Składniki:
• 50 dag ziemniaków
• 20 dag mąki ziemniaczanej
Pomóż w rozwoju naszego portalu
• 1 łyżka oliwy
• 1 jajko
Farsz:
• 20 dag pieczarek
• 1 cebulka
• 2 łyżki masła
• sól
• pieprz
Wykonanie:
Ziemniaki obrać, ugotować, zemleć w maszynce lub przecisnąć przez praskę. Do masy dodać jajko, oliwę i mąkę ziemniaczaną. Dokładnie wyrobić ciasto. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę pieczarki. Całość poddusić i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej uformować wałek, następnie pokroić go na większe kawałki. Każdy z nich rozpłaszczyć w dłoni, nałożyć farsz i dokładnie zlepić, nadać kulisty kształt. Pyzy wrzucać partiami do osolonej wrzącej wody i gotować do wypłynięcia. Podawać polane masłem lub z sosem pieczarkowym.
Wykonanie: Graziako