W obiedzie z papieżem wzięło udział 10 młodych ludzi reprezentujących 5 kontynentów z: Australii, Burkina Faso, Hiszpanii, Stanów Zjednoczonych, Indii, Palestyny i Panamy. Za przygotowanie posiłku odpowiadała znana w Panamie i regionie środkowoamerykańskim szefowa kuchni Cuquita Arias de Calvo.
Na początek podano koszyk ciepłych przystawek: tradycyjny panamski concolon (rodzaj ryżowej zapiekanki) oraz pierożki nazywane empanaditas i carimañolas (przysmak karaibski). Następnie na stole pojawiła się tradycyjna sałatka podana na awokado razem z gaspacho z buraka.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Jako danie główne zaserwowano typową dla panamskiej kuchni rybę (corvina) z warzywami z uprawy ekologicznej oraz typowymi dla panamskiej kuchni dodatkami: ryżem z kokosem i platanem w sosie.
Na koniec podano środkowoamerykański deser melcocha.
Po przyjeździe papieża powitali rektor i pięciu formatorów seminarium. Obiadowe spotkanie odbywało się w Salón Audiovisual.
Po posiłku papież udał się do seminaryjnej kaplicy na modlitwę. Przed odjazdem podarował rektorowi seminarium w prezencie wykonaną z pozłacanego i posrebrzanego metalu monstrancję i zrobił sobie zdjęcie z 50. seminarzystami obecnymi w kaplicy.
Popołudnie papież spędzi odpoczywając w nuncjaturze. Potem o godz. 18.30 (0.30 czasu polskiego) będzie miało miejsce czuwanie z młodzieżą na Campo San Juan Pablo II – Metro Park.