Reklama

Ciasta i desery

Desery świata

Latte macchiato na zimno

Kończymy naszą wakacyjną podróż po cukierniach naszych bliższych i dalszych sąsiadów.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Latte macchiato (wł. splamione mleko) – to bardzo popularny włoski napój mleczny, powstały przez powolne dolewanie espresso do gorącego mleka, pokrytego warstwą piany. My proponujemy Państwu schłodzoną jego wersję, zamienioną w deser.

Można go dekorować, podobnie jak kawę, wiórkami czekoladowymi, kakao, cynamonem itp.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Składniki:

SPÓD:
60g biszkoptów,
40g masła

Reklama

NAPAR KAWOWY:
4 łyżeczki kawy,
4 łyżki wrzątku

MASA SEROWA:
550 g zmielonego twarogu,
250 g śmietanki 30 proc.,
4 łyżki cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
3 łyżeczki żelatyny,
3 łyżki wody

BITA ŚMIETANA:
150 g śmietanki 30 proc.,
1 łyżka cukru pudru,
0,5 łyżeczki żelatyny,
1 łyżka wody

Wykonanie:

Zaparzyć kawę, przecedzić i wystudzić. Biszkopty rozdrobnić, rozpuścić masło i dodać je do biszkoptów, wymieszać. Dolać połowę kawy, ponownie wymieszać i wyłożyć na spód tortownicy, schłodzić.

Przygotować żelatynę do masy. Twaróg zmiksować z cukrem. Ubić śmietanę, dodać ją do twarogu i wymieszać. Do żelatyny dodać 1-2 łyżki powstałej masy, dokładnie wymieszać, następnie wlać wszystko do reszty masy i krótko miksować.

Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać cukier wanilinowy, wymieszać; do drugiej wlać pozostały napar kawowy i wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Na spód z biszkoptów wyłożyć masę twarogową, wyrównać i schłodzić w lodówce. Po tym czasie wyłożyć masę kawową, wyrównać i ponownie schłodzić.

Gdy masa z wierzchu lekko stężeje, ubić zimną śmietanę, pod koniec dodając cukier puder. Rozpuścić żelatynę. Do niej dodać 1-2 łyżki ubitej śmietany, wymieszać, wlać do reszty śmietany, połączyć.

Całość wyłożyć na wierzch deseru, zrobić łyżką okręgi, aby powstała nieregularna powierzchnia, która ma przypominać mleczną piankę na latte macchiato.

Deser ponownie schłodzić, najlepiej przez całą noc.

2014-08-26 14:09

Ocena: +1 -1

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Tort na słono

Niedziela Ogólnopolska 33/2020, str. 56

[ TEMATY ]

jedzenie

Adobe.Stock

To nie konkurencja dla słodkich wypieków. To raczej nowa forma podania sałatki, kanapek lub innych przekąsek na spotkaniu z przyjaciółmi czy rodziną.

Słony tort wygląda jak ten pospolity, tylko że jest przyozdobiony np. szczypiorkiem i pomidorami. Smaków jest wiele – sami musimy zdecydować – czy to będzie tort włoski, góralski, swojski, grecki, meksykański czy nawet rybny. Ograniczają nas tylko własna wyobraźnia oraz nasze upodobania smakowe.

CZYTAJ DALEJ

Łódź: Gdy kardynał bramki strzela...

2024-04-15 14:11

[ TEMATY ]

sport

Kard. Grzegorz Ryś

kardynał Ryś

Archidiecezja Łódzka

W niedzielny wieczór - 14 kwietnia br. - w hali sportowej Wyższego Seminarium Duchownego w Łodzi odbył się towarzyski mecz piłki halowej księża – klerycy.

W drużynie duchownych – których kapitanem był kardynał Grzegorz Ryś znaleźli się dwaj rektorzy – diecezjalnego WSD oraz Seminarium Redemptoris Mater, a także proboszczowie i wikariusze łódzkich parafii. W drużynie kleryckiej znaleźli się alumnie seminarium diecezjalnego oraz seminarium 35+.

CZYTAJ DALEJ

Jak uwierzyć w siebie, zaufać i nie bać się zmian?

2024-04-16 14:41

[ TEMATY ]

spotkanie

Mat.prasowy

Edycja Świętego Pawła wraz z Duszpasterstwem Akademickim Emaus zaprasza na spotkanie autorskie z p. Ireną Neumueler - autorką książki “Gotowe na zmiany”, które odbędzie się w niedzielę, 21 kwietnia w Duszpasterstwie Akademickim Emaus (ul. Kilińskiego 132, Częstochowa) o godzinie 19:00.

Tematyka spotkania będzie obracać się wokół życiowej zmiany - jak uwierzyć, zaufać i nie bać się zmian. O 20:00 zachęcamy do uczestnictwa we Mszy Świętej, podczas której pani Irena podzieli się swoim świadectwem, a po Mszy - indywidualnej rozmowy z Autorką. Wydarzenie objęły swoim patronatem: Radio Jasna Góra, Radio Fiat oraz portal niedziela.pl. Serdecznie zapraszamy!

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję