Pochodzący z Meklemburgii Karol (Karl) Wedel praktykę cukierniczą odbył w Londynie, Paryżu i Berlinie. Gdy przybył do Warszawy w 1845 r., już jako doświadczony cukiernik, przystąpił do spółki z Karolem Grohnertem, który prowadził cukiernię przy ul. Piwnej. W 1851 r. Wedel, Niemiec z urodzenia, ale Polak z wyboru, otworzył przy ul. Miodowej własną cukiernię, a rok później wprowadził na rynek swój pierwszy przebój – karmelki śmietankowe, reklamowane jako „zupełnie nowy i szczególny utwór cukierniczy”. Tak rozpoczyna się historia kolejnych pokoleń tytułowej czekoladowej dynastii. Ale oparta na historii Wedlów i ludzi, którzy towarzyszyli powstawaniu znanej do dziś marki cukierniczej, powieść Rudzkiej nie ma wielkich ambicji. Ci, którym jednak się spodoba, mają szczęście, bo Czas Karola to dopiero pierwszy tom sagi Czekoladowa dynastia. Autorka zastrzegła na początku, że jej zbeletryzowana historia Wedlów została wprawdzie oparta na źródłach i faktach, szczególnie w kwestii powstania i rozwoju firmy E. Wedel, cała reszta to jednak fikcja.
Pomóż w rozwoju naszego portalu