli Spiżarnię w Częstochowie przy ul. Mielczarskiego 1/3. W tym miejscu, każdy na swoim stoisku, spotykają się w środy w godz. 17-19 i soboty w godz. 10-12. Oferują szeroki wybór zdrowego pożywienia, np. głównie warzywa i owoce, oczywiście lokalne i sezonowe, wyroby orkiszowe, kasze, kiełki, jaja, drób, sery, ryby wędzone, miody, dżemy, zakwasy, kiszonki, sałatki, octy, produkty fermentowane, pasty wege, ekologiczne kosmetyki. Żaden z tych produktów nie widział żadnej chemii, ale był uprawiany i wytwarzany w zgodzie z naturą, z myślą o jak największym pożytku dla zdrowia. Warto wspomnieć również o istotnej sprawie, czyli o tym, że w Polsce pozostało już bardzo niewiele małych gospodarstw wiejskich, produkujących organiczną żywność. Wiele z nich nie ma następców. Niekiedy tacy rolnicy mają trudności z sprzedażą bezpośrednią własnych produktów, która odbywa się najczęściej w domu lub na pobliskim ryneczku; do większego miasta najczęściej nie opłaca się pojechać. Spiżarnia jest właśnie alternatywą dla takich proekologicznych rolników.

Reklama

Kim są?

Spiżarnia to głównie ludzie (13 osób), którzy ją tworzą. W tym naszym gronie jest kilkoro młodych energicznych ludzi, którzy – jak wszyscy – kochają to, co robią. Dlatego w tym miejscu można porozmawiać z rolnikami, dowiedzieć się, jak powstają produkty, gdzie i w jakich warunkach rosną warzywa i owoce. Rolnicy są dumni ze swojej pracy, będącej ich pasją. Dlatego osoby zainteresowane chętnie oprowadzą po swoim gospodarstwie. – Mamy silne zakorzenione przekonanie, że uprawa ziemi jest powołaniem, naszą misją, a nie zwykłym czerpaniem zysku. Wiarygodność jakości produktów zaręczymy własną twarzą – podkreśla pani Reneta. Od początku powstania Spiżarni zaangażowany jest Radosław Jochemiczak, wytwórca warzyw i owoców z certyfikatem ekologicznym. Urszula Rajs natomiast oferuje drób i od 10 lat sery kozie. Jest samoukiem, 2 lata uczyła się tej sztuki. Agata Zaskórska natomiast jest pasjonatką zielarstwa i fitoterapeutyki, własnoręcznie tworzy naturalne kosmetyki. Wykonuje je na świeżych wyciągach roślin leczniczych. Ponadto organizuje warsztaty, wykłady, konsultacje i spacery zielarskie. Pielęgnuje swoją wiedzę o zielarstwie, ziołolecznictwie, aromaterapii.

Rolnicy zgodnie twierdzą, że łączą ich więzy przyjaźni. Przede wszystkim ważna jest dla nich współpraca na wielu płaszczyznach, a wymiana doświadczeń inspiruje ich do dalszego rozwoju.

2021-04-07 09:23

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Abp Depo: Jezus trwa na swoim krzyżu w czasie każdej Eucharystii

– Ceremonie wielkopiątkowe nie są żałobnymi obrzędami, lecz corocznym zaproszeniem, abyśmy przybliżali się nie tyle do narzędzia męki Jezusa, ale do Niego samego i przez to mieli udział w Jego miłości – powiedział w Wielki Piątek abp Wacław Depo. Metropolita częstochowski przewodniczył Liturgii Męki Pańskiej w kościele Podwyższenia Krzyża Świętego w Częstochowie.

– Nasze dzisiejsze zgromadzenie w imię Jezusa Chrystusa, Syna Bożego i prawdziwego człowieka jest podobne do odkrycia wewnętrznego światła wiary, w którym rozważamy historię Wielkiego Piątku z Jerozolimy. Dziś przeżywamy jej własne uobecnienie i zbawienie – wskazał w homilii duchowny.

CZYTAJ DALEJ

Tajemnica Wielkiego Czwartku wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy

[ TEMATY ]

Wielki Czwartek

Karol Porwich/Niedziela

Święte Triduum – dni, których nie można przegapić. Dni, które trzeba nasączyć modlitwą i trwaniem przy Jezusie.

Święte Triduum to dni wielkiej Obecności i... Nieobecności Jezusa. Tajemnica Wielkiego Czwartku – z ustanowieniem Eucharystii i kapłaństwa – wciąga nas w przepastną ciszę Ciemnicy.

CZYTAJ DALEJ

Rozważania na Niedzielę Zmartwychwstania Pańskiego: szatan połknął haczyk

2024-03-28 23:26

[ TEMATY ]

rozważania

ks. Marek Studenski

Materiał prasowy

Jak wygląda walka dobra ze złem na zupełnie innym, nieuchwytnym poziomie? Jak to możliwe, że szatan, będący ucieleśnieniem zła, może zostać oszukany i pokonany przez dobro?

Zagłębimy się w niezwykłą historię i symbolikę Hortus deliciarum (grodu rozkoszy) Herrady z Landsbergu (ok. 1180). Ten odcinek to nie tylko opowieść o starciu duchowych sił, ale także głębokie przemyślenia na temat tego, jak każdy z nas może stawić czoła pokusom i trudnościom, wykorzystując mądrość przekazywaną przez wieki.

CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję