Czarnuszka była ceniona i używana jako roślina lecznicza już w starożytnym Egipcie, czego dowodem może być fiolka znaleziona w grobie Tutanchamona. Istnieje przekonanie, że czarnuszka leczy wszystko oprócz śmierci. Stosowana w kuchni jako przyprawa usprawnia proces trawienia i przyswajania pokarmów, zwiększa przepływ żółci, leczy choroby wątroby, eliminuje wzdęcia, goi owrzodzenia oraz zabija pasożyty.
Naukowcy odkryli wiele niezwykłych właściwości oleju z czarnuszki. Powinni go przyjmować chorzy na raka, gdyż powoduje on zmniejszenie guzów, hamuje ich rozrost i przerzuty. Przynosi ulgę zmagającym się z astmą i alergią. Pomaga cierpiącym na wrzody żołądka, ponieważ zwalcza bakterię Helicobacter pylori. Olej z czarnuszki wspomaga też pracę wątroby i nerek, pomaga chorym na cukrzycę, przeciwdziała osteoporozie, chroni przed chorobami serca, wspomaga pracę jelita grubego oraz wspiera pracę mózgu. Przyjmując olej 2 razy dziennie po łyżeczce przez kilka miesięcy, możemy polepszyć swoją pamięć. Zaleca się picie oleju z czarnuszki szczególnie w okresie jesienno-zimowym w celu wzmocnienia odporności, ponieważ działa on na nasz organizm przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo, zapobiega również przeziębieniom i grypie.
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Zalecana dzienna dawka oleju z czarnuszki dla dorosłych to od 1 do 2 łyżeczek przed posiłkiem, dla dzieci do 4. roku życia – pół łyżeczki, a dla starszych dzieci – łyżeczka. Żeby ułatwić dzieciom przyjmowanie oleju, można połączyć go z miodem w proporcji 1:1.
Olej z czarnuszki wykorzystywany jest także w kosmetyce. Stosowany codziennie do pielęgnacji skóry wygładza ją i nadaje jej zdrowy wygląd. Wiele kobiet stosuje go także na włosy, ponieważ wzmacnia je i nadaje im połysk. Jest pomocny przy leczeniu egzemy, łuszczycy, trądziku, trudno gojących się ran, odleżyn i oparzeń. Zapobiega też grzybicom.