Reklama

Zdrowie

Z Bożej apteki

Moc witamin i minerałów

Aby zapobiegać chorobom, powinniśmy codziennie dostarczać do naszego organizmu odpowiednią ilość witamin i minerałów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Musimy szukać ich przede wszystkim w naturalnej żywności, a więc w owocach, warzywach, zbożach i rybach. Natomiast w przypadku poważnych chorób, kiedy nasz organizm potrzebuje więcej witamin i minerałów, nie bójmy się sięgać także po suplementy.

Ogólnie dostępnym źródłem witamin i minerałów są owoce. Przez cały rok jedzmy rosnące w naszych ogrodach owoce sezonowe, takie jak truskawki, czereśnie, maliny, porzeczki, morele, śliwki, gruszki, jabłka oraz orzechy włoskie i laskowe, a także owoce importowane, np. cytrusy.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Ojciec Grzegorz Sroka uważa, że „największą wartość dla organizmu mają owoce zjadane w stanie surowym, bowiem niektóre witaminy w nich zawarte ulegają zniszczeniu pod wpływem światła, wysokiej temperatury oraz kontaktu z metalem. Zatem jedzmy dużo owoców, które zapewniają nam niezbędne dla ustroju witaminy, sole mineralne, a także zapewniają właściwą pracę jelit. (...) [Bowiem] brak koniecznych dla zdrowia witamin i soli mineralnych lub ich niedostateczna ilość może wywołać poważne zmiany chorobowe” (Zielnik klasztorny Ojca Grzegorza, Warszawa 1989, s. 5. 6).

Reklama

Bardzo cennym owocem jest jabłko. Owoc ten jest nie tylko pożywieniem, ale i lekiem. Zawiera cenne witaminy (A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K), a także minerały (żelazo, potas, magnez). Pamiętając o tym, jedzmy codziennie przynajmniej jedno jabłko. Szczególnie chorzy na serce, wątrobę czy cukrzycę powinni często zjadać ten owoc.

Witamin i minerałów dostarczają nam także warzywa: buraki czerwone, cebula, czosnek, marchew, pietruszka, kapusta, warzywa strączkowe, ogórki itd.

Również jęczmień, kukurydza, owies i żyto są bogate w cenne substancje odżywcze. Jedząc te produkty, będziemy wzmacniać i leczyć nasz organizm.

Nie możemy zapomnieć także o jedzeniu ryb, szczególnie śledzia (witaminy: A, D, E, B, minerały: jod, żelazo, cynk) i makreli (witaminy z grupy B, D oraz minerały: wapń, fosfor, żelazo), aby zimą dostarczać do naszego organizmu niezbędnych składników.

2021-02-03 10:04

Oceń: +2 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Witamina młodości

Niedziela Ogólnopolska 18/2022, str. 46

[ TEMATY ]

witaminy

Adobe.Stock.pl

Jako silny przeciwutleniacz chroni skórę przed promieniowaniem UV, a także przed szkodliwymi składnikami zawartymi w pożywieniu.

W organizmie człowieka witamina E ma bardzo szerokie spektrum działania i bierze udział w ważnych procesach życiowych. Dzienne zapotrzebowanie na nią jest dosyć małe, jednak niedobór będzie niósł za sobą poważne konsekwencje zdrowotne. Podobnie jak witaminy D, A i K rozpuszczana jest w tłuszczach i magazynowana w organizmie. Jej zasadniczym działaniem jest ochrona organizmu przed stresem oksydacyjnym, wzmocnienie odporności, wspieranie układu sercowo-naczyniowego przez hamowanie odkładania się blaszki miażdżycowej w naczyniach krwionośnych, co opóźnia rozwój choroby wieńcowej. Ponadto poprawia jakość skóry, przywracając jej elastyczność i koloryt. Bogate w witaminę E są przede wszystkim produkty pochodzenia roślinnego. Surowa i nieprzetworzona żywność jest jej najlepszym źródłem. Najwięcej witaminy E znajdziemy w ziarnach słonecznika, orzechach laskowych, orzechach piniowych, awokado oraz w olejach nierafinowanych: z orzechów laskowych, słonecznika, migdałów oraz w oliwie z oliwek. Tych produktów nie powinniśmy podgrzewać, ponieważ zawierają spore ilości cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Podgrzanie przez smażenie na wymienionych wcześniej olejach, prażenie orzechów czy nasion powoduje zniszczenie chemicznej struktury tłuszczów. Dochodzi wówczas do tworzenia się związków prozapalnych, rakotwórczych oraz niszczenia wszystkich witamin. Zjedzenie podgrzanej żywności bogatej w kwasy tłuszczowe i witaminy rozpuszczalne w tłuszczach jest bardzo szkodliwe.
CZYTAJ DALEJ

Co się wydarzy w Archidiecezji Wrocławskiej 6-7 września 2025?

2025-09-05 23:14

Marzena Cyfert/Niedziela

Sanktuarium położone jest w dobrze skomunikowanym miejscu; nawiedzają go licznie mieszkańcy miasta i pielgrzymi

Sanktuarium położone jest w dobrze skomunikowanym miejscu; nawiedzają go licznie mieszkańcy miasta i pielgrzymi

W najbliższy weekend zaplanowanych jest wiele interesujących wydarzeń. W jednym artykule postaramy się umieścić informację o spotkaniach z terenu Archidiecezji Wrocławskiej (6-7 września 2025)

Jeśli jest wydarzenie, o którym nie wspomnieliśmy - prosimy, aby nas informować na maila: wroclaw@niedziela.pl
CZYTAJ DALEJ

Konflikt w klasztorze na Górze Synaj zażegnany. Sędziwy przełożony ustępuje

Arcybiskup synajski Damian, który od ponad pół wieku jest przełożonym klasztoru św. Katarzyny na Synaju i tym samym stoi na czele autonomicznego prawosławnego Kościoła Synajskiego, zapowiedział ustąpienie z tego urzędu. 90-letni hierarcha złożył to oświadczenie 4 września, gdy prawosławie wspomina proroka Mojżesza, którego imię związane jest z tym miejscem, gdyż tam, na górze Synaj otrzymał on od Boga tablice Dekalogu. Arcybiskup oznajmił także o zamiarze uruchomienia procedury wybrania swego następcy.

Decyzja Damiana kończy kilkumiesięczny spór w łonie tego najstarszego, istniejącego nieprzerwanie do dzisiaj klasztoru, którego początki sięgają pierwszej połowy VI wieku. Oznacza ona m.in. ponowne otwarcie tego miejsca, które kilka dni temu zostało zamknięte dla większości przebywających tam mnichów, a także dla pielgrzymów i turystów. Nastąpiło to po wejściu arcybiskupa do klasztoru w towarzystwie uzbrojonej ochrony i kilku opowiadających się za nim mnichów, podczas gdy pozostałych, którzy wcześniej wystąpili przeciw niemu i zażądali jego ustąpienia, wypędzono. Ihumen (przełożony klasztoru, czyli abp Damian) wykreślił ich ze spisu członków bractwa zakonnego, co automatycznie pozbawiało ich zezwolenia na pobyt w Egipcie.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję