Powiatowe dożynki odbywają się zawsze w ostatnią niedzielę sierpnia w kolejnej gminie. Podobnie było i w tym roku. Zebrane przy ratuszu poczty sztandarowe, delegacje z wieńcami dożynkowymi, władze samorządowe, goście i mieszkańcy w szyku marszowym przeszli do parafialnego kościoła Narodzenia Najświętszej Maryi Panny na dziękczynną Eucharystię, by podziękować Panu Bogu za zebrane plony. Przewodniczył jej proboszcz ks. Józef Bednarz w asyście dziekana narolskiego ks. Juliana Leńczuka. Kapłani poświęcili wieńce dożynkowe. Po nabożeństwie orszak dożynkowy, prowadzony przez orkiestrę dętą Ochotniczej Straży Pożarnej w Tomaszowie Lubelskim, przeszedł na stadion sportowy na dalszą część świętowania.
Po okolicznościowych przemówieniach m.in. przewodniczącego Rejonowej Rady w Jaworowie Mykoły Romaniuka, starostowie dożynek – Katarzyna Krawczyk z Łówczy i Janusz Mazurkiewicz z Lublińca przekazali gospodarzom dożynek – burmistrzowi Narola Grzegorzowi Dominikowi i staroście lubaczowskiemu Zenonowi Swatkowi chleb opieczony z mąki z zebranego w tym roku ziarna. Częstowali uczestników dożynek chlebem. Zasłużeni rolnicy: Jan Lasota, Krzysztof Krasoń, Czesław Mańczak, Jan Nowak, zostali odznaczeni odznaką honorową „Zasłużony dla rolnictwa” nadawaną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Nieodłącznym elementem dożynek są wieńce, prawdziwe dzieła sztuki. Na tegorocznym święcie plonów w Narolu było ich 28. Spośród nich komisja w składzie: Małgorzata Dziura z Muzeum Ziemi Przemyskiej, Agnieszka Kirsz z Muzeum Regionalnego w Tomaszowie Lubelskim oraz Jerzy Plucha z Muzeum Kresów w Lubaczowie, wybrała te najpiękniejsze. Laur zwycięstwa trafił do Koła Gospodyń Wiejskich Lipie. Drugie miejsce zajęło KGW Krowica Sama, a trzecie sołectwo Oleszyce. Do konkursu kulinarnego „Regionalne smaki Ziemi Lubaczowskiej” panie z Kół Gospodyń Wiejskich zgłosiły 18 potraw. Smakowała je komisja pod przewodnictwem Krzysztofa Zielińskiego, twórcy „Podkarpackiego Szlaku Kulinarnego”, która zdecydowała przyznać I miejsce KGW Narol-Wieś, za „Kiszkę ziemniaczaną z kwaśnym mlekiem”. Druga nagroda trafiła do KGW Uszkowce za „Knedle ze śliwką w sosie śmietanowym”, a trzecia do KGW Jędrzejówka za „Pliciaki babcine w sosie z leśnych grzybów”. Na dożynkach swoje prace rękodzielnicze prezentowali twórcy ludowi. 15 z nich startowało w konkursie „Przegląd sztuki”. Pierwsza nagroda trafiła do Agnieszki Argasińskiej, druga do Władysławy Osiewicz-Ryba, a trzecia do Agnieszki Kornagi. Zainteresowaniem cieszyły się też stoiska Stowarzyszenia Twórców Sztuki Ziemi Lubaczowskiej, instytucji rolniczych i bankowych, regionalnych produktów spożywczych, jak miody czy sery oraz atrakcje dla dzieci. Na plenerowej scenie występowały zespoły artystyczne działające w powiecie lubaczowskim: Cztery Pory Roku z Oleszyc, Czerwona Jarzębina z Horyńca Zdroju, kapela OdNowa z Łukawca, grupa Radsoł ze Starego Dzikowa, kapela Braciaki z Podemszczyzny, Galicjanki i kapela „Galicjanie” z ziemi narolskiej. Gościnnie zawsze przyjeżdża na dożynki do powiatu lubaczowskiego zespół folklorystyczny Roztocze z Lubyczy Królewskiej. Wieczorem uczestników dożynek rozgrzały Słowianki, a po nich dyskoteka pod gwiazdami.
Pomóż w rozwoju naszego portalu