SKŁADNIKI:
2 kg ogórków
sól
Zalewa:
1 szklanka octu
1 szklanka wody
1 szklanka cukru
przyprawy: pieprz czarny,
ziele angielskie,
rozdrobnione liście
laurowe, płaska
łyżeczka nasion kopru,
5 goździków, łyżeczka soli
WYKONANIE:
Duże ogórki obrać ze skóry, pokroić wzdłuż w paski o grubości 2-2,5 cm, wyrzucić pestki i otaczający je miąższ. Następnie należy ułożyć je w kamionkowym naczyniu i posolić (kopiasta łyżka białej soli na 2 l przygotowanych pikli). Przykryć ściereczką i odstawić do następnego dnia. Składniki na zalewę zagotować, trzymać na niewielkim ogniu przez 3 min i mieszać, żeby cukier się rozpuścił. Odstawić do przechłodzenia. Zimną zalewą zalać ułożone w słojach pikle (zalewa powinna sięgać 1 cm ponad ich warstwą). Słoje szczelnie zamknąć. Marynatę przechowywać w suchym, chłodnym, pozbawionym przewiewów miejscu.
Pomóż w rozwoju naszego portalu