Reklama

Ciąg dalszy „kulinarnych rozgrzewaczy”

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Dwa tygodnie temu poznaliśmy pokarmy rozgrzewające. Przybliżyłam również korzystny wpływ na zdrowie dyni, brukselki, płatków owsianych, awokado, czosnku, imbiru, jabłek i cynamonu. Przed nami kolejna porcja zdrowia. Tym razem poznamy smaki i działanie ziół, przypraw, orzechów i nasion strączkowych.

Zioła. Każdego dnia korzystaj z ich właściwości, aby wzmocnić odporność w sezonie chorobowym oraz skutecznie rozgrzać organizm. Przyrządzaj napary, herbaty, łącz ze sobą smaki i aromaty. Moc ziół niech towarzyszy ci również jako dodatek do wielu potraw. Rozgrzewająco działają szałwia, miłorząb japoński, kasztanowiec, pokrzywa, czystek oraz lipa.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Przyjrzyjmy się teraz przyprawom. Na pierwszy ogień weźmy papryczkę chilli. Jej smak to prawdziwy ogień. Jeden z amerykańskich pulmonologów napisał: „Gdy jesteś przeziębiony, lepiej zjeść ostre przyprawy niż ssać tabletki miętowe”. Chilli w pestkach zawiera kapsaicynę, która nadaje ostry smak przyprawie. Działa ona przeciwbólowo i udrażniająco na zatoki. Poprawia przemianę materii, dzięki czemu przyspiesza spalanie energii. Kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe, przypisuje się jej również działanie aspirynopodobne. Lista korzyści, które niesie ze sobą dodawanie szczypty chilli do potraw, jest długa, a zimą najbardziej przyda się jej rozgrzewająca moc. Dorzucaj chilli do zup, sosów, można również dodać szczyptę do syropu z cebuli, aby „podkręcić” jego działanie.

Kolejną przyprawą rozgrzewającą jest imbir. Ma bardzo ostry, orzeźwiający smak i w mgnieniu oka działa rozgrzewająco, poprawia przy tym trawienie oraz wzmacnia odporność. Jest sojusznikiem w walce z przeziębieniem, jak również z problemami ze strony układu pokarmowego. Ma silne działanie przeciwutleniające, a jego niewielka porcja w ciągu dnia zapewni dobry nastrój, ponieważ imbir wykazuje skuteczne właściwości przeciwdepresyjne.

Reklama

Goździki to znakomita przyprawa poprawiająca smak niejednej potrawy, do tego mają one właściwości przeciwzapalne oraz przeciwbólowe. Są stosowane przy bólach zębów oraz w reumatyzmie. Stanowią nieodłączny element jesienno-zimowych wypieków, duszonych mięs o korzennym aromacie, pasztetów i marynat. Są świetną alternatywą rozgrzewającą. Kiedy w pracy nie możesz się okryć ciepłym kocem, dodaj do herbaty kilka goździków i wypij ją ze smakiem. Nie trzeba długo czekać, aby poczuć rozgrzewające właściwości goździków. Dodatkowo działają przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Rozgryzione dwa goździki dezynfekują gardło, łagodzą jego ból i podrażnienia dużo szybciej niż paczka tabletek.

Słodkie ziemniaki – bataty. Podobnie jak dynia są szczególnie bogate w witaminę A. To źródło błonnika, wapnia, potasu i witamin z grupy B – podstawowych składników w profilaktyce przeciwnowotworowej. Jeśli chcesz coś odmienić w swojej kuchni, zamiast gotować typowe ziemniaki, upiecz z dodatkiem oliwy i rozmarynu pokrojone bataty. To danie z pewnością podniesie temperaturę twojego ciała, a przy okazji poznasz nowy pyszny smak.

Orzechy włoskie. To energetyczny całoroczny pokarm, szczególnie ważny w okresie jesienno-zimowym z uwagi na źródło kwasu alfa-linolenowego, który wzmacnia układ krążenia. Orzechy włoskie są koncentratem witamin i minerałów dla włosów, skóry, paznokci. Świetnie się komponują jako dodatek do sałatek, owsianki oraz zdrowych deserów, np. „kulek mocy” na bazie daktyli.

Gorąca czekolada. Może być ciepłą bombą pełną cukru i sztucznej chemii lub prawdziwą słodyczą dla naszego podniebienia, rozgrzewającym napojem bogatym w cenne substancje odżywcze. Aby taką czekoladę uzyskać, wystarczą 3 składniki: mleko kokosowe (woda + kokos, bez dodatków konserwujących), gorzkie kakao i szczypta cynamonu. Takie połączenie to nie tylko słodycz, która poprawi ci nastrój, ale również spora dawka flawonoidów, zmniejszających szkody spowodowane przez wolne rodniki. Drogocenne kakao w swoim składzie ma ponad 700 substancji korzystnie wpływających na twoje zdrowie. Picie tego rozgrzewającego napoju nie tylko lekko pobudza, ale także odstresowuje.

Reklama

Kiełki. To młode roślinki, które ledwo co zaczęły wyrastać z nasion. Na tym etapie życia są niezastąpionymi magazynami witamin, minerałów, białka, enzymów, błonnika i dwóch przeciwstarzeniowych związków – RNA i DNA, występujących tylko w żywych organizmach. Wprowadzając kiełki do codziennego jadłospisu, poprawisz swoje trawienie i zmniejszysz zakwaszenie organizmu. Moc płynąca z kiełków niewątpliwie stawi czoła przeziębieniom czy grypie. Udowodniono, że „żywe” skiełkowane nasiona hamują rozwój komórek rakowych. Dlatego dorzucaj je do sałatek, kanapek, zup, makaronów. Największe korzyści mają kiełki z brokuła i rzodkiewki. Koniecznie wykorzystuj ich rozgrzewająco-zdrowotną siłę każdego dnia!

Czarna fasola. Większość odmian fasoli wprowadza na dobre tory gospodarkę lipidową w organizmie, oczyszcza go z toksyn i jest doskonałą pomocą, gdy chce się schudnąć. Jedzmy fasolę regularnie, ponieważ stanowi świetny substytut białka zwierzęcego. W chłodne dni na pewno rozgrzeje cię pikantna zupa z czarnej fasoli ze szczyptą papryczki chilli i kminku. To niezaprzeczalnie kulinarna gwiazda, która wzmocni twoją odporność tej zimy.I

Karolina Szostkiewicz
Dietetyk kliniczny. Zajmuje się leczeniem żywieniowym chorób zależnych od diety. Propaguje zasadę: „Poznaj zdrowie z jedzenia – odżywiaj się świadomie”. Organizatorka warsztatów promujących zdrowy styl życia – dla dzieci oraz dorosłych. Na co dzień poszukuje prostych i praktycznych rozwiązań na zdrowe smaki do zastosowania w każdej kuchni.

2019-01-30 10:37

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Anioł z Auschwitz

Niedziela Ogólnopolska 12/2023, str. 28-29

[ TEMATY ]

Wielcy polskiego Kościoła

Archiwum Archidiecezjalne w Łodzi

Stanisława Leszczyńska

Stanisława Leszczyńska

Są postacie, które nigdy nie nazwałyby samych siebie bohaterami, a jednak o ich czynach z podziwem opowiadają kolejne pokolenia. Taka właśnie była Stanisława Leszczyńska – „Mateczka”, położna z Auschwitz.

Przyszła bohaterka urodziła się 8 maja 1896 r. w Łodzi, w niezamożnej rodzinie Zambrzyckich. Jej bliscy borykali się z tak dużymi trudnościami finansowymi, że w 1908 r. całą rodziną wyjechali w poszukiwaniu lepszego życia do Rio de Janeiro. Po 2 latach jednak powrócili do kraju i Stanisława podjęła przerwaną edukację.

CZYTAJ DALEJ

Rolnicy protestujący w Sejmie ogłosili rozpoczęcie strajku głodowego

2024-05-13 13:06

[ TEMATY ]

protest

Adobe Stock

Rozpoczęcie strajku głodowego przez rolników protestujących w Sejmie - ogłosił w poniedziałek Mariusz Borowiak ze Związku Rolników "Orka". Zapowiedział, że protest będzie kontynuowany do czasu, aż spotka się z nimi premier Donald Tusk.

W miniony czwartek grupa 11 rolników ze Związku Rolniczego "Orka" rozpoczęła protest w Sejmie domagając się rozmowy z premierem Donaldem Tuskiem o unijnym Zielonym Ładzie.

CZYTAJ DALEJ

Premiera filmu "Brat Brata"

2024-05-14 00:19

ks. Łukasz

Podczas panelu dyskusyjnego

Podczas panelu dyskusyjnego

Premiera kinowa to nie tylko okazja do obejrzenia konkretnego obrazu, który chce przekazać reżyser, ale to także okazja do poznania konkretnej historii. Tym razem był to ks. Jerzy Adam Marszałkowicz. Film “Brat Brata” mówiący o nim, a w zasadzie o dziele jaki stworzył, przyciągnął pełną salę widzów.

W sali kina “Nowe Horyzonty” we Wrocławiu odbyła się nie tylko prelekcja filmu, ale także rozmowa o filmie i dziele pomocy osobom w kryzysie bezdomności. Było to pewnego rodzaju dopowiedzenie tego, czego w filmie nie udało się zamieścić, bo przecież taka produkcja ma ograniczone ramy, a mówimy tu o człowieku skromnym, ale wielkiego formatu, który dla tych, którym służył i nie tylko uchodzi z człowieka świętego.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję