Owsianka
Składniki:
• 1 szklanka płatków owsianych
• 1 szklanka mleka
• 3-4 orzechy włoskie
• 2 jabłka
• 2 łyżki miodu
• 1 łyżeczka cynamonu
Pomóż w rozwoju naszego portalu
Wykonanie:
Mleko zagotować i ostudzić. Płatki zalać mlekiem i pozostawić na kilka godzin. Orzechy posiekać, jabłka obrać i pokroić w plasterki. Wszystko wymieszać, dodać miód i cynamon.
Habermus wg św. Hildegardy
Składniki:
• 150 ml wody
• 5 łyżek oryginalnego habermusu lub płatków orkiszowych
• 1 łyżka rodzynek
• 1 jabłko
• 1 łyżka miodu
• 1 łyżka posiekanych migdałów
• przyprawy: szczypta cynamonu, szczypta galgantu, szczypta bertramu, łyżeczka babki płesznik
Wykonanie:
Habermus zalać wodą i gotować około 5-7 minut, często mieszając. Następnie obrać jabłko ze skórki, pokroić i wrzucić do habermusu. Całość gotować, by jabłko zmiękło. Dodać miód oraz cynamon i galgant. Pod koniec gotowania dodać szczyptę bertramu. Przed podaniem posypać migdałami i babką płesznik.