Reklama

Z zakonnej kuchni

Ajwar – sos paprykowy

Ajwar to bałkański przysmak, specjalność kuchni serbskiej. Sos paprykowy jest idealny do grillowanych warzyw, makaronów i kanapek.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

• 1 kg papryki czerwonej

• 50 dag bakłażana

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

• 4 ząbki czosnku

• 1 przecier pomidorowy

• 10 dag cukru

• ¾ szklanki oleju

• ¼ szklanki octu

• sól do smaku

Wykonanie:

Umyte i osuszone papryki i bakłażany wstawić do gorącego piekarnika, dołożyć nieobrane ząbki czosnku i piec, aż wszystko zmięknie, a skórka miejscami lekko się przypali. Lekko ostudzone jarzyny obrać ze skórki – z papryk usunąć też gniazda nasienne – i wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mięsa. W rondlu o grubym dnie rozgrzać olej, dodać zmieloną masę i przecier pomidorowy i cały czas mieszając, dusić na bardzo małym ogniu ok. 1 godz. Gdy masa zgęstnieje, doprawić do smaku solą, cukrem i octem. Przełożyć do słoików, szczelnie zamknąć i pasteryzować 15 minut.

Wykonanie: Graziako

2016-09-21 08:53

Ocena: +3 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Kaszanka z boczkiem

SKŁADNIKI: kaszanka kawałek wędzonego boczku cebula dymka jabłko winne SOS: 100 ml oliwy z oliwek pieprz majeranek sproszkowana papryka
CZYTAJ DALEJ

Kult Najświętszego Serca Jezusa w małej wsi na Podlasiu: wiele łask uproszonych przed cudownym wizerunkiem

2025-06-27 07:41

[ TEMATY ]

Serce Jezusa

Vatican Media

Przed cudownym obrazem Najświętszego Serca Jezusa w Milejczycach nieustannie zanoszone są prośby – za chorą 14-letnią Agatkę, małego Antosia, Filipka… Odkąd sześć lat temu obraz wrócił z renowacji, kult Najświętszego Serca Jezusa wybuchł tu na nowo. To najstarszy jak dotąd wizerunek Boskiego Serca w Polsce.

Milejczyce, mała wieś na Podlasiu od kilku lat cieszy się coraz większym zainteresowaniem pielgrzymów z całej Polski. To wszystko za sprawą znajdującego się w tutejszym kościele św. Stanisława Biskupa i Męczennika łaskami słynącego obrazu Najświętszego Serca Jezusa w wizerunku Dobrego Pasterza, którego kult odnowił się w parafii.
CZYTAJ DALEJ

Marcin Przeciszewski złożył rezygnację z funkcji prezesa KAI

2025-06-27 14:45

[ TEMATY ]

KAI

rezygnacja

prezes

Marcin Przeciszewski

Karol Porwich/Niedziela

W związku z dzisiejszą publikacją portalu onet. pl ujawniającą fakt mojej rezygnacji z funkcji prezesa zarządu KAI, wyjaśniam głębiej motywy jakimi się kieruję.

Powodem mojej decyzji o złożeniu rezygnacji są działania Konferencji Episkopatu Polski, potwierdzone głosowaniem z 14 marca br. podczas 400. Zebrania plenarnego, a zmierzające do faktycznej likwidacji Katolickiej Agencji Informacyjnej, pomimo formalnego zachowania jej nazwy i logotypu. A ma się to dokonać drogą wcielenia Agencji do „Konsorcjum Mediów KEP”, później nazywanego „Grupą medialną KEP”, która - w świetle przygotowanego projektu umowy - ma mieć „struktury koordynacyjne”, które w istocie mają ubezwłasnowolnić zarząd KAI oraz możliwość jakiejkolwiek samodzielności dziennikarskiej w ramach agencji.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję