Reklama

Z zakonnej kuchni

Sałatka z kaszą jaglaną i pesto z pietruszki

Składniki
1 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
połowa małej cukinii
1 pomidor
1/3 czerwonej cebuli
4 łyżki oliwy z oliwek

1 pęczka natki pietruszki
łyżka pestek słonecznika
sól kłodawska
pieprz
ząbek czosnku

Wykonanie

Reklama

Cukinie pokrój w półplasterki, pomidor w ósemki, a cebulę w piórka.

Połącz wszystko na talerzu z ugotowaną kaszą.

Do blendera włóż natkę pietruszki, wyciśnięty czosnek i pestki słonecznika. Zalej oliwą i dopraw do smaku. Blenduj do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli będzie za gęste, dodaj więcej oliwy). Polej sałatkę zielonym pesto.

2021-05-11 13:39

Ocena: +1 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa brokułowa - krem

Siostra Karolina, nazaretanka, jest przełożoną sióstr pracujących w Domu Rekolekcyjnym Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie k. Częstochowy. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Zaprasza na rekolekcje, dni skupienia lub na wypoczynek. Poleca też znakomitą kuchnię, którą prowadzą doświadczone kucharki - p. Basia i p. Marylka we współpracy z siostrami nazaretankami.

CZYTAJ DALEJ

W Rzymie pożegnano ks. Mariana Burniaka

2022-09-28 14:25

[ TEMATY ]

Włochy

Archiwum Ambasady w Rzymie

Ks. Burniak wraca do kraju! „Polski” Rzym i Włochy bez niego będą już inne. Przez ponad 50 lat był punktem odniesienia dla kilku pokoleń Polaków w Italii, był duszpasterzem, organizatorem Polonii, którą scalał i mobilizował do działań – od 1995 r. był sekretarzem generalnym Związku Polaków we Włoszech a następnie, aż po dziś, prezesem honorowym; zawsze dostępny, życzliwy, gotowy do pomocy.

Archiwum parafii św. Stanisława

CZYTAJ DALEJ

Zmień sposób myślenia, nie marnuj jedzenia. Światowy Dzień Świadomości Strat i Marnowania Żywności

2022-09-28 20:01

[ TEMATY ]

żywność

Karol Porwich/Niedziela

29 września obchodzimy Światowy Dzień Świadomości Strat i Marnowania Żywności ustanowiony przez ONZ w 2019 r. Marnowanie żywności to rosnący globalny problem, któremu stara się przeciwdziałać Caritas w Polsce, prowadząc z partnerami kampanię uświadamiającą oraz zachęcając sklepy spożywcze, hurtownie i magazyny do włączania się w program Spiżarnia Caritas.

Każdego dnia na świecie w śmietnikach ląduje zmarnowana żywność, do produkcji której trzeba było wykorzystać określone ilości wody i energii i która generuje ogromne ilości CO2. Problem jest tak poważny, że domaga się szeroko zakrojonych kampanii uświadamiających oraz konkretnych rozwiązań. W naszym kraju podejmuje się ich m.in. Caritas, mając na uwadze nie tylko aspekt środowiskowy, ale także aspekt ubóstwa.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję