Reklama

Niedziela Kielecka

Aby nikt nie był głodny

Na Czarnowie bp Jan Piotrowski poświęcił Kuchnię Społeczną otwartą przez Kielecki Bank Żywności.

Niedziela kielecka 44/2025, str. III

[ TEMATY ]

Kielce

K.D.

Uczniowie z opiekunem włączyli się w wolontariat

Uczniowie z opiekunem włączyli się w wolontariat

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Miejsce wyjątkowe na mapie miasta jest innowacyjną inwestycją, która ma na co dzień integrować i pomagać samotnym i ubogim przez dostęp do ciepłego posiłku.

Idea Kuchni Społecznej jest jedną z form przeciwdziałania marnowaniu żywności i dobrego jej wykorzystania.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Sławomir Cedro, prezes KBŻ i pomysłodawca przedsięwzięcia, na które pozyskano środki z funduszy Krajowego Planu Odbudowy, podkreślał, że idea zrodziła się podczas rozmów z seniorami, często samotnymi ubogimi osobami, które opowiadały mu o swojej trudnej sytuacji. Po opłaceniu czynszu i wykupieniu leków wielu z nich nie stać było na ciepły posiłek. Na bazie wieloletniego doświadczenia w pozyskiwaniu żywności z dyskontów, jak i przekazywaniu jej organizacjom pozarządowym wspierającym ubogich, powstała idea Kuchni Społecznej – miejsca spotkań, gdzie każdy potrzebujący będzie mógł zjeść ciepły posiłek, w dobrej, serdecznej i godnej atmosferze. Z obiadów korzysta już ok. 60 potrzebujących. Bp Piotrowski, zwracając się do zebranych, przybliżył realia ubóstwa i głodu na świecie, jaki mógł obserwować w czasie misyjnej pracy. Podkreślał, jak ważne jest takie miejsce, także w Kielcach, gdzie nie brakuje obszarów ubóstwa i osób, którym trudno o ciepły posiłek. Gratulował prezesowi KBŻ realizacji przedsięwzięcia.

Reklama

Data wydarzenia nie była przypadkowa – 16 października przypada Światowy Dzień Żywności. W Polsce wciąż marnuje się jej 5 milionów ton rocznie. Kielecki Bank Żywności od lat prowadzi działania edukacyjne, które uświadamiają skalę marnotrawstwa, ale także uczą rozsądnego gospodarowania żywnością i przetwarzania jej – podkreślała Anna Maciejewska z KBŻ, prezentująca najświeższy raport o marnowaniu żywności.

O koncepcję budynku Kuchni Społecznej zadbali jego wykonawcy, którym prezes Cedro dziękował w czasie otwarcia. To budynek o powierzchni ok. 350 m kw., niskoemisyjny z odnawialnymi źródłami energii i magazynującymi ją. Lokalizacja jest przemyślana. Czarnów jest dzielnicą najszybciej starzejącą się, mieszka tutaj wielu seniorów wymagających opieki. Działkę pod inwestycję przekazało miasto Kielce.

Siedzibę Kuchni Społecznej odwiedziły w dniu jej otwarcia delegacje władz miasta, województwa, organizacji pomocowych, księża dyrektorzy kieleckiej Caritas i stowarzyszeń. Prezes Cedro dziękował władzom i różnym podmiotom za wsparcie i współpracę w realizacji pomysłu, który przysłuży się społeczności miasta. Ważnym jej filarem jest współpraca z Zespołem Szkół Przemysłu Spożywczego oraz Zespołem Placówek Szkolno-Wychowawczych. Już dziś w Kuchni Społecznej praktykują i uczą się zawodu uczniowie technikum, którzy z zaangażowaniem podjęli się wolontariatu, aby doskonalić umiejętności kulinarne. W ten sposób placówka będzie również integrowała młode pokolenie z osobami starszymi.

2025-10-28 14:16

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Młode skarby Kościoła

Niedziela kielecka 48/2024, str. IV

[ TEMATY ]

Kielce

Archiwum Funduszu im. Biskupa Czesława Kaczmarka

Stypendyści są nadzieją kieleckiego Kościoła

Stypendyści są nadzieją kieleckiego Kościoła

Kim są stypendyści Funduszu im. Biskupa Czesława Kaczmarka? Jakie mają pasje, talenty i marzenia?

Fundusz powstał na mocy dekretu bp. Jana Piotrowskiego w 2015 r. Do tej pory z dóbr funduszu skorzystało dziesiątki młodych uzdolnionych uczniów ze szkół ponadgimnazjalnych, pochodzących z wielodzietnych i niezamożnych rodzin. 30 listopada w Wyższym Seminarium Duchownym odbyła się gala wręczenia stypendiów z udziałem bp. Mariana Florczyka, który przewodniczy Radzie Funduszu, katechetów oraz wychowawców. Stypendia otrzymali: Weronika Kowalczyk, Amelia Mojecka, Natalia Ostojska, Karol Pabis, Mateusz Prażuch, Amelia Przygodzka, Szymon Radek, Ola Turczyńska oraz Weronika Żołowicz. Organizatorzy gali podkreślali, jak wielkim skarbem dla społeczeństwa i Kościoła są młodzi ludzie, którzy mają swoje pasje, lubią się uczyć i nie wstydzą się swojej wiary.
CZYTAJ DALEJ

Prezydium KEP zaprosiło papieża Leona XIV do Polski - padła możliwa data

2025-12-11 10:14

[ TEMATY ]

KEP

Papież Leon XIV

Copyrights: Vatican Media

Prezydium Konferencji Episkopatu Polski przekazało papieżowi Leonowi XIV list z zaproszeniem do Polski – poinformowali biskupi w czasie briefingu prasowego, który miał miejsce po audiencji Prezydium KEP u Ojca Świętego.

Przewodniczący KEP abp Tadeusz Wojda SAC wskazał, że „papież przyjął nas z dużą życzliwością” i „żywo interesował się różnymi sprawami”. „Mówił, że odwiedzał wielokrotnie Polskę, że Polska leży mu bardzo głęboko na sercu, cieszy się, że możemy wspólnie porozmawiać” – zaznaczył abp Wojda.
CZYTAJ DALEJ

Betlejemskie Światło Pokoju w Toruniu

2025-12-12 19:02

[ TEMATY ]

Toruń

Ewa Melerska

Do Torunia po raz kolejny dotarło Betlejemskie Światło Pokoju.

Hasło tegorocznego Betlejemskiego Światła Pokoju brzmi: „Pielęgnuj dobro w sobie”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję