Reklama

Porady

Miodowe kuracje

Miód na serce

Czy to prawda, że systematyczne stosowanie określonych dawek miodu odpowiednio podanego wielu organizmom przywraca zdrowie?

Niedziela Ogólnopolska 33/2022, str. 49

[ TEMATY ]

miód

Adobe Stock

Choroby układu krążenia to przede wszystkim miażdżyca tętnic wieńcowych, nazywana też niekiedy chorobą wieńcową. Najgroźniejsze skutki tej choroby to dusznica bolesna oraz zawał. To aktualnie najczęstsza przyczyna zgonów w Polsce.

Na wiele przyczyn chorób układu krążenia, w tym na jego niewydolność, poza uwarunkowaniami genetycznymi, możemy mieć wpływ. Zalecane są umiarkowany wysiłek, ruch, w tym gimnastyka, odpowiednia dieta, a więc unikanie tłuszczów zwierzęcych, czerwonego mięsa, pokarmów wysoko przetworzonych, pokarmów nasyconych środkami chemicznymi: konserwantami, polepszaczami wyglądu, zaleca się także rezygnację z alkoholu, tytoniu. Odstąpienie od powodujących tę chorobę nawyków w wielu przypadkach polepsza stan zdrowia, daje ulgę w cierpieniu i przedłuża życie.

Zajmiemy się stosowaniem miodu, uzupełnionego w niektórych przypadkach dodatkami w postaci naparów z ziół czy też innymi pszczelimi wytworami.

Różne miody, ze względu na składniki, mają większą lub mniejszą intensywność oddziaływania na dany organ naszego organizmu, w tym także na serce.

Szczególnie zalecany w leczeniu chorób serca i zapobieganiu im jest miód gryczany. Wchodzące w jego skład cukry proste, łatwo wchłaniane do krwiobiegu, niemal natychmiast po spożyciu odżywiają mięsień sercowy. Podobne działanie mają też związki flawonoidowe, w tym pochodne rutyny, które ponadto regulują przepuszczalność naczyń włosowatych, polepszają ich elastyczność, zabezpieczają je przed pękaniem, nie dopuszczając do wybroczyn (kurze stopki), wylewów i zawałów. Zawarta w miodzie kwercetyna wychwytuje mające wpływ na rozwój procesu miażdżycowego wolne rodniki, obecny w nim łatwo przyswajalny magnez, którego najwięcej jest właśnie w miodzie gryczanym, reguluje natomiast napięcie nerwowo-mięśniowe i rytm serca. Przyjmowanie tego miodu przynosi więc wyraźną poprawę w leczeniu dusznicy, w nerwicy serca, a także nerwicy żołądka. Miód ten w zestawieniu z innymi zawiera też większą ilość żelaza, co powoduje, że przyjmowanie go wpływa korzystnie na leczenie niedokrwistości powstałej w wyniku braku tego pierwiastka, szczególnie gdy miód jest świeży. Z kolei zapachy olejków eterycznych, w tym miodzie intensywne, z upływem czasu nie giną, jak to ma miejsce w większości miodów, mają działanie rozkurczające i uspokajające, co jest bardzo ważne w leczeniu chorób serca i naczyń krwionośnych. Zawarte w tym miodzie, ale obecne także w innych miodach składniki likwidują obrzęki i nieznacznie obniżają ciśnienie.

Reklama

Przyjmowanie miodu rzepakowego przez osoby chore na serce, czego objawem jest m.in. dusznica bolesna, powoduje wyraźną poprawę ogólnej kondycji organizmu, normalizację poziomu cholesterolu, a także innych wskaźników lipidowych, w tym ciśnienia krwi. Także ten miód wspomaga leczenie niedokrwiennej choroby serca, miażdżycy, nadciśnienia tętniczego, niewydolności mięśnia sercowego. Niezależnie od tego każda odmiana miodu wzmacnia u chorego podstawowe działanie preparatów w terapii chorób naczyń żylnych.

Miód ze spadzi z drzew iglastych również należy do miodów stosowanych w celu zapobiegania miażdżycy i leczenia jej, w tym także miażdżycy mięśnia sercowego. Udrażniając naczynia krwionośne, umożliwia pełniejszy dopływ krwi z tlenem do tego ważnego organu naszego organizmu. Znajdujące się także w tym miodzie, w ilościach większych niż w innych odmianach, olejki eteryczne leczą nerwicę serca, zakrzepowe zapalenie żył, guzy krwawnicze odbytu.

Miody wielokwiatowe wytwarzane są, jak wiadomo, przez pszczoły w różnych porach roku z nektarów z różnych kwiatów. Wiosenne miody, z reguły bardzo jasne, niemal białe, ze względu na większą zawartość cukrów prostych i krzemu, stosowane są zarówno zapobiegawczo, jak i leczniczo w chorobach serca, układu krążenia, w tym także nerwicy serca.

Cdn.

2022-08-09 12:38

Ocena: +5 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Najzdrowszy z polskich miodów?

Każdy rodzaj miodu ma wiele walorów zdrowotnych. Stawiający zamieszczone w tytule pytanie miał chyba na myśli to, który ma ich najwięcej.

Odpowiedź jest prosta – najwięcej składników zdrowotnych oddziałujących na cały organizm mają miody spadziowe, tzn. miody wytwarzane przez pszczoły na bazie surowca, którym jest spadź, w odróżnieniu od miodów nektarowych, czyli wytwarzanych ze słodkiego płynu, wydzielanego przez kwiaty drzew, krzewów itp. Co do spadzi – są to wydzieliny określonych gatunków mszyc, które w korzystnych dla siebie warunkach klimatycznych namnażają się na określonych drzewach czy innych roślinach. Aby mogły funkcjonować, aparatem gębowym nakłuwają miękkie fragmenty obsiadanego żywiciela i wysysają krążący w nich, bogaty w składniki płyn. Zatrzymują tylko białko, czyli ok. 2%, które ich organizm przyswaja, a pozostałą resztę wydzielają na zewnątrz. Ponieważ te wydzieliny są słodkie, zwabiają pszczoły (i inne owady, np. mrówki), które wytwarzają z nich miód.

CZYTAJ DALEJ

Polski rzymianin

Niedziela Ogólnopolska 5/2020, str. 46-47

[ TEMATY ]

rozmowa

Prof. Jerzy Miziołek

Stanisław August Morawski

Stanisław August Morawski

W Rzymie zmarł nestor włoskiej Polonii Stanisław August Morawski. Jednym z jego polskich przyjaciół był prof. Jerzy Miziołek, który wspomina swojego przyjaciela w rozmowie z Włodzimierzem Rędziochem.

Włodzimierz Rędzioch: Odejście Stanisława A. Morawskiego napełnia jego przyjaciół głębokim smutkiem i zobowiązuje do chwili wspomnień. Znałeś go przez wiele lat. W jakich okolicznościach się poznaliście?

CZYTAJ DALEJ

Austria: Nagroda Capax Dei dla Katolickiego Uniwersytetu, którego pragnął Jan Paweł II

2022-12-05 12:52

[ TEMATY ]

nagroda

Joanna Łukaszuk-Ritter

Podczas uroczystości, która odbyła się 3 grudnia br. w auli Uniwersytetu Katolickiego ITI w Trumau w Dolnej Austrii, Wielki Kanclerz tej uczelni, arcybiskup Wiednia kardynał Christoph Schönborn, odebrał nagrodę specjalną za działalność ewangelizacyjną uniwersytetu – Capax Dei Award – ufundowaną przez Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich „Mirabile Dictu”.

Corocznie oprócz wyróżnień festiwalowych przewodnicząca Festiwalu Filmowego „Mirabile Dictu”, Liana Marabini, przyznaje nagrodę specjalną za działalność ewangelizacyjną, dedykowaną instytucji lub osobie, która swoją postawą, działaniem czy słowem przyczynia się do poprawy świata, a żyjąc Ewangelią rozpowszechnia jej przesłanie i tym samym daje jej świadectwo. W tym roku wybrana została katolicka instytucja oświatowa w Austrii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję