Reklama

Zdrowie

7-dniowy jadłospis dla seniora

Dzień 1

POSIŁEK I
Jajecznica z 3 jajek z kromką pieczywa posmarowaną masłem naturalnym i ozdobioną bukietem ulubionych warzyw

Czy wiesz, że...

...wiele badań naukowych przeprowadzonych w ostatnich latach nie potwierdza tego, iż cholesterol z pożywienia ma wpływ na jego poziom we krwi? Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, w jednym żółtku natomiast jest go zaledwie 200 mg. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, z paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów, słodyczy oraz z niską aktywnością fizyczną.

POSIŁEK II
Leczo z kaszą pęczak (przepis na 2 porcje)

1/2 cebuli
1/2 papryki czerwonej
łyżka oleju rzepakowego nierafinowanego
250 g piersi z kurczaka
1 cukinia
1/2 puszki kukurydzy
pieprz czarny, sól himalajska, zioła prowansalskie, pieprz cayenne
1 pomidor
2 łyżki koncentratu pomidorowego
100 g kaszy pęczak

Cebulę i paprykę pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju rzepakowym. Dodaj wcześniej pokrojonego kurczaka i smaż, aż białko się zetnie. Dodaj pokrojoną w półplasterki cukinię oraz kukurydzę. Przypraw do smaku. Dodaj sparzonego, obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę pomidora. Duś wszystko razem, aby warzywa zmiękły. Na koniec dodaj koncentrat. Osobno ugotuj kaszę pęczak według proporcji wody do kaszy 2: 1 i wymieszaj z przygotowanym sosem.

POSIŁEK III
Kanapka z zieloną pastą z groszku i awokado

100 g mrożonego groszku
60 g awokado
garść świeżej bazylii
2 łyżki soku z cytryny
skórka otarta z 1 cytryny
1/3 łyżeczki soli
świeżo zmielony pieprz
1/2 papryki
garść kiełków brokuła

Do gotującej się wody wrzuć groszek i gotuj ok. 5 min; odcedź i odstaw do ostygnięcia.
Następnie dodaj kawałki awokado (koniecznie dojrzałego, miękkiego), świeżą bazylię, sok oraz skórkę z cytryny, dopraw odrobiną soli i świeżo zmielonego pieprzu. Całość zblenduj na gładką pastę. Posmaruj nią pieczywo, posyp kiełkami. Zjedz z papryką lub innymi warzywami.

Reklama

Dzień 2

POSIŁEK I
Dwie kromki pieczywa orkiszowego z wędliną na sałacie z dodatkiem świeżego ogórka

POSIŁEK II
Krem z selera

3 łyżki masła
1 por (tylko biała część)
1 duży seler (800-900 g)
1 duży ziemniak
1 jabłko
2 l bulionu warzywnego
1 szklanka mleka krowiego lub roślinnego
spora szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz czarny
3 łyżki masła

Na dnie du­że­go garn­ka roz­grzej kilka łyżek masła, pora po­krój w plasterki i wrzuć do garnka – duś go na małym ogniu przez 5-8 min, do czasu aż bę­dzie mięk­ki i słod­ki.
W tym czasie obierz seler, ziemniak oraz jabłko i pokrój w drobną kostkę (szczególnie seler). Dodaj wa­rzy­wa do pora, dokładnie za­mie­szaj i wlej bu­lion.
Go­tuj pod przy­kry­ciem przez 20-30 min, do czasu, aż wa­rzy­wa będą bar­dzo mięk­kie. Ugo­to­wa­ne w bu­lio­nie wa­rzy­wa zmik­suj na gład­ki krem. Dodaj szklan­kę mleka i do­pra­w do smaku solą i sporą szczyp­tą gałki, i po­now­nie zmik­suj. Po­da­waj z czosn­ko­wy­mi grzan­ka­mi.

Czy wiesz, że...

...problemy jelitowe – m.in. gazy, wzdęcia, przelewanie w jelitach – wiążą się z nietolerancją mleka krowiego?
Jeśli zauważyłeś u siebie takie objawy, zrezygnuj na jakiś czas z jedzenia nabiału i zaobserwuj, czy dolegliwości ustąpiły. W zastępstwie dodaj do zupy mleko roślinne, np. ryżowe lub owsiane.

POSIŁEK III
Sałatka gryczana

50 g kaszy gryczanej
1/3 cukinii
2 garście rukoli
1 łyżka oleju lnianego
czubata łyżka płatków migdałów/ pestek dyni/nasion słonecznika

Reklama

Kaszę gryczaną ugotuj według przepisu na opakowaniu. Cukinię pokrój w drobną kostkę. Możesz ją lekko zblanszować, jednak zdrowsza i smaczniejsza jest jedzona na surowo. Dodaj rukolę i polej olejem lnianym. Na koniec oprósz sałatkę np. nasionami słonecznika.

Czy wiesz, że...

...jeżeli obawiasz się o pogryzienie nasion i orzechów i unikasz ich w codziennej diecie, możesz je namoczyć kilka godzin przed dodaniem do potrawy? Będą wtedy łatwiejsze w konsumpcji, a zawarte w nich witaminy i minerały – lepiej przyswajalne przez twój organizm.

Dzień 3

POSIŁEK I
Sałatka zielona z kanapką z twarogiem

2 łodygi selera naciowego
1 awokado
3 zielone ogórki
garść pestek dyni lub nasion słonecznika
1/3 pęczka koperku
oliwa z oliwek
sól morska

Seler, awokado i ogórki pokrój w kostkę; dodaj do warzyw pestki lub nasiona, oprósz solą morską i koperkiem oraz skrop oliwą. Wraz z sałatką zjedz dwie kromki pieczywa graham z twarogiem.

POSIŁEK II
Pieczone udko z kurczaka z ziemniakami i surówką z marchwi

Czy wiesz, że...

...seler naciowy ma podobne włókna jak rabarbar? Warto więc obrać go przed przyrządzeniem sałatki – będzie wtedy bardziej chrupiący i soczysty.

POSIŁEK III
Tuńczyk z ryżem

100 g ryżu (waga przed gotowaniem)
1 puszka tuńczyka
1 puszki czerwonej fasoli
1 pęczka szczypiorku lub cebuli
1 łyżeczka majonezu
2 łyżki jogurtu naturalnego
sól, pieprz

Ryż ugotuj na sypko w osolonej wodzie i zostaw do wystygnięcia. Tuńczyka i fasolę odsącz z zalewy. Posiekaj drobno cebulę lub szczypiorek. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce i dokładnie wymieszaj. Dodaj majonez oraz jogurt i dopraw do smaku.

Dzień 4

POSIŁEK I
Płatki owsiane z jabłkiem, żurawiną i nutą cynamonu gotowane na wodzie

Reklama

POSIŁEK II
Placki cukiniowe z jogurtem naturalnym

80 g cukinii
2 małe suszone pomidory odsączone z oliwy
30 g mąki
1 jajko
1/3 łyżeczki soli
mały ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju kokosowego (3 g) lub masła klarowanego
1 średniej wielkości pomidor
mały kubek jogurtu naturalnego

Zetrzyj cukinię na dużych oczkach tarki i przełóż do miski; dodaj posiekane suszone pomidory, mąkę, jajko oraz sól i przeciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszaj. Na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub oleju kokosowego usmaż placuszki – są dość delikatne, więc przewracaj je ostrożnie. Zjedz placki z sałatką z pomidora i jogurtu naturalnego.

POSIŁEK III
Kanapka z humusem (pastą z ciecierzycy) i ogórkiem kiszonym

250 g suchych ziaren ciecierzycy lub 2 puszki ciecierzycy
3-6 ząbków czosnku
1 łyżeczka kuminu
3 łyżeczki soli
100-150 ml oliwy (może być olej, jeśli oliwa wydaje się zbyt gorzka)
100-150 ml wody z gotowania ciecierzycy

Ciecierzycę namocz na noc, a rano ugotuj do miękkości, zdejmując w trakcie gotowania pojawiającą się pianę. Jeszcze gorącą ciecierzycę odcedź, dodaj do niej obrane i przeciśnięte ząbki czosnku, kumin, sól do smaku i zblenduj. Po chwili dolej odcedzoną wodę, aby osiągnąć rzadszą konsystencję, i miksuj jeszcze przez kilkanaście sekund. Pastę zostaw w naczyniu na ok. 15 min, aby lekko przestygła. Gdy będzie chłodna, dolej oliwę i zmiksuj ponownie. Gotową pastę przełóż do słoika, zakręć i trzymaj w lodówce. Z powodzeniem postoi nawet 7 dni.

Dzień 5

POSIŁEK I
Omlet szpinakowy z pomidorami

2-3 jaja
garść szpinaku (można dwie)
1 ząbek czosnku
kilka pomidorów
oliwa z oliwek
sok z cytryny
sól himalajska, pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego

Aby uzyskać puszysty i delikatny omlet, należy użyć blendera. Wystarczy wrzucić do niego jajka, czosnek, szpinak i potraktować wszystko dużą mocą, aż uzyskamy gładką masę. Potem masę wylać na patelnię i podpiekać, aż się zetnie. Wyłożyć omlet na talerz i ułożyć pomidorki. Skropić sosem – np. z oliwy, soku z cytryny, soli i pieprzu. Zjeść z pieczywem.

Reklama

POSIŁEK II
Ryba z ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej

POSIŁEK III
Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką

2 plastry twarogu półtłustego
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 rzodkiewki
szczypiorek
sól, pieprz
2 kromki chleba pełnoziarnistego z masłem naturalnym

Twaróg połącz z jogurtem i startą rzodkiewką. Dodaj drobno posiekany szczypiorek. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na pieczywo i zjedz ze smakiem.

Dzień 6

POSIŁEK I
Kasza jaglana z żurawiną i słonecznikiem z dodatkiem masła

Czy wiesz, że...

...kasza jaglana ma właściwości odśluzowujące i oczyszczające organizm? Powinna królować na naszych stołach jak najczęściej. Zwłaszcza w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych, kiedy trudno jest nam się pozbyć wydzieliny spływającej z nosa lub po gardle.

1/3 szklanki suchej kaszy jaglanej
garść żurawiny
garść nasion słonecznika
1 łyżeczka masła

Kaszę przepłucz pod bieżącą wodą. Włóż do garnka razem z żurawiną i słonecznikiem; zalej wodą, aby zakryła zawartość garnka. Gotuj pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę. Wyłóż na miseczkę i wymieszaj z masłem.

POSIŁEK II
Zupa pomidorowa z makaronem pełnoziarnistym

POSIŁEK III
Zapiekana papryka

50 g kaszy gryczanej (niepalonej)
1 mała marchew (50 g)
szczypiorek
3 małe suszone pomidory (20 g)
2 jajka
świeży rozmaryn lub 1 łyżeczka posiekanego
1 łyżeczka oregano
sól, pieprz do smaku
1 duża podłużna papryka czerwona

Reklama

Kaszę ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź na sitku i odstaw do ostygnięcia. Marchew obierz, zetrzyj na małych oczkach tarki, szczypiorek posiekaj (ok. 3 łyżek), a suszone pomidory pokrój w kostkę. Przygotowane warzywa dodaj do kaszy. Następnie dodaj 2 jajka, całość dopraw rozmarynem, oregano, odrobiną soli i sporą ilością pieprzu. Masę dokładnie wymieszaj i przełóż do wydrążonych połówek papryki. Przygotowane papryki ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz w temp. 180°C przez 35 min.

Dzień 7

POSIŁEK I
Kanapka z wędliną i ulubionymi warzywami na chlebie gryczanym

Chleb gryczany z kaszy gryczanej niepalonej

1/2 kg kaszy gryczanej niepalonej
1 l wody
1 płaska łyżka soli dobrej jakości (kłodawska lub himalajska)

Kaszę dokładnie przepłucz na sicie, a następnie zalej wodą. W ciągu 1-2 dni doprowadź do „skiełkowania” gryki. Po ok. 2 dniach zmiksuj na gładko skiełkowaną grykę z wodą, w której się moczyła, z dodatkiem soli oraz opcjonalnie z przyprawami, które lubisz. Wypełnij formę do trzech czwartych wysokości, a potem włóż do piekarnika. Włącz piekarnik na 30°C. W tej temperaturze już po kilku godzinach chleb wyrośnie i będzie można go upiec. Piec ostatecznie w temp. 180°C przez ok. 70 min.

POSIŁEK II
Rosół z makaronem, udziec z indyka z ziemniakami i surówką z kapusty pekińskiej

POSIŁEK III
Sałatka z brokuła i jajek (przepis na dwie porcje)

1 brokuł
2 jajka
6 małych pomidorów
szczypta soli
Sos czosnkowy:
4 łyżki jogurtu naturalnego
łyżka majonezu
1 ząbek czosnku (przeciśnięty)
szczypta soli

Brokuł umyj, podziel na różyczki i ugotuj. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ósemki. Pomidory umyj i pokrój na półówki. Wszystkie składniki połącz ze sobą w misce. Przygotuj sos czosnkowy i polej nim sałatkę.

2021-11-30 08:34

Ocena: +2 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Śledzie proboszcza

Śledzie są bardzo popularnym daniem. Wiele jest pysznych sposobów na ich przygotowanie. Polecamy przepis p. Marii Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Jezuici: zakaz działalności publicznej dla o. Marko Ivana Rupnika

2022-12-05 13:06

[ TEMATY ]

jezuici

Monika Książek

Pomimo stwierdzenia przez Dykasterię Nauki Wiary przedawnienia zarzutów stawianych wobec znanego słoweńskiego jezuity o. Marko Ivana Rupnika SJ nadal toczy się przeciw niemu postępowanie administracyjne i nie może on prowadzić działalności publicznej – poinformowała Kuria Generalna Towarzystwa Jezusowego w Rzymie.

Do Dykasterii Nauki Wiary wpłynęła w 2021 r. skarga na o. Marko Ivana Rupnika SJ, dotycząca jego sposobu sprawowania posługi. Nie dotyczyła ona osób niepełnoletnich. Dykasteria Nauki Wiary zwróciła się do Towarzystwa Jezusowego z prośbą o wszczęcie dochodzenia wstępnego w tej sprawie. Towarzystwo Jezusowe natychmiast wyznaczyło zewnętrznego śledczego (zakonnika z innego instytutu) do przeprowadzenia dochodzenia. Różne osoby zostały zaproszone do złożenia zeznań. Raport końcowy został złożony w Dykasterii Nauki Wiary. Po przestudiowaniu wyników tego dochodzenia, Dykasteria Nauki Wiary stwierdziła, że fakty, o których mowa, uległy przedawnieniu i dlatego zamknęła sprawę na początku października bieżącego roku.

CZYTAJ DALEJ

Austria: Nagroda Capax Dei dla Katolickiego Uniwersytetu, którego pragnął Jan Paweł II

2022-12-05 12:52

[ TEMATY ]

nagroda

Joanna Łukaszuk-Ritter

Podczas uroczystości, która odbyła się 3 grudnia br. w auli Uniwersytetu Katolickiego ITI w Trumau w Dolnej Austrii, Wielki Kanclerz tej uczelni, arcybiskup Wiednia kardynał Christoph Schönborn, odebrał nagrodę specjalną za działalność ewangelizacyjną uniwersytetu – Capax Dei Award – ufundowaną przez Międzynarodowy Festiwal Filmów Katolickich „Mirabile Dictu”.

Corocznie oprócz wyróżnień festiwalowych przewodnicząca Festiwalu Filmowego „Mirabile Dictu”, Liana Marabini, przyznaje nagrodę specjalną za działalność ewangelizacyjną, dedykowaną instytucji lub osobie, która swoją postawą, działaniem czy słowem przyczynia się do poprawy świata, a żyjąc Ewangelią rozpowszechnia jej przesłanie i tym samym daje jej świadectwo. W tym roku wybrana została katolicka instytucja oświatowa w Austrii.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję