Reklama

Zdrowie

Dietetyk radzi

Brukselka

To warzywo mimo niskiej wartości energetycznej jest bardzo sycące.

Niedziela Ogólnopolska 6/2025, str. 62

[ TEMATY ]

warzywa

brukselka

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Kapusta brukselska, zwana potocznie brukselką, wywodzi się z Belgii. Nazwę zawdzięcza Brukseli – tam prawdopodobnie zaczęto ją uprawiać już w XIX wieku, choć przypuszcza się, że w innych regionach Europy występowała jeszcze wcześniej. Jest rośliną dwuletnią należącą do rodziny kapustowatych.

Jej malutkie główki w 100 g zawierają 47 kcal i są bardzo sycące, w związku z czym stanowią dobry wybór dla osób dbających o linię. W porównaniu z innymi warzywami zawartość białka w brukselce jest znacząca. Z uwagi jednak na fakt, że jest to białko pochodzenia roślinnego, warto spożywać ją wraz z innym źródłem białka, np. jako składnik sałatki, w której znajdą się również orzechy. Jeśli chodzi o tłuszcz, to jego ilości są w brukselce śladowe. Znaczącą jej część stanowią wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które wykazują prozdrowotny wpływ na zdrowie. Ponadto brukselka nie zawiera cholesterolu, dzięki czemu jest produktem dozwolonym dla osób z hipercholesterolemią.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Niska zawartość węglowodanów oraz znaczna ilości błonnika pokarmowego w brukselce sprawia, że pomaga ona regulować stężenie cukru we krwi. Wiele przeprowadzonych badań powiązało zwiększone spożycie warzyw kapustnych, w tym brukselki, ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy.

Reklama

Warzywo to zawiera znaczną ilość beta-karotenu, ryboflawiny oraz witaminy B6 . Nie sposób zapomnieć o witaminie C, której dzienną podaż zapewni spożycie 100 g brukselki. Z uwagi na zawartość folianów brukselka powinna być spożywana przez kobiety – foliany wpływają na prawidłowe funkcjonowanie układu rozrodczego. Warzywo to jest również źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu oraz cynku. Jest także bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Są to związki, które zmniejszają stres oksydacyjny oraz obniżają ryzyko chorób przewlekłych. Badania pokazują, że jeden z nich – kemferol może zmniejszać wzrost komórek rakowych, łagodzić stany zapalne oraz poprawiać zdrowie serca. Przeciwutleniacze mogą również neutralizować wolne rodniki, które przyczyniają się do powstawania stanów zapalnych; zawartość związków przeciwzapalnych znajdujących się w brukselce została potwierdzona badaniami.

Przeciwwskazaniem do spożycia brukselki jest przede wszystkim nadwrażliwość na rośliny z rodziny kapustowatych. Brukselka może potęgować objawy takie jak wzdęcia oraz gazy. Zawiera także siarkocyjaniny – substancje utrudniające wchłanianie jodu, w związku z czym na jej spożycie powinny uważać osoby z niedoczynnością tarczycy oraz innymi dolegliwościami związanymi z przyjmowaniem jodu.

Sezon na świeżą brukselkę trwa od września do stycznia. Brukselkę można serwować w formie gotowanej, smażonej, kiszonej lub przygotowanej na parze czy w piekarniku.

2025-02-04 13:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Jak żyć zdrowo

Jak zmotywować siebie i rodzinę do zmiany nawyków żywieniowych i dbania o aktywność fizyczną? Pomoże akcja „Zdrowa rywalizacja”.

Latem korzystamy z większej dostępności warzyw i owoców oraz aktywności w plenerze. Jesień i zima są większym wyzwaniem – o zdrowy styl życia trzeba zadbać w bardziej przemyślany sposób.
CZYTAJ DALEJ

Watykan/ Biuro prasowe: stan papieża stale się poprawia

2025-04-15 13:45

[ TEMATY ]

papież Franciszek

stan zdrowia

zapalenie płuc

rekonwalescencja

PAP/EPA

Papież Franciszek

Papież Franciszek

Stan papieża Franciszka, przechodzącego rekonwalescencję po ciężkim zapaleniu płuc, stale się poprawia - poinformowało we wtorek watykańskie biuro prasowe. Świadczy o tym także fakt, że ostatnio pokazywał się publicznie bez dostarczającej tlen kaniuli nosowej - zaznaczono.

Jak przekazał Watykan dziennikarzom na początku Wielkiego Tygodnia, poprawia się zarówno stan motoryczny, jak i oddechowy Franciszka, a także jego głos. Ponadto papież coraz dłużej obywa się bez wsparcia tlenowego.
CZYTAJ DALEJ

Jasnogórski obraz Matki Bożej jest w dobrym stanie

2025-04-15 19:05

[ TEMATY ]

Jasna Góra

Maryja

obraz Matki Bożej Częstochowskiej

oględziny

BP Jasnej Góry

„Stan jasnogórskiego obrazu Matki Bożej - dobry” - brzmi diagnoza po oględzinach. Zakończył się przegląd Wizerunku. Corocznej, dokonywanej zazwyczaj w Wielkim Tygodniu, rutynowej kontroli przewodniczył prof. Krzysztof Chmielewski z Wydziału Konserwacji i Restauracji Dzieł Sztuki warszawskiej ASP, który z dokładnością i troską ocenił stan Jasnogórskiego Wizerunku, a jest on stabilny. Zmieniona została także sukienka Matki Bożej.

Coroczne oględziny obrazu Matki Bożej Jasnogórskiej prowadzone są od 1950 r. W 1979 r. powołana została specjalna komisja do zbadania jego stanu technicznego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję