Reklama

Niedziela Sandomierska

Smakołyki młodych kucharzy

Tajniki kuchni frankońskiej oraz podkarpackiej w ramach projektu „Kuchnia jak życie – podróż do Frankonii i na Podkarpacie”, realizowanego z programu Erasmus+, zgłębiają uczniowie Liceum Ogólnokształcącego im. Mikołaja Kopernika w Tarnobrzegu oraz ich rówieśnicy z Deutschhaus-Gymnasium w Würzburgu.

Niedziela sandomierska 7/2021, str. VI

[ TEMATY ]

książka kucharska

Archiwum szkoły

Dobry humor też się przyda przy gotowaniu

Dobry humor też się przyda przy gotowaniu

Bądź na bieżąco!

Zapisz się do newslettera

Główny cel projektu to opracowanie i wydanie książki kucharskiej zawierającej potrawy nie tylko tradycyjne dla kuchni obu regionów, ale przede wszystkim nowe receptury w oparciu o połączenie przepisów frankońskich i podkarpackich. Młodzież z tarnobrzeskiego liceum oraz würzburskiego gimnazjum zajęła się zatem charakterystycznymi dla obu regionów daniami, m.in.: schäufelami i kacapołami.

Jak mówi Luiza Majcher, nauczyciel i opiekun projektu, jest on wyjątkowy: – Realizowaliśmy już różne projekty, ale ten jest zdecydowanie inny, bo zajmujemy się kuchnią. Jego celem jest uświadomienie młodzieży, jak ważną rolę odgrywa tradycyjna kuchnia w podtrzymywaniu i kreowaniu świadomości lokalnej społeczności, podtrzymywania zwyczajów i przynależności do konkretnego regionu. Niestety, pandemia i wynikające z niej restrykcje mocno nam utrudniają realizację projektu. Nie mogliśmy zorganizować warsztatów w kuchni z udziałem zawodowego kucharza, ponadto nie doszło do wyjazdów młodzieży – naszej do Frankonii i niemieckiej do nas na Podkarpacie. Nie tracimy jednak nadziei, że jednak chociaż raz zdołamy odwiedzić naszych partnerów w Niemczech. Gimnazjalistom z Würzburgu natomiast udało się dwukrotnie uczestniczyć w zajęciach kulinarnych, podczas których pod okiem kucharza przygotowywali swoje regionalne dania. My przygotowaliśmy przepisy na kilka potraw lasowiackich oraz z typowych dla obszaru Bieszczadów. Przetłumaczyliśmy je na język angielski i udostępniliśmy na platformie eTwinning, na której pracujemy, gdyż jak wspomniałam, projekt nie może być realizowany normalnie.

Pomóż w rozwoju naszego portalu

Wspieram

Młodzież zaprojektowała logo projektu, przetłumaczyła regionalne przepisy na język angielski, przygotowała filmy instruktażowe nt. sposobu wykonania wybranej potrawy. Uczestnicy brali również udział w wideokonferencjach z kucharzami nt. zdrowego żywienia, zbilansowanej diety, tworzenia różnych potraw, a także estetyki dania i sposobu jego podania. Obecnie, pracując w grupach narodowych, skupiają się na przygotowaniu po sześć zestawów menu, by każde danie zawierało elementy typowe dla Podkarpacia i Frankonii.

Reklama

– Na platformie spotkaliśmy się z naszymi koleżankami i kolegami z Niemiec. Wymieniliśmy informacje nt. siebie, co lubimy, co nas interesuje. Obecnie będziemy gotować potrawy – każdy ze swoim niemieckim partnerem. Stałe kontakty pozwalają nam poznać kulturę, tradycje i obyczaje Frankonii – mówi Amelia, uczennica II klasy liceum.

Tomasz Stróż, dyrektor tarnobrzeskiego liceum, podkreśla, iż obecny projekt to już kolejny, jaki realizowany jest wspólnie z Deutschhaus-Gymnasium oraz Fundacją Europafels.

– Dzięki naszej współpracy powstało sporo projektów. Jej efektem są m.in.: tablica upamiętniająca znanego tarnobrzeskiego malarza Mariana Ruzamskiego, umieszczona w centrum miasta, czy foldery informacyjne w języku niemieckim o naszym mieście (w Muzeum Historycznym Miasta Tarnobrzega) i w wersji polskiej poświęcone Würzburgowi, przeznaczone dla turystów z Polski, odwiedzających to miasto. Nasze projekty były doceniane jako przykład dobrych praktyk, otrzymywały także narodową oraz europejską odznakę jakości – informuje dyrektor.

Zwieńczeniem projektu będą wizyty młodzieży w Niemczech oraz Polsce, w trakcie których odbędą się imprezy charytatywne z serwowaniem potraw przygotowanych w oparciu o przepisy opracowane przez uczniów i zawarte w książce kucharskiej ich autorstwa. Zamknięcie projektu ma nastąpić 31 stycznia 2022 r.

2021-02-10 08:10

Oceń: 0 0

Reklama

Wybrane dla Ciebie

Wszystko zaczęło się przy chrzcielnicy

2024-05-18 12:51

[ TEMATY ]

urodziny

św. Jan Paweł II

Małgorzata Rokoszewska

18 maja 1920 roku w Wadowicach przyszedł na świat Karol Wojtyła. 33 dni później, 20 czerwca przyszły Papież został ochrzczony. Rodzice – Emilia z Kaczorowskich i Karol senior Wojtyła nadali mu imiona Karol Józef. W tym roku przypada 104. rocznica jego urodzin i chrztu, który otworzył mu drzwi do Boga i Jego Kościoła.

Nie da się poznać człowieka, nie znając jego historii. Nie da się go zrozumieć, nie wiedząc czego doświadczył. I choć nie da się wejść w nieswoje buty i przejść przez czyjeś życie, to można dotrzeć do miejsc, które naznaczyły życiorys Karola Wojtyły i przejść drogami, którymi chodził.

CZYTAJ DALEJ

Duch Święty - Osoba czy energia?

Niedziela Ogólnopolska 22/2009, str. 22

[ TEMATY ]

Duch Święty

Karol Porwich/Niedziela

Wydaje mi się, że ciągle za mało mówi się w Kościele o Duchu Świętym. Miałem ostatnio w domu wizytę dwóch nachalnych pań, najwyraźniej nie z naszego wyznania, które próbowały mi udowodnić, że Duch Święty to po prostu jakaś Boża energia, siła, sposób działania. Na dowód tego przeczytały mi całą masę tekstów, w których nigdzie nie było mowy o tym, że Duch Święty choć trochę podobny jest do osoby. Na jakiej podstawie uznajemy, że Duch Święty to Trzecia Osoba Trójcy Świętej, a nie np. energia czy tchnienie, które wychodzi od Jedynego Boga?
Michał

CZYTAJ DALEJ

Nowe wino

2024-05-19 11:10

Magdalena Lewandowska

Kościół NMP na Piasku wypełnił się wiernymi modlącymi się o dary Ducha Świętego i dobre owoce rozpoczynającego się synodu diecezjalnego.

Kościół NMP na Piasku wypełnił się wiernymi modlącymi się o dary Ducha Świętego i dobre owoce rozpoczynającego się synodu diecezjalnego.

W Wigilię Zesłania Ducha Świętego – i w przed dzień rozpoczęcia II Synodu Metropolii Wrocławskiej – różne wspólnoty Odnowy w Duchu Świętym Archidiecezji Wrocławskiej zgromadziły się w kościele NMP na Piasku na czuwaniu i wspólnej modlitwie.

Mszy św. przewodniczył bp Jacek Kiciński, a homilię wygłosił bp Maciej Małyga. Przed Eucharystią odbyła się modlitwa uwielbienia i wstawiennicza, konferencję o nowym winie, nowym stworzeniu i Godach Baranka wygłosił ks. prof. Mariusz Rosik. A od godziny 1:00 do godz. 7:00 trwała nocna adoracja przed otwarciem Synodu naszej diecezji.

CZYTAJ DALEJ

Reklama

Najczęściej czytane

W związku z tym, iż od dnia 25 maja 2018 roku obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia Dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) uprzejmie Państwa informujemy, iż nasza organizacja, mając szczególnie na względzie bezpieczeństwo danych osobowych, które przetwarza, wdrożyła System Zarządzania Bezpieczeństwem Informacji w rozumieniu odpowiednich polityk ochrony danych (zgodnie z art. 24 ust. 2 przedmiotowego rozporządzenia ogólnego). W celu dochowania należytej staranności w kontekście ochrony danych osobowych, Zarząd Instytutu NIEDZIELA wyznaczył w organizacji Inspektora Ochrony Danych.
Więcej o polityce prywatności czytaj TUTAJ.

Akceptuję