Reklama

Porady

Dietetyk radzi

Dietoprofilaktyka osób starszych (2)

W starszym wieku dobre odżywianie jest ważniejsze niż kiedykolwiek. Zapotrzebowanie na energię maleje, ale rosną potrzeby żywieniowe.

Niedziela Ogólnopolska 30/2023, str. 48

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

W starszym wieku tworzenie białek mięśniowych jest mniej efektywne. Aby u osób 65+ zapobiegać sarkopenii (utracie masy mięśni szkieletowych), należy odpowiednio zaplanować posiłki. Dzienną dawkę białka warto rozdzielić na trzy posiłki (śniadanie, obiad, kolacja). Jeśli więc osoba z masą ciała 60 kg powinna spożyć 60-72 g białka na dobę, to jeden jej posiłek powinien zawierać 20-24 g białka. Duże znaczenie ma również źródło pochodzenia białka. Lepiej wykorzystywane są białka pochodzenia zwierzęcego niż roślinnego. Zawierają znaczne ilości leucyny, która może zmniejszać spadek masy mięśniowej u osób starszych. Najlepszymi jej źródłami są np. stek wołowy lub mięso z kurczaka, indyka, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk i łosoś. Należy pamiętać o ograniczaniu czerwonego mięsa w diecie. Już 100 g ww. produktów zawiera potrzebną na porcję ilość leucyny. Inne źródła pełnowartościowego białka to przetwory mleczne, chude lub półtłuste, oraz jaja.

Planowanie posiłków

Warto w ciągu dnia zaplanować spożycie trzech głównych posiłków i jednego lub dwóch mniejszych. W każdym śniadaniu, obiedzie i każdej kolacji powinna się znajdować porcja białka: 2 jajka lub jajko i 50 g wędliny drobiowej albo 1 opakowanie serka wiejskiego lekkiego, lub duży (400 ml) kefir albo maślanka, lub 100 g sera twarogowego półtłustego, lub pasta z 50 g soczewicy i jajka, lub 100 g mięsa albo ryby. Dodatkowo jako porcję węglowodanów możemy zjeść 2 kromki (2 x 30 g) chleba, np. graham, lub 40 g (ok. 5 łyżek) płatków owsianych górskich lub błyskawicznych (w zależności od możliwości trawiennych żołądka i możliwości gryzienia), lub pół woreczka kaszy albo ryżu, lub 2-3 mniejsze ziemniaki, lub 50-60 g (waga przed ugotowaniem) makaronu (najlepiej pełnoziarnistego). Do każdego głównego posiłku należy dodać 100-150 g warzyw i łyżkę oliwy z oliwek lub łyżkę orzechów. Z tych produktów można wymyślać różne posiłki. Potrawy obiadowe powinny być nie smażone, tylko duszone, pieczone lub gotowane.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Reklama

Znaczenie witaminy D

W Polsce suplementacja witaminy D zalecana jest u wszystkich osób powyżej 65. roku życia przez cały rok. Jej niedobór będzie miał negatywny wpływ na: jakość kości i regulację gospodarki wapniowo-fosforanowej; funkcjonowanie układu immunologicznego i mięśniowego; nastrój oraz funkcje poznawcze. Wpływ na niedobór witaminy D mogą mieć również przyjmowane leki, m.in. przeciwpadaczkowe, glikokortykosteroidy czy leki immunosupresyjne.

W starszym wieku bardzo ważne aspekty życia to miłe towarzystwo i aktywność fizyczna, np. spacery.

2023-07-17 14:39

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witamina słońca

Niedziela Ogólnopolska 47/2023, str. 54

[ TEMATY ]

Dietetyk radzi

Adobe Stock

Szczególnie jesienią warto pamiętać o zbadaniu poziomu witaminy D przez badanie z krwi. Nie trzeba być na czczo i specjalnie się do niego przygotowywać.

Witamina D nie bez powodu nazywana jest witaminą słońca, bo jej największe dawki otrzymujemy z promieni słonecznych. Od maja do września zapotrzebowanie na wit. D można pokryć przez przebywanie na słońcu 15 min z odsłoniętymi przedramionami, rękami lub nogami i bez kremu przeciwsłonecznego.

CZYTAJ DALEJ

#NiezbędnikMaryjny: Litania Loretańska - wezwania

[ TEMATY ]

litania loretańska

Adobe Stock

Litania Loretańska to jeden z symboli miesiąca Maja. Jest ona także nazywana „modlitwą szturmową”. Klamrą kończąca litanię są wezwania rozpoczynające się od słowa ,,Królowo”. Czy to nie powinno nam przypominać kim dla nas jest Matka Boża, jaką ważną rolę odgrywa w naszym życiu?

KRÓLOWO ANIOŁÓW

CZYTAJ DALEJ

Śp. Jan Ptaszyn Wróblewski. Prawdziwy multitalent

2024-05-07 22:05

[ TEMATY ]

wspomnienie

PAP/Piotr Polak

Jeden z najważniejszych polskich muzyków jazzowych, saksofonista Jan Ptaszyn Wróblewski zmarł we wtorek w wieku 88 lat. Wiadomość przekazała rodzina za pośrednictwem mediów społecznościowych.

"Z przykrością i głębokim bólem informujemy, że Jan Ptaszyn Wróblewski zmarł dziś w Warszawie" - poinformowała we wtorek rodzina muzyka.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję