Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Słodkie owoce lata

Morele, mimo że są niewielkie, dostarczają nam całkiem sporo witamin i składników mineralnych.

Niedziela Ogólnopolska 32/2025, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dynamiczny rozwój uprawy moreli nastąpił w latach 90. XX wieku. Sto gramów świeżych owoców dostarcza ok. 50 kcal. Poza tym są one źródłem wielu witamin, składników mineralnych oraz błonnika pokarmowego. Dzięki niemu owoce te ułatwiają pracę przewodu pokarmowego, w tym pracę jelit. Morele są owocem krajowym zawierającym najwięcej witaminy A. Są również źródłem witamin C oraz K, która zapewnia prawidłowe krzepnięcie krwi. Są bogate w potas, który obniża ciśnienie krwi, co zmniejsza ryzyko występowania chorób serca i nerek. Morele stanowią również źródło żelaza – składnika hemoglobiny, która odpowiada za transport tlenu w organizmie.

Dzięki obecności przeciwutleniaczy (beta-karoten, witaminy C i E) morele zwalczają wolne rodniki, przez co przeciwdziałają starzeniu się skóry oraz wpływają na możliwość hamowania rozrostu komórek nowotworowych. Te pomarańczowe owoce zawierają także fenole, a w szczególności kwas p-kumarowy, który wykazuje działanie przeciwwirusowe. W składzie mają również resweratrol oraz katechinę. Są to związki wykazujące działanie przeciwzapalne.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Czym trzeba się kierować przy zakupie moreli? Przede wszystkim należy wybierać dojrzałe owoce. Świadczy o tym jednolity pomarańczowy kolor. Trzymany w dłoni owoc powinien ulegać lekkiemu naciskowi. Morele nie powinny być zbyt miękkie. Z uwagi na ich wrażliwość na wysoką temperaturę nie powinny być kupowane na targu w upalne dni.

Poza sezonem warto korzystać z owoców suszonych. Suszenie to proces technologiczny, który przedłuża trwałość owoców i tym samym pozwala na dłuższe ich przechowywanie. Dzięki temu przez cały rok można korzystać z walorów tych owoców. Owoce suszone są tak samo cennym źródłem składników odżywczych jak te świeże. Znajduje się w nich jeszcze więcej witamin, składników mineralnych oraz beta-karotenu.

Na bazie pestek moreli wytwarzany jest olej z moreli. Jest on stosowany głównie jako produkt kosmetyczny.

Osoby z cukrzycą powinny spożywać morele z umiarem, zwłaszcza te suszone, ze względu na wyższą zawartość węglowodanów. Nadmierne spożycie tych owoców może wywołać efekt przeczyszczający. Przy spożywaniu pestek moreli należy zachować ostrożność, gdyż mogą zawierać szkodliwe substancje.

2025-08-05 08:53

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dlaczego warto jeść kiszonki?

Niedziela Ogólnopolska 1/2024, str. 62

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

stock.adobe.pl

Obecnie produkty fermentowane są bardzo popularne w kuchniach całego świata – zarówno ze względu na smak, jak i na korzyści zdrowotne.

Wśród kiszonek w Polsce największym powodzeniem cieszą się kiszone ogórki i kapusta.
CZYTAJ DALEJ

Z odwagą wzywać do nawrócenia

[ TEMATY ]

homilia

rozważania

Adobe Stock

Rozważania do Ewangelii Łk 9, 1-6.

Środa, 24 września. Dzień Powszedni.
CZYTAJ DALEJ

Łódź: Chwała i cześć Bohaterowi!

2025-09-25 12:35

[ TEMATY ]

archidiecezja łódzka

Marek Kamiński

100 lecie ppor. Józefa Czesława Skrzyneckiego, żołnierza 4. Pułku Pancernego Skorpion.

100 lecie ppor. Józefa Czesława Skrzyneckiego, żołnierza 4. Pułku Pancernego Skorpion.

Do świątyni pw. Opieki św. Józefa i Matki Bożej z Góry Karmel przy ul. Liściastej 9 w Łodzi przybyła rodzina, przyjaciele oraz przedstawiciele Wojska Polskiego, aby uczestniczyć w dziękczynnej Mszy św. za sto lat życia ppor. Józefa Czesława Skrzyneckiego, żołnierza 4. Pułku Pancernego Skorpion.

W uroczystości również wziął udział Szwadron Skorpion z oryginalnym proporcem 4. Pułku Pancernego oraz poczet sztandarowy Stowarzyszenia Polskich Kombatantów. - Dzisiejsza Eucharystia to nie tylko czas modlitwy i wdzięczności, ale także okazja, aby przypomnieć drogę żołnierskiej służby Pana Podporucznika, pełną poświęcenia, odwagi i umiłowania Ojczyzny. Niech ta Msza św. będzie czasem wspólnego dziękczynienia i wdzięczności wobec Jubilata, wobec historii i wobec Boga, który prowadzi go przez całe życie – powiedział Witold Gudyś prezes Polskiej Grupy Pamięci Historycznej. Dla upamiętnienia bohaterskiego szlaku bojowego została przygotowana specjalna tablica, na której opisano jego drogę wojenną. Powstała ona dzięki staraniom córki Jubilata Magdaleny Schembri oraz Stowarzyszenia Polskiej Grupy Pamięci Historycznej, której Pan Józef jest członkiem.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję