Składniki: 3 kg pomidorów
1 seler
1 por
1 czerwona papryka
25 dag cebuli
20 dag cukru
2,5 łyżki soli
1 szklanka octu
2 liście laurowe
kilka ziaren ziela angielskiego
10 goździków
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka papryki w proszku
Wykonanie: Pomidory sparzyć i obrać ze skóry, pokroić i przełożyć do dużego rondla. Dodać pozostałe pokrojone warzywa, dusić wszystko razem na małym ogniu. Gdy zmiękną, zblendować lub przetrzeć przez sito.
Do przecieru dodać sól, cukier, ocet i przyprawy korzenne (można dodać je w woreczku, a na końcu wyjąć). Gotować keczup, aż zgęstnieje, a woda odparuje. Następnie przelać do małych słoiczków i gorące zakręcać. W lodówce przechowywać do 2 tygodni.
Jeśli keczup nie jest przeznaczony do szybkiego zużycia, zapasteryzować (20 minut).
W tym sezonie nie masz możliwości wypocząć na południu Europy? Spróbuj dań kuchni śródziemnomorskiej, które możesz przygotować samemu.
Potrawy są proste w przygotowaniu oraz bardzo smaczne i pożywne. Dieta śródziemnomorska jest lekkostrawna jak również sycąca dzięki obfitości warzyw i owoców, świeżych ryb, owoców morza, oliwek czy oliwy z oliwek. „Kuchnia śródziemnomorska” to termin, który obejmuje kuchnie różnych krajów. Z tego powodu jest bardzo zróżnicowana. Oznacza to, że każdy znajdzie w niej coś dla siebie. Warto wprowadzić do swojej diety elementy tej kuchni – z pewnością wyjdzie to każdemu na zdrowie.
"Wsiąść do pociągu" rozgrywane w holu Uniwersytetu Zielonogórskiego
Koło Akademickie KSM zorganizowało 17 kwietnia na Uniwersytecie Zielonogórskim wieczór z planszówkami.
Spotkanie otwarte dla wszystkich studentów odbyło się w Kampusie A.Gracze korzystali z KSM-owych gier albo przynieśli własne. Na stolikach rozłożono planszówki i karcianki, gry bardzo proste i te zaawansowane.
Kościół parafialny ks. Jacques’a Hamela powoli przemienia się w sanktuarium. Pielgrzymów bowiem stale przybywa. Grupy szkolne, członkowie ruchów, bractwa kapłańskie, z północnej Francji, z regionu paryskiego, a nawet z Anglii czy Japonii - opowiada 92-letni kościelny, mianowany jeszcze przez ks. Hamela. Wspomina, że w przeszłości kościół często bywał zamknięty. Teraz pozostaje otwarty przez cały dzień.
Jak informuje tygodnik „Famille Chrétienne”, pielgrzymi przybywający do Saint-Étienne-du-Rouvray adorują krzyż zbezczeszczony podczas ataku i całują prosty drewniany ołtarz, na którym wciąż widnieją ślady zadanych nożem ciosów. O życiu kapłana męczennika opowiada s. Danièle, która 26 lipca 2016 r. uczestniczyła we Mszy, podczas której do kościoła wtargnęli terroryści. Jej udało się uciec przez zakrystię i powiadomić policję. Dziś niechętnie wraca do tamtych wydarzeń. Woli opowiadać o niespodziewanych owocach tego męczeństwa również w lokalnej społeczności muzułmańskiej.
W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.