Reklama

Ciasta i desery

Życie ze smakiem

Nasz redakcyjny przepiśnik

Karnawał to na całym świecie czas zabaw, a wraz z nimi smakowitych słodyczy. Choć w większości są smażone w głębokim tłuszczu, w tym czasie można sobie na nie pozwolić. Tym razem karnawałowe słodkości zaproponowane przez tych, którzy tworzą "Niedzielę".

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Karnawałowe róże od Igi

SKŁADNIKI :
*1,5 szklanki mąki tortowej
*2 żółtka
*4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
*2 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
*Dodatkowo: olej do smażenia, dowolna konfitura (pół słoiczka), cukier puder do oprószenia, mąka pszenna do posypania stolnicy, białko do smarowania

Wykonanie:
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto na stolnicy lekko oprószonej mąką pszenną.
2. Ciasto wałkujemy bardzo cieniutko. Wykrawamy po trzy różnej wielkości krążki. Każdy z nich nacinamy po bokach kilka razy.
3. Krążki układamy jeden na drugim – od największego do najmniejszego, ich środki smarujemy białkiem za pomocą pędzelka, a na koniec środek dociskamy palcem.
4. Róże smażymy na rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony. Usmażone dokładnie odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
5. Konfiturę przekładamy do rękawa cukierniczego lub tuby do dekoracji tortu. Na każdej różyczce wyciskamy rozetkę konfitury. Oprószamy cukrem pudrem.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Faworki od Marzenki

SKŁADNIKI :
*200 g mąki
*5 żółtek
*1 łyżka masła
*1-2 łyżek spirytusu, rumu lub wódki
*4 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany
*szczypta soli
*500 g tłuszczu do smażenia (olej lub smalec)

Reklama

Wykonanie:
1. Wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera lub ręcznie.
2. Dobrze wyrobione ciasto dzielimy na części.
3. Stolnicę posypujemy mąką, ciasto wałkujemy cienko na grubość 1 mm.
4. Nożem (lub radełkiem) kroimy paski o szerokości 3 cm i długości 8-10 cm. W środku paska robimy nacięcia, przez które przekładamy jeden koniec ciasta.
5. W naczyniu rozgrzewamy tłuszcz, faworki smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Hiszpańskie churros od Igi

SKŁADNIKI:
*30 g masła
*szczypta soli
*2 łyżki cukru
*200 g mąki pszennej
*2 jajka
*250 ml wody
*tłuszcz do smażenia, np. olej rzepakowy lub smalec
*cukier puder do posypania
*polewa czekoladowa (z połowy porcji) według przepisu na opakowaniu

Wykonanie:
1. Wodę, masło, sól i cukier gotujemy, aż masło się rozpuści.
2. Wsypujemy całą mąkę i szybko mieszamy drewnianą łyżką. Gotujemy dalej na małym ogniu, energicznie mieszając, aż ciasto będzie odchodzić od garnka.
3. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy jedno jajko i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy drugie jajko. (Ciasto powinno być jednolite, gładkie i gęste).
4. Tłuszcz rozgrzewamy w garnku do temperatury 180°C.
5. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (o średnicy ok. 1cm) np. w kształcie zamkniętej gwiazdki.
6. Ciasto wyciskamy na rozgrzany tłuszcz, tworząc długie paski. Odcinamy je nożyczkami lub nożem.
7. Churros smażymy z dwóch stron, każda po ok. 2 min na złoto-brązowy kolor.
8. Usmażone wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na ręcznikach papierowych, aby ociekły z tłuszczu. Lekko ciepłe lub chłodne posypujemy cukrem pudrem lub polewamy czekoladą.

Oponki serowe Marzenki

Reklama

SKŁADNIKI:
*400 g mąki
*300 g białego sera (przecisnąć przez praskę)
*2 jajka
*1/2 szklanki cukru
*6 łyżeczek gęstej śmietany
*6 łyżek oleju
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z podanych składników wyrabiamy ciasto.
2. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Wykrawamy szklanką krążki i środki krążka np. małym kieliszkiem.
3. Powstałe w ten sposób oponki smażymy na rozgrzanym oleju (tak jak pączki).
4. Odsączamy na ręczniku papierowym. Układamy na talerzu i posypujemy cukrem pudrem z wanilią.

Ciasteczka półfrancuskie Halinki

SKŁADNIKI:
*8 szklanek mąki
*500 g masła roślinnego
*1/2 litra gęstej śmietany
*4 żółtka
*40 g drożdży
*2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:
1. Z powyższych składników zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki na 1-2 godz.
2. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm, wycinamy foremkami ciasteczka, smarujemy białkiem (pędzelkiem) i maczamy w cukrze (najlepiej gruboziarnistym).
3. Pieczemy w temp. 180°C ok. 10 min na złoty kolor.

2024-01-09 11:42

Oceń: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Pączki

Nazaretanka, gotuje w domu zakonnym w Częstochowie. Siostry prowadzą tu przedszkole, ale też wspomagają bezdomnych i potrzebujących. Dziś proponuje wypróbowany przepis na ostatkowe pączki. - Nie mogą się nie udać - przekonuje.
CZYTAJ DALEJ

Papież wspomina kardynała Dri: hojny pasterz, wzór miłosierdzia

W telegramie kondolencyjnym podpisanym przez kardynała sekretarza stanu Pietro Parolina, Leon XIV przypomina świadectwo życia i wiary argentyńskiego kapucyna o. Luisa Pascuala Dri, z którym papież Franciszek był głęboko związany, a który zmarł 30 czerwca w wieku 98 lat.

„Hojny pasterz”, który był „tak bardzo ceniony przez papieża Franciszka” i który „przez lata poświęcał swoje życie służbie Bogu i Kościołowi jako spowiednik i kierownik duchowy”. Tak papież Leon XIV wspomina postać i posługę kardynała Luisa Pascuala Driego, argentyńskiego brata kapucyna, który zmarł 30 czerwca w Buenos Aires w wieku 98 lat.
CZYTAJ DALEJ

Rzym: nowy widok przez słynną dziurkę od klucza

2025-07-03 12:50

[ TEMATY ]

Rzym

Z rzymskiego wzgórza Awentyn można zobaczyć Bazylikę św. Piotra przez dziurkę od klucza, trzeba tylko wiedzieć, gdzie jej szukać. Teraz za najsłynniejszą dziurką od klucza kryje się nowa atrakcja.

Każdy, kto stanie na wzgórzu przy potężnych drzwiach Magistral Villa Zakonu Maltańskiego, zobaczy nie tylko kopułę Bazyliki św. Piotra. Ustawiony w zieleni potężny brązowy lew sprawia wrażenie, jakby się poruszał się po ogrodzie willi. Statua jest wyrazem hołdu dla nowego papieża, wyjaśnił włoskiemu dziennikowi „Il Messaggero” ambasador Zakonu Maltańskiego przy Stolicy Apostolskiej, Antonio Zanardi Landi. Imię nowego papieża, Leon XIV, tłumaczy się jako „lew”.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję