Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

Można go dekorować, podobnie jak kawę, wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem itp.

Składniki:

Reklama

SPÓD:
60g biszkoptów,
40g masła

NAPAR KAWOWY:
4 łyżeczki kawy,
4 łyżki wrzątku

MASA SEROWA:
550 g zmielonego twarogu,
250 g śmietanki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki wody

Reklama

BITA ŚMIETANA:
150 g śmietanki 30 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
0,5 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka wody

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, przecedzić i wystudzić. Biszkopty rozdrobnić, rozpuścić masło i dodać je do biszkoptów, wymieszać. Dolać połowę kawy, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, schłodzić.

Przygotować żelatynę do masy. Twaróg zmiksować z cukrem. Ubić śmietanę, dodać ją do twarogu i wymieszać. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki powstałej masy, dokładnie wymieszać, następnie wlać wszystko do reszty masy i krótko miksować.

Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, wymieszać; do drugiej wlać pozostały napar kawowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Na spód z biszkoptów wyłożyć masę twarogową, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić.

Gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Rozpuścić żelatynę. Do niej dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, wlać do reszty śmietany, połączyć.

Całość wyłożyć na wierzch deseru, zrobić łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato.

Deser ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc.

2014-08-26 14:09

Ocena: 0 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Piernik z bakaliami

Adwentowy piernik polecają siostry nazaretanki z Domu Rekolekcyjnego Archidiecezji Częstochowskiej „Święta Puszcza” w Olsztynie. Dom ten położony jest na Szlaku Orlich Gniazd, otoczony pięknym lasem sosnowym. Można tam odbyć rekolekcje, dni skupienia lub wypocząć oraz skosztować dobrych potraw.

Składniki:

CZYTAJ DALEJ

Prenumerata Tygodnika Katolickiego "Niedziela"

JAK ZAMÓWIĆ PRENUMERATĘ „NIEDZIELI”

CZYTAJ DALEJ

Pielgrzym Story 2

2021-08-02 23:25

Michalina Stopka

Deszcz, wiatr, a później piękne słońce. W zmiennych warunkach pogodowych podążali pielgrzymi z grupy XIV - 41. Pieszej Pielgrzymki Wrocławskiej

Co ciekawe, w tym roku tradycja została złamana. Do tej pory pielgrzymi gr. XIV spotykali się razem dopiero w Trzebnicy lub przed nią. Przewodnik grupy milickiej, ks. Michał Miśkiewicz, postanowił zamiast jednodniowej trasy do Trzebnicy, wydłużyć ją o jeden dzień. Dzięki temu już dziś, 2 sierpnia "Czternastka" złączyła się w jedno. 

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Redaktor Naczelna Tygodnika Katolickiego „Niedziela” wyznaczyła w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję