Jedz owoce i warzywa
Wybieraj te, które zawierają dużo wody. Należą do nich arbuz, melon, truskawki. Włącz do diety ogórki czy cukinie, które również składają się głównie z wody. Warzywa i owoce są świetne do robienia chłodników czy sałatek. Można je też wrzucić do wody jako niskokaloryczny dodatek smakowy.
Pij koktajle
Jogurt, kefir, maślanka dobrze nawadniają organizm, do tego są źródłem białka, wapnia i mikroorganizmów wspierających układ trawienny. Są też bazą do owocowo-warzywnych koktajli, które w upał mogą zastąpić mniejsze posiłki, np. drugie śniadanie.
Zrób domowy izotonik
Izotonik uzupełnia niedobory elektrolitów w organizmie. Można go zrobić samemu, wystarczy kilka składników: do litra wody dodaj łyżkę miodu, łyżeczkę soli i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Można też dać kilka listków mięty.
Pomóż w rozwoju naszego portalu