Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Moc bladej pietruszki

O tym, jak cenna pod względem żywieniowym jest natka pietruszki, można przeczytać w każdym poradniku. Co warto wiedzieć o tej roślinie?

Niedziela Ogólnopolska 21/2025, str. 62

[ TEMATY ]

zdrowie

pietruszka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Pietruszka korzeniowa jest rośliną 2-letnią należącą do rodziny selerowatych. Choć w naszym kraju pojawiła się dopiero w XVI wieku, jest uprawiana na większości typów gleb występujących w Polsce. Wyróżnia się dwa rodzaje pietruszki – naciową oraz korzeniową. W przypadku tej pierwszej część jadalną stanowią liście pietruszki, powszechnie znane jako natka. Odmiana korzeniowa charakteryzuje się jadalnym korzeniem oraz liśćmi. Z zewnątrz korzenie pietruszki są koloru białego lub żółtawego, w środku natomiast są całe białe. Ze względu na okres zbioru pietruszkę dzieli się na odmianę wczesną, średnio późną oraz późną. Sto gramów pietruszki dostarcza ok. 36 kcal. Jest ona dobrym źródłem witaminy C, a także witamin A, K oraz kwasu foliowego. Zawiera duże ilości potasu oraz żelaza. Spożywając to warzywo, dostarczamy do organizmu również magnez i wapń. W pietruszce, jak w każdym warzywie, znajduje się błonnik pokarmowy. Może się ona okazać pomocna dla osób z zaburzeniami trawiennymi. Zmniejsza napięcie mięśni gładkich jelit oraz dróg moczowych, dzięki czemu minimalizuje wzdęcia oraz bóle brzucha. Wykazuje działanie rozkurczowe, łagodzące bóle menstruacyjne. Przez swoje właściwości moczopędne wpływa z kolei na szybsze usuwanie toksyn z organizmu. Dzięki jej właściwościom antyoksydacyjnym oraz przeciwzapalnym pietruszkę powinny spożywać osoby z dną moczanową oraz zapaleniem nerek lub pęcherza. Pietruszka nie jest jednak dobrym składnikiem diety kobiety ciężarnej, gdyż zawiera związki organiczne, które mogą się przyczyniać do silnych skurczów macicy.

Pietruszkę najczęściej wykorzystuje się w połączeniu z marchewką, selerem oraz porem, co tworzy tzw. włoszczyznę. Na tej bazie przygotowuje się wywary do zup. Warzywo to świetnie sprawdza się także jako składnik surówek, koktajli lub soków. Korzeń pietruszki dodaje się również do twarożków, gulaszy oraz zapiekanek mięsno-warzywnych. W formie surowej sprawdzi się jako przekąska podawana z dipami. Co ciekawe, w kuchni zastosowanie znalazł również aromatyczny olej pietruszkowy – używany do sosów i dressingów.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2025-05-20 11:15

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

W czerwcu na stole

Choć wiele warzyw w supermarketach jest dostępnych przez cały rok, to najzdrowsze są te świeże. W czerwcu czujemy już zapach i smak lata. Po co więc warto sięgnąć? I co smacznego przygotować?

Źródło witamin (zwłaszcza C) i soli mineralnych, żelaza, potasu, magnezu oraz beta-karotenu i luteiny. Chroni przed miażdżycą, łagodzi skutki stresu, ma właściwości uspokajające, obniża „zły” cholesterol i opóźnia procesy starzenia się organizmu. Stosowany do kanapek i sałatek, do makaronów, pierogów czy naleśników.
CZYTAJ DALEJ

Rozważania na niedzielę ks. Mariusza Rosika: Z perspektywy wieży

2025-09-02 09:26

[ TEMATY ]

rozważania

Ks. Mariusz Rosik

Adobe Stock

Krzywa Wieża w Pizie

Krzywa Wieża w Pizie

Jeśli na wydziałach architektury ktoś dziś jeszcze mówi o budowaniu wież, ogranicza się raczej do zagadnień konstrukcyjnych. To zresztą zrozumiałe. Źle skonstruowana lub postawiona na grząskim gruncie wieża może budzić odczucia romantyczne, których nie brakuje turystom odwiedzającym Pizę, jednak wcale nie zapewnia im bezpieczeństwa.

Jezus, choć był obeznany przynajmniej z podstawami architektury (zobacz przypowieść o budowaniu na skale), twierdzi, że warto zwrócić także uwagę na aspekt ekonomiczny: „Któż z was, chcąc zbudować wieżę, nie usiądzie najpierw i nie oblicza wydatków, czy ma na wykończenie? Inaczej, gdyby założył fundament, a nie zdołałby wykończyć, wszyscy, patrząc na to, zaczęliby drwić z niego: Patrzcie, ten człowiek zaczął budować, a nie zdołał wykończyć!”(Łk 14,28-29).
CZYTAJ DALEJ

Rozpoczęła się nowenna przed uroczystością Matki Bożej Bolesnej – Patronki Wałbrzycha

2025-09-07 20:53

[ TEMATY ]

Wałbrzych

Matka Boża Bolesna

ks. Wiesław Rusin

ks. Mirosław Benedyk/Niedziela

Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu – modlitwa podczas pierwszego dnia nowenny przed uroczystością Patronki Miasta

Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu – modlitwa podczas pierwszego dnia nowenny przed uroczystością Patronki Miasta

W Sanktuarium Matki Bożej Bolesnej w Wałbrzychu rozpoczęła się wielka nowenna przygotowująca do uroczystości patronalnej miasta.

Pierwszego dnia 7 września modlitwom przewodniczył ks. kan. Wiesław Rusin, prepozyt Wałbrzyskiej Kapituły Kolegiackiej i proboszcz parafii Świętych Aniołów Stróżów.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję