Reklama

Kiszona kapusta

Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa i smaczna. Spożywana na surowo ma bardzo dużo witaminy C i minerałów. W polskiej kulturze bardzo popularna jest gotowana w różnego rodzaju kapuśniakach, bigosach, pierogach. Kiszenie kapusty to w wielu domach rodzinna tradycja. Każdy ma swoją technikę. My proponujemy sposób Sióstr Zmartwychwstanek z Częstochowy.

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Składniki:

20 kg białej kapusty
2 kg marchwi
20-25 dag soli
przyprawy wg uznania: kminek, ziele angielskie, liść laurowy

Wykonanie:

Dojrzałe, białe, zwarte główki kapusty oczyścić z wierzchnich liści, wyciąć głąby. Główki poszatkować na wióry grubości 2-4 mm.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Kapustę wymieszać z solą i pozostawić na godzinę. Następnie wrzucać ją porcjami (po ok. 1 kg) do beczki, najlepiej dębowej lub kamiennej, posypując przyprawami i startą marchewką. Każdą porcję ugniatać lub ubijać drewnianą pałką, aż kapusta puści sok. Jeśli soku jest zbyt dużo, należy go zebrać, ale nie wylewać, tylko uzupełniać kiszonkę w następnych dniach. Na ubitej kapuście położyć deseczkę lub talerz i przygnieść czymś ciężkim. Beczkę z kapustą pozostawić w temperaturze pokojowej od 10 dni do 3 tygodni. Później przełożyć kapustę do słoików.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

2013-10-22 12:48

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Barszcz czerwony

[ TEMATY ]

przepisy

kuchnia

jedzenie

Adobe.Stock

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego krzyż nazywamy Drzewem Życia?

2025-04-11 10:31

[ TEMATY ]

książka

krzyż

Wielki Post

Karol Porwich/Niedziela

Od kiedy krzyż zaczęto przedstawiać jako Drzewo Życia? Z czym jest to związane i jakie ma znaczenie? Jak słowa Pisma Świętego odnajdywać w formie przedstawianego krzyża? Wyjaśnia to w swojej najnowszej książce o. Eugeniusz Grzywacz, pijar, historyk sztuki.

Artykuł zawiera fragment książki „Krzyż. Historia odkrywana w dziejach sztuki”, wyd. eSPe.
CZYTAJ DALEJ

"Różowe zakonnice" - nieprzerwana modlitwa, która podtrzymuje wiarę w czasach kryzysu

2025-04-11 21:14

[ TEMATY ]

zakon

Siostry Służebnice Ducha Świętego od Wieczystej Adoracji

Od 1915 roku w Filadelfii grupa zakonnic poświęciła swoje życie nieustającej adoracji Najświętszego Sakramentu. Te różowe zakonnice, zrodzone z charyzmatu niemieckiego świętego Arnolda Janssena, nadal stanowią duchowy filar, który wspiera misję Kościoła swoimi modlitwami i towarzyszy cierpieniom świata.

Janssen urodził się w 1837 roku i zmarł w 1909 roku. Święcenia kapłańskie przyjął w wieku 24 lat. Szybko zrozumiał, zwłaszcza podczas modlitwy i nabożeństw, że jego misją jest kształcenie księży do ewangelizacji w krajach obcych. W 1875 roku założył seminarium misyjne w małym miasteczku w Holandii, co dało początek Towarzystwu Słowa Bożego.
CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

REKLAMA

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję