Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Czy kalafior jest zdrowy?

Bardzo popularne warzywo, które spopularyzowała w Polsce królowa Bona. Co warto o nim wiedzieć?

Niedziela Ogólnopolska 8/2025, str. 62

[ TEMATY ]

dieta

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kalafior jest warzywem należącym do rodziny Cruciferae. Jest najmłodszą odmianą botaniczną warzyw kapustnych. Pochodzi z basenu Morza Śródziemnego, prawdopodobnie z Krety. Do Europy został sprowadzony w XV wieku. W tym samym wieku wraz z królową Boną trafił do Polski jako tzw. włoszczyzna. Warzywo to dostępne jest w kilku odmianach oraz kolorach.

Sto gramów kalafiora zawiera 25 kcal, w związku z czym zalicza się go do produktów niskokalorycznych. Poza tym jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, co sprzyja odczuciu sytości, tym samym przyczynia się do utrzymania optymalnej masy ciała. Kalafior jest dobrym źródłem: witamin C i K, kwasu foliowego, witamin B1, B2, B3, B5 , B6. Zawiera także potas, fosfor, magnez, a także kwasy tłuszczowe z rodziny omega 3.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kalafior jest warzywem o niskim indeksie glikemicznym, który oscyluje w przedziale 15-30. Wartość ta uzależniona jest od obróbki termicznej. Niski indeks glikemiczny sprawia, że kalafior może być spożywany przez osoby z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej.

Reklama

Jedzenie kalafiora sprawia, że do organizmu dostarczamy foliany. Kwas foliowy może zapobiegać niektórym chorobom, w tym demencji, oraz niektórym rodzajom nowotworów. Istnieją też dowody, że spożywanie kwasu foliowego w okresie okołokoncepcyjnym zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u noworodków. W 100 g jadalnych części kalafiora znajduje się ok. 44 mg choliny. Normą dla kobiet w ciąży jest 450 mg/dzień, dla kobiety karmiącej natomiast – 550 mg/dzień. Wysoki poziom choliny jest niezbędny do utrzymania prawidłowego przebiegu ciąży. Badania pokazują ponadto, że suplementacja choliny może długotrwale wpływać na pamięć noworodka.

W sytuacji niedostatecznej zawartości choliny w organizmie może dojść do zmniejszonej zdolności metylacji homocysteiny do metioniny. Na skutek tego dochodzi do wzrostu poziomu homocysteiny. To z kolei wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia chorób przewlekłych, m.in. układu krążenia, a także nowotworów, upośledzenia funkcji poznawczych oraz złamań kości.

Warzywa krzyżowe, w tym kalafior, zawierają goitrogeny. Są to związki określane jako wolotwórcze. Wiążą one jod, który jest wykorzystywany do syntezy hormonów tarczycy. Efektem mogą być powstanie wola oraz rozwój niedoczynności tarczycy. Na goitrogeny uwagę powinny zwracać osoby z niedoborem jodu. Osoby z niedoczynnością tarczycy powinny więc kontrolować spożycie warzyw krzyżowych. Z uwagi na wiele innych cennych składników odżywczych nie zaleca się całkowitej eliminacji tych warzyw. Na ilość spożycia kalafiora uwagę powinny zwracać również osoby z alergiami, chorobą wrzodową oraz z chorobami jelit. Kalafior nadaje się do gotowania, smażenia, kiszenia, a także na surowo.

2025-02-18 13:38

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Postanowienia noworoczne

Nowy rok, nowa ty, nowe cele – jeden z nich: schudnę do wakacji! Tylko jak? Przede wszystkim –bezpiecznie i mądrze.

Najlepiej czynić to pod okiem dietetyka klinicznego, który prowadzi pacjenta do celu indywidualnie i profesjonalnie. Jeśli w pobliżu nie ma takiego specjalisty, weź sprawy w swoje ręce. Przeanalizuj swój codzienny jadłospis i zastanów się, gdzie możesz popełniać błąd. Skąd dodatkowe kilogramy, kiedy wchodzisz na wagę? Notuj wszystko, co jesz od rana do wieczora, przez dwa dni. Dzięki temu dokładnie poznasz liczbę posiłków, które jesz w ciągu dnia. Twój organizm nie traktuje kawy z mlekiem, herbaty z cukrem jak napoju ani orzeszka, ciasteczka jako małej przekąski. Dla niego to są posiłki! Podziel się cytatemMają konkretną wartość odżywczą.
CZYTAJ DALEJ

Zmiany personalne w diecezji drohiczyńskiej

2025-07-01 14:10

[ TEMATY ]

zmiany kapłanów

Diecezja Drohiczyńska

Diecezja drohiczyńska

Biskup Piotr Sawczuk dokonał następujących zmian personalnych:

Ks. Arbaszewski Piotr – dotychczasowy proboszcz parafii Zembrów mianowany proboszczem parafii św. Ojca Pio w Węgrowie – z dniem 1 września 2025 r.
CZYTAJ DALEJ

Ukraina: nowy biskup kamieniecko-podolski

2025-07-01 16:07

[ TEMATY ]

Bp Edward Kawa

Gabriela Piniasz

Biskup Edward Kawa

Biskup Edward Kawa

Papież Leon XIV mianował nowym biskupem kamieniecko-podolskim dotychczasowego biskupa pomocniczego archidiecezji lwowskiej Edwarda Kawę OFM Conv. 47-letni hierarcha jest od 2023 roku sekretarzem Konferencji Biskupów Kościoła Rzymskokatolickiego Ukrainy.

Urodzony w 1978 roku w Mościskach koło Lwowa Edward Kawa, wstąpił w 1996 roku do zakonu franciszkanów konwentualnych. Formację zakonną zdobył w Krakowie, po czym odbył studia filozoficzne i teologiczne w seminarium duchownym w Petersburgu. W 2003 roku przyjął święcenia kapłańskie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję