Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Cykoria. Jakie ma działanie?

Jest znana i ceniona w krajach zachodniej Europy. W Polsce – wciąż mało popularna.

Niedziela Ogólnopolska 10/2025, str. 62-64

[ TEMATY ]

cykoria

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Cykoria to warzywo należące do rodziny astrowatych z rodzaju Cichorium. Pochodzi z rejonów Azji Zachodniej oraz Ameryki Północnej, ale jest uprawiana na całym świecie. Najczęściej można spotkać dwa jej gatunki: cykoria endywia oraz cykoria podróżnik. W Polsce najpopularniejsza jest odmiana podróżnik. Jedna cykoria osiąga wagę ok. 80 g. Taka jej ilość dostarcza 14 kcal. W 95% cykoria składa się z wody, przez co jest warzywem polecanym osobom, które dbają o prawidłową masę ciała. Stanowi źródło głównie kwasu foliowego. Zawiera potas, wapń i fosfor, a także witaminy z grupy B, witaminy C oraz A.

Cykoria ma wiele właściwości prozdrowotnych: działa przeciwzapalnie, uspokajająco, wspiera układ immunologiczny, wspomaga układ sercowo-naczyniowy, obniża poziom lipidów, chroni przewód pokarmowy. Zarówno jej liście, jak i korzenie oraz nasiona zawierają substancje aktywne, dzięki czemu ekstrakty z cykorii wykazują zdolności zwalczania drobnoustrojów chorobotwórczych. Ponadto cykoria jest źródłem kwasów kawowego oraz cykoriowego, mających zdolność zwalczania wirusów – w badaniach udowodniono, że kwasy te pozytywnie wpływają na niszczenie wirusów typu HSV-1 oraz HBV, odpowiedzialnych za wywoływanie opryszczki oraz zapalenia wątroby typu B.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Korzenie oraz liście cykorii są bogatym źródłem inuliny – naturalnego probiotyku, który wspiera rozwój mikroflory jelitowej. Spożywanie cykorii przynosi korzyści zdrowotne takie jak: regulacja stężenia lipidów we krwi, łagodzenie zaparć, lepsze wchłanianie składników mineralnych. Warzywo to reguluje apetyt przez wpływ na hormony przewodu pokarmowego, hamuje rozwój nowotworów. Pomaga sterować gospodarką węglowodanową. Zawarte w nim kwasy: kawowy i chlorogenowy odpowiadają za prawidłowe utrzymanie poziomu glukozy we krwi, gdyż nasilają jej pobór do mięśni oraz spowalniają produkcję w wątrobie.

Jednym z najbardziej popularnych zastosowań cykorii w kuchni jest „kawa” z cykorii. To napój o gorzkim i lekko słodkim smaku oraz pikantno-pieprzowym i słodko-karmelowym aromacie. Cykoria dodawana jest też do sałatek lub różnych farszów.

Przeciwwskazaniem do spożywania cykorii są stwierdzona alergia – u osoby uczulonej może ona wywołać nawet reakcję anafilaktyczną – oraz choroby jelit.

2025-03-04 13:58

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Sałatka z cykorii, fenkułu i sałaty rzymskiej z polędwiczką wieprzową

SKŁADNIKI: 14 dag fenkułu (koper włoski) 10 dag cykorii sałatowej 3 garście sałaty rzymskiej łyżeczka kopru świeżego 2 garście mięty plaster sera pleśniowego niebieskiego 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek 2 szczypty pieprzu czarnego 2 szczypty soli 15 dag polędwicy wieprzowej łyżeczka masła klarowanego 3 łyżki szalotki
CZYTAJ DALEJ

Ten, który umiłował Słowo

Niedziela Ogólnopolska 39/2016, str. 30

[ TEMATY ]

wspomnienia

Św. Hieronim/Lucas van Leyden

Św. Hieronim

Św. Hieronim

30 września w liturgii wspominamy św. Hieronima (347-420). To doktor Kościoła zachodniego. To człowiek, bez którego tytanicznej pracy być może nie byłoby kultury europejskiej

Najbardziej znane powiedzenie św. Hieronima: „Nieznajomość Pisma Świętego jest nieznajomością Chrystusa”, bywa często przytaczane, cytuje je nawet Sobór Watykański II w konstytucji „Dei verbum” (nr 25). Ten święty żyjący na przełomie IV i V stulecia był znany ze swojego porywczego temperamentu, ale i wielkiej pokory. Był niedościgłym erudytą władającym wieloma językami w mowie i piśmie, m.in. znał hebrajski i grecki – w pierwszym z nich w przeważającej mierze napisano Stary Testament, a w drugim Nowy.
CZYTAJ DALEJ

Warszawa: W październiku Nocna Droga Różańcowa i Warszawski Dzień Różańcowy

2025-10-01 09:11

[ TEMATY ]

Nocna Droga Różańcowa

Warszawski Dzień Różańcowy

Karol Porwich/Niedziela

IX Nocna Droga Różańcowa i 16. Warszawski Dzień Różańcowy - to niektóre z propozycji duszpasterskich przygotowanych dla katolików w październiku w stolicy. Zgodnie z decyzją papieża Leona XIII w Kościele katolickim jest to miesiąc poświęcony modlitwie różańcowej.

Pierwsze ślady modlitwy różańcowej zanotowali egipscy pustelnicy w V w. n.e. Mnisi powtarzali wielokrotnie pierwszą część modlitwy „Zdrowaś Maryjo”, czyli pozdrowienie anielskie i błogosławieństwo św. Elżbiety. Drugą jej część dodano prawdopodobnie w XIV w. podczas epidemii dżumy w Europie. Ostateczny tekst „Zdrowaś Maryjo” zatwierdził papież Pius V w 1568 r.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję