Reklama

Z zakonnej kuchni

Mazurek krówkowy

Składniki:
ciasto: 3 szklanki mąki, kostka masła, jajko, 3 żółtka, 10 dag cukru pudru, 1 szklanki śmietany, łyżeczka proszku do pieczenia
masa: 1 kg krówek, 1 szklanka mleka, 2 łyżki masła, 20 dag bakalii (połówki orzechów włoskich, migdały, skórka pomarańczowa, żurawina suszona)

Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać pozostałe składniki i zagnieść kruche ciasto. Przez godzinę schłodzić je w lodówce, następnie rozwałkować na grubość ok. 2 cm, ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blaszce i ponakłuwać widelcem. Brzegi wylepić na wysokość 2 cm. Piec w średnio nagrzanym (180°) piekarniku na złoty kolor (ok. 20 min). Zostawić do ostygnięcia.
Przygotować polewę: krówki zalać mlekiem i gotować, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy już nie ma grudek, dodać masło i wymieszać. Ciepłą masę wylać na ciasto i dowolnie udekorować bakaliami.

2021-03-23 19:41

Ocena: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Ciasto Milky Way

Kremowe ciasto to dobra propozycja na popołudniowy deser czy przyjęcie gości. A okazji do spotkań rodzinnych w tych dniach nie zabraknie. Autorką przepisu jest p. Maria Błaszczyk z Szarlejki k. Częstochowy

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Bp Krzysztof Włodarczyk: oddaję dla diecezji bydgoskiej swoje serce, talenty, charyzmaty i siły

2021-09-21 16:53

[ TEMATY ]

biskup

papież Franciszek

Bp Krzysztof Włodarczyk

Karol Porwich/Niedziela

Bp Krzysztof Włodarczyk

Bp Krzysztof Włodarczyk

„Oddaję dla diecezji bydgoskiej swoje serce, talenty, charyzmaty i wszystkie siły. Chcę służyć całym sobą” – powiedział w rozmowie biskup nominat Krzysztof Włodarczyk.

O woli Ojca Świętego dowiedział się na kilka dni przed ogłoszeniem nominacji. – Było to dla mnie zaskoczenie. Po ludzku pojawiły się również lęk i strach. Jednak natychmiast usłyszałem od nuncjusza apostolskiego słowa, w których przypomniał mi moje biskupie zawołanie „Łaska, miłosierdzie, pokój”. Trochę ochłonąłem i wyraziłem zgodę – dodał.

CZYTAJ DALEJ

Jarmark benedyktyński w Jarosławiu

2021-09-23 09:26

archiwum Opactwa

Jeden ze straganów

Jeden ze straganów

W sobotę i niedzielę 18-19 września miejscowym Opactwie odbył się Jubileuszowy X Jarmark Benedyktyński.

Dziesiąta edycja Jarmarku Benedyktyńskiego, jak zwykle przyciągnęła odwiedzających, którzy mieli okazję przenieść się w średniowieczny świat, posłuchać folkowej muzyki w wykonaniu zespołów regionalnych. W ramach całego Jarmarku można było spotkać wystawców z Węgier i posmakować węgierskich potraw. Pojawiły się stragany z regionalnymi produktami, potrawami i rzemiosłem artystycznym. Oprócz tego na stoiskach nie zabrakło owoców ziemi, własnoręcznie wyprodukowanych przedmiotów związanych z Podkarpaciem. Wydarzeniu towarzyszyły występy i koncerty miejscowych artystów. Nie zabrakło również wielu atrakcji dla najmłodszych, zabaw oraz konkursów.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję