Reklama

Z zakonnej kuchni

Fasola zamiast mięsa

Biała fasola to produkt bogaty w białko i żelazo. Polecany jest dla osób ograniczających ilość mięsa w jadłospisie.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Zupa fasolowa

SKŁADNIKI :
* 30 dag fasoli jaś lub perłowej
* 4-5 ziemniaków
* 15 dag surowego wędzonego boczku
* 1 łyżka oleju
* 1 łyżka masła
* 1 marchew
* 1 pietruszka
* 1 por
* pół małego selera
* sól, pieprz

Wykonanie:
1. Fasolę opłucz i na co najmniej 6 godz. namocz, następnie wodę odlej.
2. Boczek pokrój w cienkie słupki i przesmaż na oleju i maśle, aż stanie się chrupki. Wyłów skwarki i odłóż.
3. Fasolę zalej 1,5 l wody i gotuj na wolnym ogniu.
4. Po pół godzinie dodaj obraną marchew, pietruszkę, por i seler, sól oraz pieprz.
5. Po kolejnej pół godzinie wyjmij warzywa, wrzuć pokrojone w centymetrową kostkę ziemniaki oraz usmażony boczek i gotuj wszystko jeszcze pół godziny.
6. Na koniec, wg uznania, można dodać usunięte wcześniej pokrojone w kostkę warzywa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Fasolka po turecku

SKŁADNIKI :
* 2 szklanki ugotowanej fasoli
* 1 cebula
* 2 marchwie
* 3 ząbki czosnku
* 1 puszka pomidorów
* 6 łyżek przecieru pomidorowego
* sól, pieprz, cukier
* 3 łyżki oleju

Reklama

Wykonanie:
1. Podsmaż na oleju cebulę pokrojoną w kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę.
2. Dodaj marchew startą na dużych oczkach i chwilę razem przesmażaj.
3. Dodaj pomidory i przecier pomidorowy. Duś razem ok. 20 min.
4. Dołóż fasolę. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Podgrzej razem.

Smalec wegański

SKŁADNIKI:
* 20 dag suchej białej fasoli
* 2 cebule
* 1 ząbek czosnku
* 1 jabłko
* kilka łyżek oleju do smażenia
* przyprawy: 1 łyżeczka majeranku, 1 łyżeczka soli, szczypta mielonego pieprzu, szczypta wędzonej papryki

Wykonanie:
1. Fasolę zalej w garnku wodą i pozostaw na minimum 6 godz., a najlepiej na całą noc. Po tym czasie zlej wodę i zalej fasolę świeżą wodą.
2. Gotuj fasolę do miękkości (powinna się rozgotować).
3. Ugotowaną fasolę odcedź, przełóż do miski i ugnieć widelcem na papkę. Jeśli lubisz miałką konsystencję, możesz użyć blendera.
4. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Wrzuć na rozgrzany olej i podsmażaj przez ok. 10 min, aż się zrumieni.
5. Ząbek czosnku przepuść przez praskę i dodaj do cebuli pod koniec jej smażenia. Dodaj też obrane i utarte na dużych oczkach jabłko. Przesmażaj razem ok. 5 min.
6. Przełóż cebulę z jabłkiem do miseczki z ugniecioną fasolą. Dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj.
7. Podawaj na bułce grahamce z plasterkiem kiszonego ogórka.

Pasztet z białej fasoli

SKŁADNIKI:
* 2 szklanki suchej drobnej białej fasoli
* 2 duże cebule
* 1 jabłko
* 2 łyżeczki majeranku
* 1 łyżeczka tymianku
* spora szczypta gałki muszkatołowej
* 2 ząbki czosnku
* 1 łyżeczka musztardy
* 5 czubatych łyżek zmielonych płatków owsianych
* 1 jajko
* sól, pieprz
* 100 ml oleju do smażenia

Wykonanie:
1. Fasolę namocz na noc.
2. Po tym czasie odcedź, opłucz i ugotuj w nieosolonej wodzie do miękkości.
3. Cebulę pokrój w piórka, jabłko w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem i zeszklij na małym ogniu (jabłka powinny się lekko rozpadać).
4. Ugotowaną fasolę odcedź, przestudź i połącz z podduszoną cebulą i jabłkiem. Zmiksuj ręcznym blenderem lub przepuść przez maszynkę do mięsa. Dodaj płatki owsiane, dopraw do smaku. Następnie dodaj ubite jajko i wymieszaj.
5. Keksówkę wysmaruj olejem i przełóż do niej masę fasolową. Piecz ok. 40 min w temp. 180oC. W połowie pieczenia można przykryć wierzch foremki folią aluminiową – dzięki temu pasztet nie będzie zbyt spieczony.

2025-01-28 13:49

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tradycyjna pielgrzymka Polonii do bazyliki Sacré-Cœur w Paryżu

2025-06-21 17:02

[ TEMATY ]

Paryż

Polskifr.fr / MB

Jako Polacy jesteśmy bardzo związani z pobożnością do Najświętszego Serca - mówił wicerektor Polskiej Misji Katolickiej we Francji ks. dr Paweł Pietrusiak w homilii podczas dorocznej Mszy św. w języku polskim w słynnej bazylice Najświętszego Serca Jezusa (Sacré-Cœur) w Paryżu, która odbyła się wieczorem, 20 czerwca.

We wspólnej modlitwie wzięło udział wielu rodaków, w tym poczty sztandarowe różnych polskich parafii i organizacji polonijnych. Polacy zadbali również o oprawę muzyczną – podczas Mszy śpiewał chór złożony z członków wielu wspólnot pod batutą siostry Honoraty Majewskiej. W koncelebrze był rektor PMK ks. Bogusław Brzyś i inni kapłani PMK.
CZYTAJ DALEJ

To media wydały wyrok

Ksiądz Jacek Stryczek został w 2018 r. oskarżony o mobbing. Po wielu latach boju o prawdę Prokuratura Rejonowa w Krakowie po raz drugi umorzyła śledztwo. Przesłuchano 750 osób, nie stwierdzono winy księdza.

Sprawa dotyczyła rzekomego mobbingu w strukturach Szlachetnej Paczki, której twórcą był ks. Jacek Stryczek i która stała się przykładem bezinteresownej pomocy na szeroką skalę. – Jako młody ksiądz byłem szalonym duszpasterzem, który lubił spędzać czas ze studentami. Nie miałem wielkich zasobów ani bogatych ludzi wokół siebie, ale to, co nas pociągało, to ideały. Żyliśmy nimi i z tych ideałów zrodziła się chęć pomagania innym. Tak narodziła się Szlachetna Paczka, która została zbudowana na przekazie miłości wzajemnej. Mówi ona, że nie sztuką jest kochać, ale sztuką jest tak kochać, by ten, kogo kocham, też potrafił kochać. Ja pokochałem biednych. Ale zobaczyłem, że ich jest zbyt dużo. To sprawiło, że starałem się pokochać bogatych, aby obdarowywali biednych. I co za tym idzie – zamożne osoby pomagają biednym. Z czasem projekt ten bardzo się rozrósł i, jak widać, stał się łakomym kąskiem, czego przykładem jest tekst Janusza Schwertnera z Onetu z 20 września 2018 r; pierwszy tekst, bo było ich w tym czasie kilkanaście – wspomina ks. Jacek.
CZYTAJ DALEJ

Biskup tarnowski wręczył kolejne nominacje na proboszczów oraz funkcje diecezjalne

2025-06-21 18:30

[ TEMATY ]

Tarnów

diecezja tarnowska

zmiany kapłanów

Diecezja tarnowska

21 czerwca biskup tarnowski wręczył kolejne nominacje na proboszczów oraz funkcje diecezjalne.

ks. Janusz Faltyn – Brzesko-Okocim
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję