Reklama

W wolnej chwili

Dietetyk radzi

Złoto wśród żywności

W jajku zaczyna się życie, jest to jeden z najbardziej odżywczych produktów.

Niedziela Ogólnopolska 14/2021, str. 52

[ TEMATY ]

przepisy

Adobe.Stock

W białku jaja kurzego znajduje się cały komplet aminokwasów egzogennych, dlatego Światowa Organizacja Zdrowia uznała je za pełnowartościowe białko wzorcowe.

Ile białka jest w białku? Niewiele osób wie, że w żółtku znajduje się więcej protein niż w samym białku. W 100 g czystego białka jaja znajduje się 10,8 g białka, natomiast zjedzenie 100 g żółtka dostarcza aż 16,3 g białka. Jaja są bogatym źródłem cholesterolu, który ostatnimi czasy został zdemonizowany, przez co ograniczono spożycie jaj do dwóch tygodniowo. Tymczasem jedno jajo zawiera taką ilość cholesterolu, jaka jest rekomendowana jako spożycie bezpieczne dla osób z miażdżycą.

Reklama

Badania naukowe oraz doświadczenia ostatnich lat nie potwierdzają tezy, że cholesterol z pożywienia ma wpływ na poziom cholesterolu we krwi. Nasz organizm sam produkuje cholesterol w wątrobie w ilości do 3 g dziennie, a w jednym żółtku jest go zaledwie 200 miligramów. Choroby układu sercowo-naczyniowego oraz powstawanie miażdżycy częściej łączą się ze spożyciem żywności przetworzonej, paleniem papierosów, jedzeniem fast foodów i słodyczy oraz niską aktywnością fizyczną. Cholesterol jest jednym z istotnych składników diety i spełnia wiele ważnych funkcji w układzie hormonalnym i nerwowym. Regularne spożywanie jaj może się przyczynić do poprawy funkcjonowania organizmu.

Jaja zawierają kompleks wszystkich witamin: A, D, E, K, witamin z grupy B – oprócz witaminy C. Bogate są również w biotynę, która działa korzystnie na włosy, skórę i paznokcie, oraz minerały, takie jak: żelazo, selen, cynk, fosfor.

Żółtko jaja to złoto wśród żywności, zwłaszcza ze względu na obecną w nim luteinę, która chroni nasz wzrok przed degeneracją plamki żółtej oraz zmniejsza ryzyko kurzej ślepoty, poza tym ma działanie antyoksydacyjne dla całego organizmu. W żółtku mamy dobre proporcje kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych.

Reklama

Kolejnym cennym składnikiem żółtka jest lecytyna. Usprawnia ona procesy trawienia tłuszczów i zapobiega przyklejaniu się tłuszczu do ścian tętnic. Pozwala cholesterolowi pozostać w formie rozpuszczalnej, co zapobiega jego gromadzeniu się w żółci i tętnicach.

Niestety, wiele osób cierpi na alergie lub choroby autoimmunologiczne i nie toleruje jaj. Badania pokazują, że częściej nietolerowane jest białko jaja niż żółtko.

Najzdrowiej przyrządzone jajko ma nie w pełni ścięte lub wręcz półpłynne żółtko – tylko wtedy będzie miało najwięcej walorów zdrowotnych.

Święta Wielkiej Nocy to czas na konsumpcję jaj! Dwoma dziennie z pewnością sobie nie zaszkodzimy, a nawet polepszymy nasze zdrowie!

2021-03-30 10:53

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Zupa cebulowa

Smaczna i prosta zupa dla amatorów cebuli. Dobra na każdą porę dnia i roku. Przepis pochodzi od p. Krystyny Szymonik z Częstochowy.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

26 września odbędzie się liczenie wiernych uczestniczących w niedzielnych praktykach religijnych

2021-09-22 11:54

[ TEMATY ]

wierni

Karol Porwich/Niedziela

Zgodnie z uchwałą Konferencji Episkopatu Polski w tym roku doroczne badanie niedzielnych praktyk religijnych, czyli liczenie katolików zobowiązanych do uczestniczenia w mszy św. i przystępujących do komunii św., odbędzie się 26 września br. we wszystkich parafiach kraju.

Liczenie wiernych w kraju odbywa się tradycyjnie raz w roku, w jedną z niedziel października. W ubiegłym roku w związku z wprowadzeniem nowych zasadach w żółtych i czerwonych strefach i w trosce o zdrowie i życie wiernych planowane liczenie wiernych się nie odbyło.

CZYTAJ DALEJ

Jarmark benedyktyński w Jarosławiu

2021-09-23 09:26

archiwum Opactwa

Jeden ze straganów

Jeden ze straganów

W sobotę i niedzielę 18-19 września miejscowym Opactwie odbył się Jubileuszowy X Jarmark Benedyktyński.

Dziesiąta edycja Jarmarku Benedyktyńskiego, jak zwykle przyciągnęła odwiedzających, którzy mieli okazję przenieść się w średniowieczny świat, posłuchać folkowej muzyki w wykonaniu zespołów regionalnych. W ramach całego Jarmarku można było spotkać wystawców z Węgier i posmakować węgierskich potraw. Pojawiły się stragany z regionalnymi produktami, potrawami i rzemiosłem artystycznym. Oprócz tego na stoiskach nie zabrakło owoców ziemi, własnoręcznie wyprodukowanych przedmiotów związanych z Podkarpaciem. Wydarzeniu towarzyszyły występy i koncerty miejscowych artystów. Nie zabrakło również wielu atrakcji dla najmłodszych, zabaw oraz konkursów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję