Składniki:
• 2 awokado
• marchewka
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 2 plastry ananasa z puszki
• garść orzechów włoskich
• mała czerwona cebula
• kawałek czerwonej papryki
• papryczka pepperoni
• łyżka posiekanej natki pietruszki
• łyżka soku z pomarańczy
• łyżka soku z cytryny
• łyżka oliwy
• sól
• gałązki pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Awokado umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki, miąższ skropić sokiem z cytryny. Marchewkę obrać, zetrzeć na grubym oczku tarki. Plastry ananasa odsączyć z syropu i pokroić w drobną kostkę. Podobnie – paprykę i pepperoni. Orzechy i czerwoną cebulę posiekać. Przełożyć do miski pokrojone warzywa i owoce, dodać posiekaną natkę, soki z pomarańczy i cytryny oraz oliwę, posolić i wymieszać. Sałatkę nałożyć na połówki awokado. Ozdobić gałązkami pietruszki.