Reklama

Niedziela Wrocławska

Dzik nie taki zły

Na zakończenie naszego cyklu kulinarnego z ks. Witoldem Hylą, zapraszamy do przyrządzania potraw z dziczyzny.

Niedziela wrocławska 48/2022, str. VIII

[ TEMATY ]

kulinaria

Ks. Łukasz Romańczuk/Niedziela

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

Ks. Witold Hyla w swojej kuchni

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Ksiądz proboszcz z wrocławskiej Kleciny znany jest ze swojego zamiłowania do przyrody. Na łamach Niedzieli Wrocławskiej podejmował już różne tematy związane z duszpasterstwem leśników i myśliwych. – Tym razem chciałbym zwrócić uwagę na wspaniałe właściwości, które ma dziczyzna jako mięso. Z doświadczenia wiem, że wiele osób boi się przyrządzać tego typu mięso lub nie wie, jak się za to zabrać. Ktoś od znajomego otrzymał udziec z sarny lub kawałek z dzika i zastanawia się, czy to będzie smaczne i jak to przygotować. A ponieważ otrzymuję wiele zapytań w tej kwestii, postanowiłem, że podzielę się tą wiedzą, jak dobrze przyrządzić dziczyznę – podkreśla ks. Witold Hyla.

Zdrowa dziczyzna

O korzyściach dla organizmu spowodowanych jedzeniem dziczyzny pisała już św. Hildegarda z Bingen. – W swoim poradniku zawarła wiele porad dla osób z dolegliwościami żołądkowymi. Takim osobom w sposób szczególny poleca sarninę i jeleninę – zaznacza proboszcz z Kleciny i dodaje: – Takie mięso polecam przygotować w mokrej, głębokiej marynacie. Do przygotowania marynaty potrzebujemy: owoce jałowca, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz ziołowy, zioła prowansalskie. Wszystkie te składniki należy na wolnym ogniu przegotować i zrobić ziołową esencję. Po jej wystudzeniu już do zimnej ziołowej herbaty dodajemy sól peklową. Co do ilości soli – przypominam, że nie na oko, ale na język tzn. zaprawa musi być dosyć słona. Tajemnica, którą chcę się z państwem podzielić, tkwi w tym, że tę marynatę należy także wstrzyknąć do mięsa, które chcemy przygotować. W tym celu kupujemy w aptece największą strzykawkę z najgrubszą igłą i wstrzykujemy marynatę do mięsa. Polecam przygotowywać mięso z kością. Ma ono wtedy najlepszy smak i aromat. Marynatę za pomocą strzykawki wprowadzamy w dany fragment mięsa, dostając się do kości. Następnie, wkładamy mięso do garnka, najlepiej, jakby to był garnek kamionkowy, jeśli taki posiadamy, bo w kuchniach są one już rzadkością. Dalej, zalewamy marynatą. Mięso musi w tej marynacie przeleżeć przez kilka dni. Latem należy ten garnek włożyć do lodówki, aby mięso miało stałą temperaturę, ok. 7-8 stopni. Jesienią i zimą możemy przechowywać go w piwnicy, ale musimy pamiętać, że mięso w marynacie nie może ulegać zmianom temperatury. Nie zamrażamy, ale w chłodzie marynujemy mięso. Tak zapeklowane mięso pieczemy w rękawie. Pod przygotowany fragment mięsa kładziemy, marchew, seler i pietruszkę. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie przez 2-3 godziny pieczemy w temperaturze 150 stopni. Tak przygotowane mięso będzie aromatyczne i zdrowe. Życzę smacznego.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

2022-11-22 14:17

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Smak regionalnych potraw

Niedziela sandomierska 40/2020, str. VIII

[ TEMATY ]

Sandomierz

kulinaria

Ks. Wojciech Kania

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

Wydarzenie zgromadziło wielu sandomierzan i gości

W Sandomierzu rozstrzygnięto konkurs o „Srebrną chochlę”.

Na dziedzińcu Zamku Królewskiego w Sandomierzu zaprezentowali się przedstawiciele pięciu miast i gmin powiatu sandomierskiego w konkursie: „Nasze sandomierskie – kulinaria regionalne”. Wydarzenie zostało zorganizowane przez Muzeum Okręgowe w Sandomierzu i odbyło się po raz osiemnasty.

CZYTAJ DALEJ

Ks. prof. Stanisz: Propozycja minister Nowackiej to wstęp do usunięcia religii ze szkół

2024-05-17 12:47

[ TEMATY ]

wywiad

religia w szkołach

Karol Porwich/Niedziela

Projekt nowego rozporządzenia Ministra Edukacji jest to inicjatywa mająca się przyczynić do wypchnięcia nauki religii z polskich szkół i przedszkoli - mówi w rozmowie z KAI ks. prof. Piotr Stanisz z Katedry Prawa Wyznaniowego Wydziału Prawa, Prawa Kanonicznego i Administracji Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II. Ekspert zwraca uwagę, że w świetle obowiązującego prawa, decyzje związane ze zmianą warunków nauczania religii w publicznym systemie oświaty powinny być dokonane „w porozumieniu” z Kościołem katolickim i innymi związkami wyznaniowymi, a nie jedynie po przeprowadzeniu konsultacji publicznych.

Marcin Przeciszewski, KAI: W ostatnich dniach kwietnia do konsultacji publicznych skierowany został projekt rozporządzenia MEN zmieniającego rozporządzenie w sprawie warunków i sposobu organizacji nauki religii w publicznych przedszkolach i szkołach (https://legislacja.rcl.gov.pl/projekt/123 84702/katalog/13056494#1305649). Projekt ten zakłada dużo większe niż do tej pory możliwości łączenia uczniów uczęszczających na lekcje religii w grupy międzyoddziałowe, obejmujące uczniów na tym samym poziomie nauczania oraz w grupy międzyklasowe, zbierające uczniów z różnych poziomów kształcenia. Co Ksiądz Profesor na to?

CZYTAJ DALEJ

Zielonoświątkowy apel kardynała Schönborna o pokój i zrozumienie

2024-05-17 20:01

[ TEMATY ]

Pięćdziesiątnica

kard. Schönborn

Zesłanie Ducha Świętego

Mazur/episkopat.pl

Kard. Schönborn

Kard. Schönborn

Kardynał Christoph Schönborn wezwał do wykorzystania zbliżającej się uroczystości Zesłania Ducha Świętego do promowania pokoju i wzajemnego zrozumienia. Pięćdziesiątnica to święto Ducha Świętego. „Jak możemy Go sobie wyobrazić? Jak On działa? Wszyscy wiemy, czym On nie jest. Z pewnością nie jest tam, gdzie panuje zły duch: nienawiść i wzburzenie, niezgoda i zazdrość, kłamstwa i oszczerstwa, spory i wojny” - napisał arcybiskup Wiednia 17 maja w swoim cotygodniowym komentarzu na łamach stołecznej bezpłatnej gazety „Heute”.

W dniu Pięćdziesiątnicy w Jerozolimie 2000 lat temu uczniowie Jezusa doświadczyli „cudu języków”, „którego dzisiaj pilnie potrzebujemy”. „Mówili we własnym języku, ale wszyscy słuchacze, z wielu krajów, mogli ich zrozumieć. Bardzo brakuje nam tego cudu: słuchania siebie nawzajem, rozmawiania ze sobą, rozumienia siebie nawzajem”, podkreślił kard. Schönborn.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję