Reklama

Z zakonnej kuchni

Życie ze smakiem

Dania z babcinego zeszytu

Przepisy, które nadesłali nasi Czytelnicy, są nie tylko smaczne, ale też pełne historii i tradycji. Spróbujmy dań, które niejeden z nas pamięta ze swojego dzieciństwa.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ołatki

SKŁADNIKI :
* 50 dag ziemniaków
* 1 jajko
* 3/4 szklanki mąki pszennej
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* sól
* skórka ze słoniny, olej

Wykonanie:
1. Ziemniaki ugotuj i jeszcze gorące przeciśnij przez praskę do ziemniaków.
2. Po wystudzeniu dodaj jajko i mąki. Wymieszaj i wyrób ciasto.
3. Z ciasta uformuj kulki, każdą lekko spłaszcz na grubszy placuszek. Na każdym zrób nożem kratkę.
4. Patelnię natrzyj skórką ze słoniny, wlej kilka łyżek oleju. Gdy tłuszcz będzie gorący, wkładaj placuszki. Smaż z obu stron.
5. Podawaj z sosem z suszonych grzybów, pieczarkowym lub pomidorowym albo posypane gruboziarnistym cukrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Nowsza wersja
Uformuj placuszki lub paluszki. Obtocz w roztrzepanym jajku i bułce tartej (bułka tarta powinna być z samych bułek, nie z chleba, który się szybko rumieni i grudki są grubsze).

Smalec ułański (smarowidło do chleba)

SKŁADNIKI :
* 50 dag karkówki
* 50 dag słoniny
* 1 cebula
* 2 ząbki czosnku
* 1 szklanka wody
* 1 łyżeczki soli
* 1/2 łyżeczki typu vegeta
* 1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu

Reklama

Wykonanie:
1. Karkówkę i słoninę pokrój w kostkę. Przełóż do garnka.
2. Dodaj drobno posiekane cebulę i czosnek. Składniki zalej 1 szklanką wody. Dopraw do smaku.
3. Gotuj na wolnym ogniu ok. 2 godzin, aż mięso i słonina będą miękkie.
4. Rozlej do miseczek i pozostaw do wystygnięcia. Możesz też przełożyć smalec do słoików i zapasteryzować.

Kartoflanka na „podeszwie”

SKŁADNIKI :
* garść suszonych grzybów (najlepsze prawdziwki)
* 1,5 l wody
* cebula cukrowa
* 30 dag ziemniaków
* sól, pieprz
* kawałek mrożonego masła

Wykonanie:
1. Dzień przed planowanym gotowaniem namocz opłukane grzyby. Nazajutrz ugotuj je z cebulą cukrową w tej samej wodzie, w której się moczyły.
2. W osobnym garnku ugotuj ziemniaki pokrojone w kostkę.
3. W wywarze, w którym gotowały się grzyby, zostaw tylko część z nich – trzonki i pokrojone kapelusze (jeden kapelusz powinien być w całości, to tzw. podeszwa; kto wyłowi ją z zupy, zostanie grzybowym królem). Pozostałe grzyby możesz wykorzystać np. do krokietów. Dodaj odcedzone ziemniaki, przy praw do smaku solą i pieprzem.
4. Zupę podawaj gorącą z piórkami mrożonego masła – nazywamy to drogą piaszczystą (piórka robimy nożem z ząbkami) – lub zabieloną śmietaną.

Bigos dla ubogich

SKŁADNIKI:
* 20 dag fasoli (może być „jaś”)
* grzyby suszone
* 1 kg białej kapusty
* 2 cebule
* 2 ziemniaki
* słonina
* sól, pieprz, ocet

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na kilka godzin. W osobnym naczyniu namocz grzyby.
2. Kapustę obierz, poszatkuj, ugotuj do miękkości w osolonej wodzie i odcedź.
3. Fasolę ugotuj z cebulą i ziemniakami. Odlej część wywaru, następnie zmiksuj na jednolitą masę i dodaj do ugotowanej kapusty.
4. Słoninę pokrój w kostkę, przesmaż, dodaj odcedzone i posiekane grzyby chwilę razem przesmażaj.
5. Grzyby wraz ze słoniną dodaj do kapusty, dopraw solą, pierzem i octem do smaku i wszystko razem duś jeszcze chwilę.

2025-03-18 13:52

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jonathan Roumie: modlitwa ugruntowała we mnie wiarę

Niedziela Ogólnopolska 14/2024, str. 68-69

[ TEMATY ]

Bliżej Życia z wiarą

„The Chosen”

Movieguide®, CC BY-SA . /licenses/by-sa/.>, via Wikimedia Commons

Jonathan Roumie

Jonathan Roumie

To największy zaszczyt, jaki spotkał mnie w życiu i w całej karierze – przyznaje Jonathan Roumie, który wcielił się w postać Jezusa w serialu "The Chosen". Ta rola zaprowadziła go do wiary i do spotkania z realnym Bogiem.

Rola Roumiego jest nie tylko niezwykła dla samego aktora, ale i dla milionów widzów, którzy właśnie dzięki niej zmienili swoje życie, spojrzeli inaczej na Chrystusa – stał się im bliższy, bardziej ludzki. Zobaczyli Jezusa śmiejącego się z uczniami, cieszącego się ze spotkań z ludźmi, pracującego jako cieśla, wzruszającego się do łez. To właśnie dzięki doskonałej grze Jonathana Roumiego wielu chrześcijan, ale i agnostyków na całym świecie sięgnęło po zakurzoną, być może, Ewangelię, aby znaleźć w niej słowa otuchy i nadziei w codzienności.
CZYTAJ DALEJ

Neapol z napięciem oczekuje na cud św. Januarego

[ TEMATY ]

cud św. Januarego

Neapol

YouTube.com

Krew św. Januarego

Krew św. Januarego

Dziś miasto z niecierpliwością będzie czekało na „cud św. Januarego”. Od niepamiętnych czasów zakrzepła krew pierwszego biskupa Neapolu, św. Januarego (Gennaro), ściętego w czasach prześladowań chrześcijan za panowania cesarza Dioklecjana w 305 roku, przechowywana jest w szklanej fiolce. Stwardniała masa rozpuszcza się podczas uroczystych Mszy św.

Cud ten dokonuje się zwykle trzy razy w roku: we wspomnienie męczeńskiej śmierci św. Januarego – 19 września, w pierwszą niedzielę maja, gdy przypada rocznica przeniesienia jego relikwii oraz 16 grudnia – w rocznicę ostrzeżenia wiernych przed wybuchem Wezuwiusza w 1631 roku. Zmiana konsystencji zakrzepłej krwi męczennika uważane jest za zapowiedź pomyślności dla Neapolu i jego mieszkańców. Podziel się cytatem
CZYTAJ DALEJ

Abp Marek Jędraszewski: Nie można właściwie formować sumienia młodego człowieka bez odniesienia do krzyża

2025-09-19 11:25

[ TEMATY ]

abp Marek Jędraszewski

Biuro Prasowe Archidiecezji Krakowskiej

Abp Marek Jędraszewski

Abp Marek Jędraszewski

- Nie można właściwie formować umysłów i sumień każdego człowieka, ale zwłaszcza młodego, bez odniesienia do krzyża, który jest symbolem najwspanialszej, najpiękniejszej miłości, poświęcenia się dla innych – mówił abp Marek Jędraszewski w Kaszowie, gdzie poświęcił nowy budynek Zespołu Szkolno-Przedszkolnego.

– To dzieło, na które z nadzieją oczekiwały kolejne pokolenia, dziś staje się rzeczywistością. Będzie to miejsce codziennej nauki i pracy, ale także przestrzeń kształtowania serc i sumień młodego pokolenia, przyszłości naszej ojczyzny i Kościoła – mówiła na początku Mszy św. dyrektor Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Kaszowie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję