Reklama

Wiadomości

Dietetyk radzi

Owoc granatu

Jest jednym z najstarszych owoców na naszej planecie, zwanym drzewem życia, eliksirem miłości, rajskim owocem.

Niedziela Ogólnopolska 51/2023, str. 54

[ TEMATY ]

owoce

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

U początku chrześcijaństwa granat utożsamiano z czystością Maryi, a w starożytnym Rzymie był symbolem małżeństwa oraz płodności. Prowadzone od wielu lat badania pokazują, że granat ma niezwykłe właściwości prozdrowotne oraz wpływa na długowieczność. Na nasze stoły trafia najczęściej z Hiszpanii, Turcji, Izraela, a nawet z Libanu. Nie jest to owoc rosnący w naszym klimacie, dlatego nie musi być spożywany codziennie, jednak wprowadzenie go do naszego jadłospisu z pewnością wyjdzie nam na dobre. Swoje wysokozdrowotne korzyści zawdzięcza kwasowi elagowemu. Jest on obecny również w owocach jagodowych, takich jak żurawina, borówki, maliny czy jeżyny, jednak w owocach granatu obserwujemy jego pięćdziesięciokrotnie wyższe działanie antyzapalne niż w przypadku pozostałych owoców. Granat wysycony jest również witaminami: C, E, A, K, kompleksem witamin z grupy B oraz cynkiem, fosforem, żelazem, magnezem, krzemem i jodem. Zawiera spore ilości białka, błonnika oraz kwasu foliowego.

Jego działanie jest bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Wpływa wzmacniająco na układ odpornościowy, opóźnia procesy starzenia się komórek, wyrównuje cholesterol, reguluje ciśnienie krwi oraz stężenie glukozy. Redukuje stany zapalne w organizmie, w związku z tym: chroni przed rozwojem miażdżycy, hamuje rozwój komórek nowotworowych oraz przyspiesza gojenie się ran. Pomaga zwalczać infekcje grzybicze, bakteryjne i pasożyty. Naukowcy wykazali wysokie działanie granatu wpływające na sprawność seksualną oraz regulację gospodarki hormonalnej. U mężczyzn wpływa na wydzielanie rozrodczych hormonów męskich, a u kobiet – m.in. estrogenów. Łagodzi objawy zespołu napięcia przedmiesiączkowego i menopauzy. Wykazuje działanie wzmacniające układ sercowo-naczyniowy oraz poprawia przepływ krwi w mięśniu sercowym.

W naszej kuchni do przygotowania potraw najłatwiej używać pestek granatu. Wyłuskanie ich nie jest łatwe, ale można wykorzystać praktyczną metodę: przecinamy granat na pół, następnie nacinamy skórkę po bokach, odwracamy skórą do góry i nad miseczką uderzamy drewnianą łyżką o owoc, a pestki same wypadają. Można jeść je same lub jako dodatek do koktajli, surówek czy sałatek.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-12-12 09:19

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Awokado zamiast masła

Awokado to jeden z tych owoców, na które możemy sobie pozwalać każdego dnia, nie martwiąc się o przykre konsekwencje. Co więcej – może nam to przynieść wiele korzyści.

Spożywanie awokado korzystnie wpływa na organizm. Owoc zawiera jednonienasycony „dobry” tłuszcz, który zmniejsza ryzyko zawału serca, a także obniża poziom „złego” cholesterolu we krwi. Zawiera też przeciwutleniacze, które zapobiegają zapaleniom w naczyniach krwionośnych. Rezultatem jest lepszy przepływ krwi i odciążone serce. Awokado ma też jedną ważną zaletę: w naszych sklepach jest dostępne przez cały rok.

CZYTAJ DALEJ

Ks. Węgrzyniak: trwać w Chrystusie - to nasze zadanie

2024-04-28 15:22

[ TEMATY ]

ks. Wojciech Węgrzyniak

Karol Porwich/Niedziela

Ks. Wojciech Węgrzyniak

Ks. Wojciech Węgrzyniak

My jesteśmy jak latorośle. Jezus jest winnym krzewem. I to tak naprawdę On dzięki swojemu słowu nas oczyszcza. Jego Ojciec robi wszystko, żeby ta winorośl funkcjonowała jak najlepiej, a naszym zadaniem, jedynym zadaniem w tej Ewangelii, to jest po prostu trwać w Chrystusie - mówi biblista ks. dr hab. Wojciech Węgrzyniak w komentarzu dla Vatican News - Radia Watykańskiego do Ewangelii Piątej Niedzieli Wielkanocnej 28 kwietnia.

Ks. Wojciech Węgrzyniak zaznacza, że „od czasu do czasu zastanawiamy się, co jest najważniejsze, cośmy powinni przede wszystkim w życiu robić”. Biblista wskazuje, że odpowiedź znajduje się w dzisiejszej Ewangelii. „Przede wszystkim powinniśmy trwać w Chrystusie” - mówi.

CZYTAJ DALEJ

Ks. dr hab. Sławomir Zych - zasłużony dla Powiatu Kolbuszowskiego

2024-04-28 22:10

Bartosz Walicki

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Zasłużeni dla Powiatu Kolbuszowskiego

Przyznaje się je osobom fizycznym lub prawnym, a także instytucjom państwowym, jednostkom samorządu terytorialnego oraz organizacjom społecznym i zawodowym, które poprzez swoją działalność zawodową i społeczną przyczyniły się do gospodarczego, kulturalnego i społecznego rozwoju powiatu kolbuszowskiego. Zaznaczyć należy, że wzór odznaki został zaopiniowany przez Komisję Heraldyczną działającą przy Ministrze Spraw Wewnętrznych i Administracji oraz uzyskał zgodę Prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Jednym z wyróżnionych odznaką został kapłan diecezji rzeszowskiej, ks. dr hab. Sławomir Zych, dyrektor Ośrodka Badań nad Polonią i Duszpasterstwem Polonijnym KUL. Po pozytywnym rozpatrzeniu wniosku przez Komisję Odznaki Honorowej Powiatu Kolbuszowskiego postanowienie o przyznaniu odznaki podjął w dniu 27 marca br. Zarząd Powiatu w Kolbuszowej. Razem z ks. S. Zychem uhonorowani zostali: Józef Kardyś, Zbigniew Chmielowiec, Władysław Ortyl, Maciej Szymański, Zbigniew Strzelczyk i Andrzej Jagodziński.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję