Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoterapia w chorobie Parkinsona

Prawidłowo zbilansowana dieta stanowi istotny element w leczeniu. Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Jak można temu zapobiec?

Niedziela Ogólnopolska 32/2023, str. 46

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Choroba Parkinsona jest zaburzeniem neurozwyrodnieniowym. Jest to schorzenie ośrodkowego układu nerwowego. Charakteryzuje się postępującym uszkodzeniem nerwów i wiąże się z zanikiem neuronów dopaminergicznych w istocie czarnej mózgu. Pierwsze objawy pojawiają się ok. 60. roku życia. Zdecydowanie częściej parkinson dotyka mężczyzn. Na chorobę narażone są osoby, u których ta choroba występuje w pierwszej linii pokrewieństwa. Klasycznym objawem jest bradykinezja, czyli spowolnienie ruchowe. Mogą występować również: wzmożone napięcie mięśniowe, drżenie spoczynkowe oraz zaburzona postawa ciała. Pacjenta zmagającego się z chorobą Parkinsona można poznać po charakterystycznej zgarbionej postawie. Pacjent w czasie chodu powłóczy nogami i nie wymachuje ramionami. Mogą również występować łojotok, ślinotok czy zaparcia. Początkowo objawy typowej choroby dotyczą jednej strony ciała.

Najczęstsze błędy żywieniowe

Zauważa się, że znaczna część pacjentów z chorobą Parkinsona jest niedożywiona. Może na to wpływać wiele czynników, np.: niewystarczająca ilość spożywanych posiłków i dostarczanych kalorii, problemy z żuciem, połykaniem czy rozdrabnianiem pokarmu oraz z przygotowywaniem posiłków. Zauważa się również błędy żywieniowe, takie jak: brak różnorodności potraw, spożywanie niedostatecznej ilości warzyw i owoców, omijanie regularnych posiłków, spożywanie niezdrowej i przetworzonej żywności (konserw, napojów słodzonych). Warto również wiedzieć, że zbyt duże spożycie produktów nabiałowych i mięsnych u pacjentów przyjmujących lewodopę wpływa na pogorszenie stanu choroby. Zaleca się więc ograniczenie w diecie w ciągu dnia produktów, które są źródłem białka.

Niedobory

Nieodpowiednio zbilansowany jadłospis przyczynia się do niedoborów składników odżywczych. U chorych dużym błędem jest brak monitorowania stężenia witamin. Przypuszcza się, że niskie stężenie witaminy D jest powiązane z ryzykiem rozwoju choroby Parkinsona. Zaleca się suplementację tej witaminy, gdyż z pożywieniem nie dostarczy się odpowiedniej ilości, a chorzy z powodu stanu zdrowia często pozostają w domach, a więc nie otrzymują jej z promieni słonecznych. Brak witamin C i E oraz karotenoidów sprawia natomiast, że organizm staje się bardziej narażony na działanie wolnych rodników.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2023-07-31 23:30

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Dietoprofilaktyka osób starszych (2)

Niedziela Ogólnopolska 30/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

W starszym wieku tworzenie białek mięśniowych jest mniej efektywne. Aby u osób 65+ zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych), należy odpowiednio zaplanować posiłki. Dzienną dawkę białka warto rozdzielić na trzy posiłki (śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli więc osoba z masą ciała 60 kg powinna spożyć 60-72 g białka na dobę, to jeden jej posiłek powinien zawierać 20-24 g białka. Duże znaczenie ma również źródło pochodzenia białka. Lepiej wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Zawierają znaczne ilości leucyny, która może zmniejszać spadek masy mięśniowej u osób starszych. Najlepszymi jej źródłami są np. stek wołowy lub mięso z kurczaka, indyka, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk i łosoś. Należy pamiętać o ograniczaniu czerwonego mięsa w diecie. Już 100 g ww. produktów zawiera potrzebną na porcję ilość leucyny. Inne źródła pełnowartościowego białka to przetwory mleczne, chude lub półtłuste, oraz jaja.
CZYTAJ DALEJ

"Wieczny miłośnik Boga". Młody diakon umiera 23 dni po święceniach

2025-06-06 21:48

[ TEMATY ]

świadectwo

śmierć

diakon

Diecezja Nuevo Casas Grandes

Święcenia diakonatu Pabla Aaróna

Święcenia diakonatu Pabla Aaróna

Pablo Aarón Martínez Ontiveros, młody diakon diecezji Nuevo Casas Grandes w Chihuahua w Meksyku zginął w wypadku samochodowym. Otrzymał święcenia diakonatu zaledwie przed ponad 20 dniami i przygotowywał się do przyjęcia kapłaństwa. Ci, którzy go znali, opisują go jako „wiecznie zakochanego w Bogu”.

Według lokalnych mediów wypadek wydarzył się rano 4 czerwca na odcinku autostrady łączącej Nuevo Casas Grandes z gminą Janos, w północnej części stanu. Ciężarówka, w której podróżował 29-letni diakon, przewróciła się, powodując obrażenia, które okazały się śmiertelne.
CZYTAJ DALEJ

Kard. Ladislav Német w Płocku: jesteście wezwani, by być misjonarzami miłosierdzia

2025-06-07 19:44

[ TEMATY ]

miłosierdzie

Płock

mali misjonarze

950‑lecie diecezji płockiej

kard. Ladislav Nemet SVD

Tomasz Miecznik - diecezja płocka

Uroczysta Eucharystia z okazji 950-lecia diecezji płockiej

Uroczysta Eucharystia z okazji 950-lecia diecezji płockiej

Darów Bożych, które dostaliśmy, a szczególnie daru wiary, nie możemy zatrzymać tylko dla siebie. Duch Święty wzywa nas, by dzielić się tym darem. Bądźmy misjonarzami miłosierdzia w świecie poranionym wojną i podziałami – mówił w Płocku kard. Ladislav Német, specjalny wysłannik Papieża Leona XIV, podczas uroczystej Eucharystii z okazji 950-lecia diecezji płockiej.

Centralne obchody jubileuszu odbyły się w sobotę, w wigilię Zesłania Ducha Świętego, w płockiej Orlen Arenie, miejscu gdzie 34 lata temu modlił się Jan Paweł II podczas swojej pielgrzymki do Ojczyzny. W wydarzeniu uczestniczyli biskupi, duchowieństwo, osoby konsekrowane, przedstawiciele władz oraz tysiące wiernych. Liturgia, której przewodniczył papieski legat, stała się wyjątkowym momentem wdzięczności za niemal milenium obecności Kościoła płockiego na ziemiach Mazowsza.
CZYTAJ DALEJ
Przejdź teraz
REKLAMA: Artykuł wyświetli się za 15 sekund

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję